• ΑΓΟΡΕΣ

    Mytilineos: Πώς απορρόφησε την προσφορά που έβγαλε ο «επίμονος πωλητής»

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Μια εβδομάδα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο S&P και οι… παρενέργειες στην αγορά είναι ορατές.

    Ακόμα δεν έχουν πάρει όλες οι μετοχές, ειδικά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το σύνθημα της αναβάθμισης και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αξίες και την οικονομία. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η ανάφλεξη νέας κρίσης στην Μέση Ανατολή, η οποία μπορεί να επιφέρει απρόοπτα και εξελίξεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο για την οικονομία περιβάλλον (αύξηση ενεργειακών τιμών, πληθωρισμός, επιτόκια) επηρεάζει αισθητά την ψυχολογία των επενδυτών.

    Ακόμα και τα καλά νέα για τις εταιρείες, όπως τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, μπορούν εύκολα να «καούν» όταν η επικαιρότητα απασχολείται από το χρόνο της χερσαίας επέμβασης των Ισραηλινών στη Γάζα.

    Περίεργες πωλήσεις βγαίνουν σε μετοχές που έχουν πρωταγωνιστήσει τον τελευταίο χρόνο στο ταμπλό και μάλιστα σε περιόδους ορόσημα για τις εταιρείες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Mytilineos που από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Παρασκευή, συγκριμένος πωλητής έδινε εντολές πώλησης market μέχρι τα… 33 ευρώ.

    Τη μέρα που ο όμιλος ανακοίνωνε ένα ακόμα ισχυρό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ξένο που πουλάει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια «ταλαιπωρώντας» το χαρτί μέχρι και την Παρασκευή, χωρίς να ξέρει κανείς αν έχει μείνει «ουρά» πωλήσεων και για τη Δευτέρα.

    Η προσφορά ωστόσο απορροφάται δεδομένου ότι σημαντική υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA βλέπουν οι αναλυτές επαναλαμβάνοντας τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή.

    Η AΧΙΑ έγραφε σε  report της πως η κερδοφορία είναι υψηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες μας και της αγοράς. Η εταιρεία κατέγραψε EBITDA 9μήνου 2023 ύψους 723 εκατ. ευρώ (+36% σε ετήσια βάση) με τα καθαρά κέρδη στα 462 εκατ. ευρώ (+48% σε ετήσια βάση).

    Η δε Eurobank έκανε λόγο για ισχυρά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Τα έσοδα γ’ τριμήνου 23 διαμορφώθηκαν σε 1,57 δισ. ευρώ (-35% σε ετήσια βάση), με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 19% στα 285 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας από τον τομέα της Ενέργειας (229 εκατ. ευρώ).

    Από την πλευρά της η Optima αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του Mytilineos 9M2023 ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

    Η Mytilineos ανακοίνωσε την υψηλότερη τριμηνιαία κερδοφορία στην ιστορία της το 3ο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις μας.

    Τόσο την Πέμπτη, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, όσο και χθες πρωταγωνίστησε στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, ενώ ταυτόχρονα η προσφορά απορροφήθηκε από τα χαμηλά των 34,24 ευρώ.

    Επιστρέφοντας πάνω από τα 35,10 ευρώ και με κέρδη από τα χαμηλά της τάξης του 2,5%.

    Από την Τετάρτη δε, πραγματοποιούνται υψηλές συναλλαγές 11 εκατ. ευρώ, 14,5 εκατ. ευρώ την Πέμπτη και πάνω από 8 εκατ. ευρώ την Παρασκευή.

    Δεν σημαίνει ότι επειδή η χώρα αναβαθμίστηκε, άλλαξε το «ποιόν» των  funds που επενδύουν στη χώρα μας, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Είναι μία διαδικασία που δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη, δεδομένου ότι το Χ.Α. παραμένει στις αναδυόμενες αγορές.

    Η επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια ακόμα, όπως υποστηρίζουν πηγές στην ΕΧΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε η αγορά θα μπορεί να παραμένει έρμαιο στις διαθέσεις των κερδοσκόπων.

    Διαβάστε επίσης

    Euroxx για Mytilineos: Θα ξεπεράσει τους στόχους για το 2023 – Έρχονται EBITDA πάνω από 1 δισ.

    Pantelakis Securities για Mytilineos: Θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε τις προβλέψεις για κέρδη και EBITDA – Overweight στη μετοχή με στόχο €41

    Morgan Stanley: Η Mytilineos αναβαθμίζει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ