• Μετοχές

    Eurobank Equities για ΟΠΑΠ: Σκληρός ανταγωνισμός και αδύναμα περιθώρια – Αφαιρεί τη μετοχή από τις κορυφαίες επιλογές της

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ

    Γιαν Κάρας, CEO ΟΠΑΠ


    Ο σκληρός ανταγωνισμός και έκτακτα γεγονότα θα διακόψουν το θετικό σερί του ΟΠΑΠ, εκτιμά η Eurobank Equities.

    «Με το τρίτο τρίμηνο να επηρεάζεται διεθνώς από τα δυσμενή αθλητικά αποτελέσματα (που οδηγούν σε μείωση των περιθωρίων αθλητικού στοιχήματος) και εγχώρια από έκτακτα γεγονότα (καύσωνας, πλημμύρες), το γ’ τρίμηνο φαίνεται να διακόπτει τις θετικές τάσεις των προηγούμενων τριμήνων.

    Ως εκ τούτου, αναμένουμε μείωση στα μικτά έσοδα 3% σε ετήσια βάση στα €482 εκατ. με την πτώση στο επίγειο στο 6% να αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από το online (+5%).

    Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό του κόστους, αναμένουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε 18 εκατ. ευρώ χαμηλότερα EBITDA σε ετήσια βάση, στα 170 εκατ. ευρώ (-14%).

    Παρόλο που τα τριμηνιαία αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι συναρπαστικά, η αρνητική πορεία στο β’ εξάμηνο ήταν ήδη ενσωματωμένη στις προβλέψεις της διοίκησης (EBITDA για το οικονομικό έτος στα €740-760 εκατ.), με το χαμηλό άκρο των προβλέψεων να φαίνεται ακόμη εφικτό, κατά την άποψή μας», εκτιμά η Eurobank Equities.

    Το τρίτο τρίμηνο, οι ξένοι bookmakers έχουν ήδη προειδοποιήσει για αδύναμα αθλητικά περιθώρια κέρδους λόγω των δυσμενών αποτελεσμάτων του Σεπτεμβρίου.

    Επιπλέον, το ελληνικό επίγειο στοίχημα ήταν μάλλον χλιαρό τον Ιούλιο-Αύγουστο (-4%) επιβαρυμένο από τις καιρικές συνθήκες.

    Το online είναι πιθανό να παρέμεινε σε θετική τροχιά, αλλά η δυναμική της αγοράς (αύξηση 12% περίπου τον Ιούλιο-Αύγουστο) θα έπρεπε να έχει διαταραχθεί το Σεπτέμβριο, οδηγώντας σε αύξηση 5% περίπου στο online το γ’ τρίμηνο για τον ΟΠΑΠ.

    Κάτω από τη λειτουργική γραμμή, υπενθυμίζει η χρηματιστηριακή ότι ο ΟΠΑΠ είναι πιθανό να εγγράψει πρόβλεψη για το πρόσφατα ανακοινωμένο πρόστιμο ύψους 24,6 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω τα δημοσιευμένα μεγέθη και σημειώνει ότι ο ΟΠΑΠ έχει ήδη καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης αυτής.

    «Συνολικά, καταλήγουμε σε μια πτωτική αναθεώρηση κατά 4% στα EBITDA του 2023, τα οποία βλέπουμε να διαμορφώνονται στα €741 εκατ. στο χαμηλότερο σημείο των προβλέψεων (και +1% σε ετήσια βάση).

    Κάναμε ασήμαντες αλλαγές στα εξωτερικά έτη αναμένοντας ώθηση στην κορυφή (+6% το 2024) από την επερχόμενη ανανέωση των προϊόντων (Joker, Lotto, Eurojackpot).

    Αυτό θα περάσει σε παρόμοια αύξηση των EBITDA του 2024, σύμφωνα με τους αριθμούς μας.

    Έχουμε μειώσει ελαφρώς την τιμή στόχο μας στα 17,9 ευρώ από 18 ευρώ πριν.

    Η τιμή στόχος υποδηλώνει έναν δείκτη αποτίμησης EV/EBITDA του 2024 της τάξης των 8,4 φορών, μέτριο premium έναντι του ιστορικού μέσου όρου του ΟΠΑΠ, αλλά εξακολουθεί να έχει έκπτωση έναντι των καλύτερων στην κατηγορία ομοειδών, όπως η Flutter και η Entain.

    Μετά την πρόσφατη αποκοπή του μερίσματος, οι καταλύτες αρχίζουν να φαίνονται σπάνιοι, δεδομένης της πλήρους ανακύκλωσης της COVID και της επιβράδυνσης της λειτουργικής δυναμικής.

    Ως εκ τούτου, αφαιρούμε τη μετοχή από τις κορυφαίες επιλογές μας, αλλά επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση αγοράς (Buy), καθώς συνεχίζουμε να βρίσκουμε την επενδυτική υπόθεση πειστική, υποστηρίζοντας ότι η μετοχή μοιάζει με ομόλογο υψηλής απόδοσης με θεμελιώδη στοιχεία επενδυτικής βαθμίδας που προσφέρουν απόδοση που μοιάζει με κουπόνι της τάξης του 10% συν τη δυνατότητα ανατίμησης της τιμής από την επαναξιολόγηση και την αποκρυστάλλωση των επιλογών που διαθέτει για την ανανέωση της άδειας χρήσης», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Όμιλος Μαρινάκη: Δημιουργεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στα LNG στο αμερικανικό χρηματιστήριο με Enterprise Value 5,8 δισ. δολαρίων

    Αποεπένδυση ΤΧΣ: Άνω των 6 δισ. δολ. τα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια που κατέχουν Alpha Bank και Εθνική

    Morgan Stanley: Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα – Το 2024 και η Moody’s θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ