• ΑΓΟΡΕΣ

    Έκρηξη στις πωλήσεις ομολόγων παγκοσμίως – Εκκίνηση έτους με σχεδόν 600 δισ. δολάρια

    • Bloomberg


    Η θεαματική εκκίνηση που σημειώνουν στην έναρξη του έτους οι αποδόσεις ομολόγων τροφοδοτεί μια άνευ προηγουμένου πώληση χρέους από κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο που ξεπερνάει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

    Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις ασιατικές επιχειρήσεις και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε γωνιά της αγοράς ομολόγων ανθίζει, εν μέρει χάρη σε ένα ράλι που οδήγησε τα ομόλογα παγκοσμίως όλων των κατηγοριών να έχουν κέρδη 4,1% στην έναρξη της χρονιάς, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση από το 1999.

    Η έκδοση κρατικών και εταιρικών ομολόγων ανήλθε παγκοσμίως στα 586 δισ. δολάρια έως τις 18 Ιανουαρίου, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Οι δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση μετά την απομάκρυνση τους κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, συναντούν επενδυτές με μια φαινομενικά τεράστια όρεξη για χρέος, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα και οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν την αυστηρή νομισματική σύσφιξη.

    Για πολλούς, τα ομόλογα φαντάζουν ολοένα και πιο ελκυστικά αφού η ιστορική καταστροφή του περασμένου έτους οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, κυρίως λόγω της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που προσφέρει τη δυνατότητα για επιπλέον κέρδη.

    «Η αύξηση των τιμών των ομολόγων έχει εξήγηση κατά την άποψή μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες με επενδυτική βαθμίδα», τονίζει ο Omar Slim, συνεπικεφαλής στην PineBridge Investments.

    «Τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι σε γενικές γραμμές σταθερά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η απότομη στροφή που βλέπουμε στις κινεζικές πολιτικές θα δώσει μια πολύ αναγκαία ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, μετριάζοντας ορισμένους από τους κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές και παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη».

    Global Bond Sales Off to Record Start | Companies and governments sell nearly $600 billion of bonds combined
    Οι παγκόσμιες πωλήσεις ομολόγων σημείωσαν ρεκόρ στην αρχή του έτους

    Η υπερβολική ζήτηση, οι νέες εκδόσεις και οι μεγαλύτερες εισροές σε αμερικανικά ομόλογα τους τελευταίους 17 μήνες συνέβαλαν στο να γίνει ο φετινός δανεισμός του Ιανουαρίου ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Το Bloomberg Intelligence προβλέπει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα αγγίξουν το 10%, φέτος μετά τη χειρότερη επίδοσή τους εδώ και μισό αιώνα το 2022.

    Η έκδοση χρέους σε ευρώ σπάει ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας περίπου κατά 39% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι πωλήσεις ομολόγων σε δολάρια κινούνται περίπου σύμφωνα με τον ισχυρό ρυθμό του περασμένου έτους, δείχνουν τα στοιχεία.

    Notable Jump in Euro-Denominated Bond Sales | Offerings in common currency are up by more than a third in 2023
    Σημαντική άνοδος στις πωλήσεις ομολόγων σε ευρώ

    «Είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία και τα κέρδη», υπογραμμίζει η Pauline Chrystal, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Kapstream Capital στο Σίδνεϊ.

    «Ωστόσο, η συζήτηση για εμάς έχει μετατοπιστεί από την προστασία του χαρτοφυλακίου πέρυσι σε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, όπου εξετάζουμε επίσης πώς να συμμετάσχουμε στο ράλι της αγοράς», επισήμανε.

     Διαβάστε ακόμη:

    Τι φέρνει το 2023 στις αγορές – Πώς θα κινηθούν μετοχές, συνάλλαγμα, ομόλογα, εμπορεύματα



    ΣΧΟΛΙΑ