• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί έπεσε η μετοχή του ΔΑΑ – Τι οδηγεί την μετοχή του ΟΠΑΠ σε υψηλό 14,5 ετών

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ, Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ)

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ, Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ)


    Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Η μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 και αυτή του Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Στόχος τα νέα πολυετή υψηλά για τον ΟΠΑΠ και νέα τεχνικά δεδομένα, που παραπέμπουν σε μια δυσκίνητη μετοχή για το Αεροδρόμιο Αθηνών, καθώς χθες απώλεσε τη στήριξη των 9 ευρώ.

    Σε τροχιά υψηλών 14,5 ετών βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς σε ένα μήνα από σήμερα, η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2023 και οι προσδοκίες για αυξημένο μέρισμα παραμένουν μεγάλες.

    Πάνω από 25,3 ευρώ σε μερίσματα έχει μοιράσει ο ΟΠΑΠ και η απόδοση ξεπερνάει το 8,5%, με τη μετοχή να παραμένει ελκυστική, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές η εταιρεία θα δώσει μέρισμα 1,65 – 1,83 ευρώ ετησίως έως το 2025, προσφέροντας απόδοση 10,9% – 12%.

    Τα ακαθάριστα έσοδα GGR του OΠΑΠ θα ανέλθουν στα 2,049 δισ. ευρώ στο σύνολο της φετινής χρήσης, προβλέποντας EBITDA ύψους 767 εκατ. ευρώ έναντι guidance της διοίκησης για 740-760 εκατ. ευρώ.

    Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 465 εκατ. ευρώ φέτος, στα 505 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 526 εκατ. ευρώ το 2025 (Euroxx).

    H εικόνα για την μετοχή είναι ότι ο Οργανισμός παραμένει συνεπής τα τελευταία τρία χρόνια, προσφέροντας αποδόσεις 20% έως 33%.

    Η κινητήρια δύναμη αυτής της ισχυρής απόδοσης ήταν η εκ νέου αναβάθμιση των κερδών και των ταμειακών ροών. Ωστόσο, η ανάπτυξη από εδώ και πέρα μπορεί να είναι πιο δύσκολη, κάτι που φάνηκε και στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2023, όταν τα έσοδα μειώθηκαν κατά -3,6% σε ετήσια βάση.

    Κλειδί για την επίτευξη κερδών θα είναι η απόδοση της διαδικτυακής του δραστηριότητας.

    Με EBITDA στα 740-800 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια και με περιορισμένες ανάγκες για επενδύσεις, η μερισματική ικανότητα του ΟΠAΠ προσεγγίζει σχεδόν το σύνολο της καθαρής ταμειακής ροής που παράγει μεταξύ 660-670 εκατ. ευρώ κατά την Eurobank Equities.

    Το ποσό μεταφράζεται σε μέρισμα ύψους 1,5-1,7 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση της τάξεως του 9%, βάσει της τρέχουσας αποτίμησης.

    Ταυτόχρονα, το ευρωπαϊκό τζακ ποτ όταν θα έρθει θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό καθώς θα έχει να κάνει με εκατοντάδες εκατομμύρια.

    Το online έχει 27% πλέον συνεισφορά και η διοίκηση περιμένει ακόμα περισσότερα, ενώ ισχυρή είναι και η επίδοση των VLTs και σημειώθηκε πως έχουν αντικατασταθεί 8.800 μηχανήματα βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη (κατά την παρουσίαση στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα 9μήνου).

    Η μετοχή καταγράφει απόδοση πάνω από 7% στο ξεκίνημα του 2024, σχεδόν όση η πορεία του δείκτη.

    ΔΑΑ

    Η προσοχή της αγοράς έπεσε, πάντως, χθες στην απότομη πτώση της ΔΑΑ κατά 3,38% στα 8,86 ευρώ, με σημαντικό όγκο συναλλαγών 1,7 εκατ. κομμάτια.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους πωλητές περιλαμβάνονται κυρίως ιδιώτες επενδυτές και μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής τα οποία είχαν εγγραφεί και θεώρησαν ότι πάνω από τη τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ και κυρίως πάνω από τα 9 ευρώ όπου διέπρεψε η μετοχή κατά τρεις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσής της, εξασφάλιζαν σημαντικό όφελος.

    Την ίδια στιγμή χρηματιστές τονίζουν στο mononews ότι καταγράφηκαν πωλήσεις κάτω από τα 9 ευρώ και από επενδυτές που είχαν τοποθετηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στη ζώνη μεταξύ 9,15 – 9,25 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως βγήκαν να πουλήσουν με ζημιά για τον λόγω ότι από χθες η μετοχή εισέρχεται σε μια περίοδ0 όπου το free float θα μαζευτεί περαιτέρω και πως από το 18,5% που βρίσκεται σήμερα σε διαπραγμάτευση το καθαρό ποσοστό που θα μείνει στην αγορά, χωρίς να περάσει σε ισχυρούς θεσμικούς παίκτες που κυνηγούν δεικτοβαρείς μετοχές, θα είναι ένα 10%.

    Σημειωτέον ότι σήμερα αναμένεται το rebalancing στο FTSE Russell, με τους επαγγελματίες της αγοράς να θεωρούν πως θα αλλάξουν χέρια περίπου 2 εκατ. κομμάτια του ΔΑΑ, με τις συνολικές εισροές να υπολογίζονται μεταξύ 17 και 18 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    AXIA για ΔΕΗ: Ο μετασχηματισμός της δεν αντανακλάται στην τιμή – Περιθώριο ανόδου 90% στη μετοχή

    J.P. Morgan: Ποντάρει στις ελληνικές τράπεζες παρά την άνοδο [γραφήματα]

    Ebury: Τα «ασφαλή καταφύγια» δέχονται πιέσεις, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου



    ΣΧΟΛΙΑ