• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Η ύφεση μπορεί να φέρει βουτιά 22% στον S&P 500

    • Bloomberg
    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Για υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις ακόμα και από τους πιο απαισιόδοξους κάνει ο λόγο ο Μάικ Ουίλσον, ο αναλυτής της Morgan Stanley, προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο μιας ύφεσης θα μπορούσε να ρίξει τον δείκτη S&P 500 ακόμα και στις 3.000 μονάδες.

    Πρόκειται για μία βουτιά 22%, η οποία θα θυμίσει τις ημέρες του χρηματιστηρίου κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

    Ύφεση στα κέρδη

    Ο Μάικ Ουίλσον, ο οποίος παραμένει απαισιόδοξος και φέτος, θεωρεί αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη, τα εταιρικά κέρδη καθώς και για το ασφάλιστρο κινδύνου.

    Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις, ακόμα και στην περίπτωση μίας ήπιας ύφεσης, οι αμερικάνικες μετοχές θα μπορούσαν να κινδυνεύουν με μία πτώση πολύ χαμηλότερη των 3.500-3.600 μονάδων.

    Ο κίνδυνος της ύφεσης υποτιμάται από τις αγορές σύμφωνα με τον Μάικ Ουίλσον, αναλυτή της Morgan Stanley

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο S&P 500 έκλεισε στις 3.895 μονάδες. Όμως ο Ουίλσον βλέπει πολύ πιο χαμηλά τον πήχη, με τις μετοχές των ΗΠΑ να κινδυνεύουν με μία βουτιά στις 3.000 μονάδες στην περίπτωση της ήπιας ύφεσης.

    Το 2022 ο Ουίλσον ήταν γι’ αρκετό καιρό ο μόνος απαισιόδοξος αναλυτής της Wall Street. Ύστερα από τις διακυμάνσεις της περσινής χρονιάς, πλέον όλο και περισσότεροι αναλυτές βλέπουν και συμφωνούν με την απαισιόδοξη οπτική του.

    Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους, αλλαγές στις εταιρικές φορολογικές πολιτικές των ΗΠΑ και πιθανότητα ύφεσης, η οποία θα επισκιάσει το θετικό αντίκτυπο από το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας.

    Πότε θα ανακάμψουν οι μετοχές

    Οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ράλι την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων ότι μια μέτρια υποχώρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων. Για τον Ουίλσον όμως, η κορύφωση του πληθωρισμού είναι αρνητικό νέο για την κερδοφορία και περιμένει τα περιθώρια κέρδους να συνεχίσουν να απογοητεύουν μέχρι το 2023.

    Οι αναλυτές ης Deutsche Bank Group AG με επικεφαλής τον Binky Chadha αναμένουν επίσης μείωση των κερδών στις ΗΠΑ το 2023. Ωστόσο, είπαν ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να ανακάμψουν κατά το τέταρτο τρίμηνο, υποστηριζόμενες από ένα sell  off στο τέλος του έτους.

    Αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας MLIV Pulse του Bloomberg, η οποία έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά προετοιμάζονται για μια ζοφερή σεζόν, η οποία θα ωθήσει χαμηλότερα τον  S&P 500 τις επόμενες εβδομάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Societe Generale: «Παράθυρο» για επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ