• Οικονομία

    Αντέχουν τα ελληνικά ομόλογα: Στα «ίσια» με την Ιταλία που έχει επενδυτική βαθμίδα – Περιορισμένη η μεταβλητότητα στα spreads στην περιφέρεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Πτωτικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, καθώς η απειλή της τραπεζικής κρίσης κυριαρχεί στη συμπεριφορά των επενδυτών που στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια.

    Την τάση αυτή ακολουθούν και τα ελληνικά ομόλογα, που κινούνται πολύ κοντά με τα ιταλικά ομόλογα, παρά το ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική αγορά αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη η οποία αντιμετωπίζει (και) αυτήν την κρίση εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

    Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται στην περιοχή του 4,1%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,2% την Παρασκευή και οριακά υψηλότερα από το 3,99% που καταγράφει αυτή την ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου.

    Ελαφρώς πτωτικά όμως στις 196 μονάδες βάσης από περίπου 208 μονάδες που σημείωσε ενδοσυνεδριακά σήμερα και οριακά υψηλότερα από τις 184 μονάδες της Παρασκευής κινείται και το spread, η διαφορά των αποδόσεων του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό Bund.

    Μάλιστα το ελληνικό spread κινείται πολύ κοντά στο αντίστοιχο ιταλικό spread που διορθώνει αυτή την ώρα, στις 194 μονάδες, καθώς είχε δοκιμάσει και τα επίπεδα των σχεδόν 206 μονάδων βάσης νωρίτερα, παρά το ότι η Ιταλία έχει επενδυτική βαθμίδα και εμείς όχι. Κάτι που όπως εκτιμούν αναλυτές, υπό κανονικές συνθήκες σε περιβάλλον αναταραχής θα μπορούσε να δικαιολογήσει και πολύ μεγαλύτερη απόκλιση εις βάρος των ελληνικών τίτλων.

    Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, του πλέον ασφαλούς “καταφυγίου”, υποχωρούσε σημαντικά κοντά στο 1,97% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε διολισθήσει έως και το 1,951% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.

    Η κίνηση στην ελληνική αγορά μεταφέρει ένα σχετικά καθησυχαστικό μήνυμα καθώς, προς το παρόν τουλάχιστον, οι επενδυτές φαίνεται να κινούνται για την ώρα προσεκτικά ως προς την αποτίμηση και επαναξιολόγηση του ρίσκου εν αναμονή νέων στοιχείων ή/και αποφάσεων από τις αρχές.

    Είναι επίσης ενθαρρυντικό το ότι ειδικά η ελληνική αγορά χρέους, η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη που αντιμετωπίζει και αυτή την κρίση ούσα εκτός επενδυτικής βαθμίδας, αντιδρά θετικά χωρίς να «τιμωρείται» επί του παρόντος τουλάχιστον, δυσανάλογα από τους επενδυτές, που λογικά σε μια τέτοια περίοδο περιορίζουν την διάθεση ανάληψης ρίσκου υπό το βάρος των εξελίξεων.

    Αυτό αντανακλά την ευρύτερα θετική αντίληψη της επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική οικονομία και τη βελτίωση που έχει συντελεστεί στα θεμελιώδη, σε αντίθεση με παλαιότερες περιόδους όπου η ελληνική οικονομία ήταν στο επίκεντρο. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση μιας εξελισσόμενης κρίσης.

    Να σημειωθεί πως την Παρασκευή ο διεθνής οίκος Moody’s αναβάθμισε σε θετική από σταθερή την προοπτική της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της χώρας αλλά και την ιδιαίτερα ευνοϊκή δομή του ελληνικού χρέους καθώς και την ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων στα κρατικά ταμεία στέλνοντας θετικό μήνυμα στις αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ