• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα

    ομόλογα


    Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζοντας το εντυπωσιακό ράλι που καταγράφουν με αυξημένη δυναμική από τα μέσα Φεβρουαρίου, μέσα σε ένα πανευρωπαϊκά ευνοϊκό κλίμα για τις δημόσιες εκδόσεις.

    Οι προσδοκίες της αγοράς των ευρωομολόγων κινούνται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα χαράξει για το μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο το περιβάλλον προστατευτισμού που προκαλούν οι αυξανόμενες εμπορικές διαμάχες εγκαθιδρύεται ολοένα και πιο σταθερά στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, οδηγώντας ακόμη και τις ΗΠΑ σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την αύξηση του βασικού τους επιτοκίου.

    Επιπλέον αιτία για επανεξέταση του επιπέδου του επιτοκίου της ΕΚΤ προσφέρουν τα μεικτά οικονομικά στοιχεία που εκδίδει εδώ και αρκετό καιρό η Ευρωζώνη και τα οποία αναζωπυρώνουν τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση και την παραμονή του πληθωρισμού σε επισφαλώς χαμηλά επίπεδα.

    Παρά όμως από τα άσχημα μαντάτα για την πραγματική οικονομία, τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών που αναζητούν αποδόσεις, οι οποίοι προσδοκούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης θα αλλάξουν σύντομα την τακτική τους, συνεχίζοντας την εξυπηρετική τους νομισματική πολιτική, έναντι της σύσφιξης που είχε ανακοινωθεί προ μηνών.

    Επιπλέον αφορμή για το ράλι δίνεται και από τις προσδοκίες για συνέχιση του δανεισμού της κεντρικής τράπεζας προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, με κεφάλαια που προορίζονται για ενίσχυση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών των επιμέρους κρατών της Ευρωζώνης (πρόγραμμα TLTRO).

    Μεγάλοι νικητές της κατηγορίας έχουν αναδειχθεί τα ελληνικά χρεόγραφα, τα οποία έχουν δει τις αποδόσεις τους να συρρικνώνονται σε διάστημα 4 μηνών, ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, σε ένα περιβάλλον αρνητικών αποδόσεων.

    Έτσι, η απόδοση της ελληνικής 5ετίας έχει μειωθεί, από 2,79% στις 6 Φεβρουαρίου, στο 1,721% σήμερα, αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

    Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση της απόδοσης της 10 ετίας, η οποία από το 3,903% αγγίζει σήμερα το 2,881%.

    Το ελληνικό ράλι έχει απασχολήσει πολλάκις τους ξένους επενδυτές και αναλυτές, οι οποίοι το παρουσιάζουν σαν κερδοφόρο «γρίφο», δεδομένης της βελτιωμένης επίδοσης των κρατικών ομολόγων μιας χώρας με junk πιστοληπτική ικανότητα, έναντι των αντίστοιχης διάρκειας αμερικανικών, τα οποία βρίσκονται στην υψηλότερα βαθμίδα πιστωτικής αξιοπιστίας.

    Για όλα όμως υπάρχει μία εξήγηση και αυτή δεν έγκειται απλά στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία πραγματοποιείται με πολλά, όπως λέει και η Κομισιόν, εμπόδια και προϋποθέσεις. Ενώ κανείς δε μπορεί να αρνηθεί τις θετικές προσδοκίες που τρέφουν οι επενδυτές για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και οι οποίες έχουν αγκιστρωθεί στην ενδεχόμενη αλλαγή κυβερνητικής φρουράς, η κύρια δύναμη που μαγνητίζει τις ελληνικές αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έγκειται στην ακόρεστη δίψα των κερδοσκόπων. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, καλές είναι οι ελπίδες, αλλά σαν το ελληνικό 1,74% έναντι του γερμανικού -0,608%, δεν έχει!



    ΣΧΟΛΙΑ