• ΑΓΟΡΕΣ

    BofΑ-JPMorgan: Το ευρωπαϊκό ράλι μετοχών θα τελειώσει σύντομα

    • Bloomberg
    (αριστερά) Mislav Matejka, αναλυτής της JPMorgan Chase & Co., (δεξιά) Milla Savova, αναλύτρια της Bank of America

    (αριστερά) Mislav Matejka, αναλυτής της JPMorgan Chase & Co., (δεξιά) Milla Savova, αναλύτρια της Bank of America


    Αυξάνεται η πεποίθηση των αναλυτών ότι το ισχυρό φετινό ευρωπαϊκό ράλι μετοχών δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

    Μετά από κέρδη άνω του 9%, ο δείκτης Stoxx Europe 600 θα κλείσει το 2023 στις 455 μονάδες, σύμφωνα με τον μέσο στόχο των 16 αναλυτών της αγοράς που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Στόχος, που υποδηλώνει πτώση 2% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

    Παρά την απότομη ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα που έδειξαν οι αγορές μετοχών, οι στρατηγικοί αναλυτές δεν πείστηκαν να αλλάξουν τις προβλέψεις τους για τα επίπεδα που θα κλείσει ο δείκτης στο τέλος του έτους.

    «Παραμένουμε σε θέση για μια απότομη μείωση του δυναμικού momentum τους επόμενους μήνες», δήλωσε η αναλύτρια της Bank of America, Milla Savova. Η προσωρινή ώθηση στην οικονομία θα εξασθενίσει κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς θα αποτυπωθεί ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης, ενώ οι προβλέψεις για τα κέρδη υποβαθμίζονται, είπε.

    Η ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει μέχρι στιγμής την ύφεση, η αισιοδοξία γύρω από την επαναλειτουργία της Κίνας και τα εκπληκτικά ισχυρά κέρδη των εταιρειών συνέβαλαν στην ώθηση των μετοχών της περιοχής.

    Ωστόσο, η Savova προβλέπει πτωτική τάση περίπου 20% για τον Stoxx 600 στις 365 έως το τρίτο τρίμηνο και μία ανάκαμψη έως το τέλος του έτους στις 430 μονάδες.

    Downside Risks Are Mounting for European Stocks in 2023 | Strategists say European equities' potential returns aren't appealing
    Οι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι οι δυνητικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών δεν είναι ελκυστικές

    Οι προβλέψεις της JPMorgan

    Την ίδια επιφυλακτική στάση διατηρεί και η JPMorgan Chase & Co., με τον στρατηγικό αναλυτής της Mislav Matejka να υποστηρίζει ότι οι βασικοί νομισματικοί δείκτες «στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια», όπως η σύσφιξη της προσφοράς χρήματος και η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, που υποδηλώνουν μια ύφεση στο μέλλον. Αυτές είναι κόκκινες σημαίες που «δεν πρέπει να παραβλέψουμε επιπόλαια», λέει, προβλέποντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου για τον Stoxx 600 από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Ο Matejka επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής τείνει να γίνεται αισθητός με καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, καθώς χρειάζεται ένα έως δύο χρόνια για να αποτυπωθεί, και προβλέπει ότι το ράλι θα εξασθενίσει κατά το πρώτο τρίμηνο, αφού καταγράψει το υψηλότερο σημείο του έτους για τις μετοχές. «Η ζημιά έχει γίνει και οι συνέπειες είναι πιθανότατα ακόμη μπροστά μας».

    Η ισχυρή απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών φέτος έχει επεκτείνει το ισχυρό ράλι του δείκτη αναφοράς που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε περισσότερο από 21%. Ο Stoxx 600 ξεπέρασε τον αντίστοιχό δείκτη των ΗΠΑ — τον S&P 500 — κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες σε όρους δολαρίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    Ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο γαλλικός CAC 40 φλερτάρει με νέο ρεκόρ.

    Earnings forecasts are rising again in Februry after four months of cuts
    Οι προβλέψεις για τα κέρδη αυξάνονται ξανά τον Φεβρουάριο μετά από τέσσερις μήνες μείωσης των προσδοκιών

    Μεγάλο εύρος προβλέψεων

    ο εύρος των προβλέψεων για τον δείκτη αναφοράς παραμένει μεγάλο, με τη ZKB να διατυπώνει τον πιο αισιόδοξο στόχο των 510 μονάδων, υποδηλώνοντας άνοδο σχεδόν 10% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η TFS Derivatives έχει την πιο απαισιόδοξη άποψη στις 380 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας πτώση 18%.

    «Οι κίνδυνοι ύφεσης δεν έχουν υποχωρήσει – ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της TFS Derivatives, Stephane Ekolo, ο οποίος θεωρεί τους συμμετέχοντες στην αγορά υπερβολικά εφησυχασμένους και αναμένει από τους αναλυτές να επιταχύνουν τις περικοπές των εκτιμήσεων τους για τα κέρδη των εταιρειών.

    Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, πολλά από τα καλά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί στην τιμή, σύμφωνα με την έρευνα της BofA European Fund Manager του Φεβρουαρίου.

    Στην πραγματικότητα, το 53% των ερωτηθέντων βλέπει τις μετοχές να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, με την περαιτέρω σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών και τις υποβαθμίσεις των κερδών να αποτελούν τις πιο πιθανές αιτίες πτώσης. Είναι επίσης πολύ λιγότερο αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, με μόλις το 55% να προβλέπει άνοδο για τους επόμενους 12 μήνες, από 70% στην έρευνα του Ιανουαρίου.

    Ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Unicredit, Christian Stocker, προβλέπει αστάθεια το επόμενο διάστημα και ελάχιστα περιθώρια ανόδου για τον Stoxx 600, δίνοντας στόχο στις 470 μονάδες για το τέλος του έτους.

    «Με τη δυναμική του αποπληθωρισμού να μειώνεται, αυξάνεται η πίεση προς τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο».

    Διαβάστε ακόμη:

    UBS: «Tαύρος» για οικονομία, ομόλογα και τράπεζες το 2023

    Ebury: Η προσοχή παραμένει στους μακροοικονομικούς δείκτες

    Goldman Sachs: Βλέπει εκτίναξη των μετοχών της Κίνας 24% φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ