Σε θετικό έδαφος παρέμεινε για δεύτερη ημέρα η Wall Street, παρά τις έντονες γεωπολιτικές εντάσεις και την νέα μικρή άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου με το Ιράν.

Οι μετοχές κατέγραψαν μικρή άνοδο, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται οριακά, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αγνοήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί το ακριβό πετρέλαιο.  Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 46.993,26 μετοχές με άνοδο 0,1%, ο S&P 500 στις 6.716,09 μετοχές με άνοδο 0,25% ενώ ο Nasdaq στις 22.479,53 μονάδες με άνοδο 0,47%.

1

Ο ενεργειακός παράγοντας κυριαρχεί, καθώς η σχεδόν πλήρης διακοπή της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές ενέργειας. Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις εντείνονται με το Ισραήλ να ανακοινώνει την εξόντωση του υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου Αλι Λαριτζανί ενώ το Ιράν φέρεται να έβαλε φωτιά σε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να κλιμακώνει τη ρητορική του, απειλώντας με νέες επιθέσεις, αν και δυσκολεύεται να εξασφαλίσει διεθνή στήριξη.

Παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές «κοιτούν πέρα» από τη σύγκρουση, ποντάροντας σε ισχυρά εταιρικά κέρδη και συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι αν η σύγκρουση παραταθεί, οι πιέσεις στις μετοχές ενδέχεται να ενταθούν. Η αυξημένη μεταβλητότητα θεωρείται δεδομένη μέχρι να σταθεροποιηθεί η ενεργειακή αγορά. Παράλληλα, κάποιοι επενδυτές θεωρούν ότι οι αγορές συχνά προεξοφλούν την έκβαση γεγονότων, όπως οι πόλεμοι, πριν αυτά ολοκληρωθούν.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η επερχόμενη απόφαση της Fed, με τις προσδοκίες να συγκλίνουν στη διατήρηση των επιτοκίων. Η στάση της Fed —αν θα είναι πιο «επιθετική» ή «ήπια»— αναμένεται να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου οι στόχοι νομισματικής πολιτικής μπορεί να συγκρούονται λόγω του πολέμου.

Σε εταιρικό επίπεδο, ξεχωρίζουν ειδήσεις όπως η ενίσχυση της παραγωγής AI από τη Nvidia, το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της Qualcomm, τα προβλήματα παραγωγής της Boeing και η πτώση της Eli Lilly λόγω αρνητικής αξιολόγησης.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι  ΙΒΜ (2,75%),  Disney (1,66%), Amazon (1,63%) και Goldman Sachs (1,54%).

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Johnson & Johnson (-2,09%), Salesforce (-1,53%), Amgen (-1,40%), Honeywell International (-1,32%) και Boeing (-1,24%).

Διαβάστε επίσης

Νέο Ράλι για το πετρέλαιο, καθώς το Ιράν επιτίθεται σε ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή

Bloomberg: Στα χέρια της Τεχεράνης η πετρελαϊκή δίοδος

Ευρωαγορές: Δεύτερη ημέρα ανόδου παρά τη μικρή ενίσχυση του Brent