• Οικονομία

    Ομόλογα: Πτωτικά οι αποδόσεις εν αναμονή κεντρικών τραπεζών

    Ελληνικά ομόλογα


    Πτωτικά στο 3,7% διαμορφωνόταν στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ακολουθώντας την ευρύτερη τάση στην ευρωζώνη με τις αγορές να παραμένουν σε αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων εν αναμονή των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών.

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για τον πληθωρισμό δεν κρίθηκαν καθοριστικά ενώ την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Reuters οι επενδυτές αξιολογούσαν και την πιο περιορισμένα επιθετική στάση από την Isabel Schnabel υπεύθυνη για την πολιτική των επιτοκίων.

    «Η απόφαση της Schnabel να μην πάρει θέση για τον Σεπτέμβριο είναι σημαντική, μετά και την τελευταία της ομιλία τον Ιούνιο που ανέφερε ότι ήταν λάθος ή στάση ότι κάνουμε πάρα πολλά», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citi.

    Οι Την ίδια στιγμή ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε την Παρασκευή πως για την ΕΚΤ όλες οι επιλογές είναι ανοικτές  ενόψει της συνεδρίασης της 14ης Σεπτεμβρίου, αν και τα επιτόκια βρίσκονται ήδη κοντά στα μέγιστα επίπεδά τους αν και απέχουμε ακόμη από το ενδεχόμενο να τα μειώσουμε.  Ο ίδιος εκτίμησε πως είναι ενθαρρυντικά τα σημάδια υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού αν και υπάρχει ακόμη δρόμος.

    Χθες η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διόρθωνε οριακά ανοδικά στο 2,49% έχοντας σημειώσει μέσα στην εβδομάδα την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα Ιουλίου σύμφωνα με το Reuters.

    Οι αγορές τιμολογούν περίπου 30% πιθανότητα αύξησης 25 μονάδων αυτόν τον μήνα από 60% αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

    Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αποδείχθηκε απροσδόκητα επίμονος τον περασμένο μήνα, αν και οι πιέσεις στις τιμές του δομικού πληθωρισμού περιορίστηκαν. Να σημειωθεί πως η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ότι προσδοκούσε η αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι του πρώτου, κυρίως λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης, με ρυθμό 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Δυσμενή ήταν και τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης που παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας τον Αύγουστο, και διαμορφώθηκε στις 43,5 μονάδες τον Αύγουστο μετά το χαμηλό 38 μηνών του Ιουλίου στις 42,7 μονάδες.

    Στις ΗΠΑ πρόσφατα στοιχεία να ενισχύουν τις προσδοκίες πως ίσως η Fed διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά αυτόν τον μήνα.

    Χθες ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα προειδοποίησε εκ νέου για τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αχρείαστους κινδύνους για την οικονομία.

    Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ωστόσο καταγράφηκε αύξηση της ανεργίας ενώ αναθεωρήθηκαν πτωτικά τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης τους προηγούμενους δύο μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Moody’s: Τράπεζες, χρέος και δημοσιονομική πειθαρχία δυνατά χαρτιά για την αξιολόγηση της Ελλάδας – Ελπίδες αναβάθμισης στις 15 Σεπτεμβρίου

    Αυξήθηκαν τα επιτόκια για νέα δάνεια και καταθέσεις τον Ιούλιο

    Morgan Stanley: Η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ