• ΑΓΟΡΕΣ

    Μυτιληναίος: Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου λέει η Piraeus Sec. – Αυξάνει στα €14 την τιμή – στόχο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της Μytilineos


    Ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα 3ου τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου αλλά και των πρωτοβουλιών βελτιστοποίησης κόστους.

    Για πρώτη φορά, σημειώνει η Piraeus Securities σε σημερινό report της, η Μυτιληναίος προχώρησε σε ανάλυση των αποτελεσμάτων της ανά επιχειρηματική μονάδα. Διατηρεί σύσταση «Outperform» (καλύτερη της αγοράς) και δίνει τιμή – στόχο για την μετοχή στα 14 ευρώ, από 12,5 ευρώ, αναμένοντας συνολική απόδοση της τάξης του 52%.

    Οι πωλήσεις του 3ου τριμήνου μειώθηκαν κατά 25,6% σε ετήσια βάση, στα 414,3 εκατ. Ευρώ (έναντι εκτίμησης 423,3 εκατ. Ευρώ), κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών αλουμινίου σε σύγκριση με τις υψηλές τιμές του περασμένου έτους. Το 3ο τρίμηνο τα EBITDA ανήλθε στα 89,4 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23% σε ετήσια βάση, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 72,5 εκατ. ευρώ,  λόγω του χαμηλότερου κόστους πρώτων υλών αλλά και των πρωτοβουλιών για βελτιστοποίηση του κόστους. α καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €102 εκατ., με το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που πλησιάζουν το 1.

    Το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση, ενώ η ρευστότητα της Mytilineos (μετρητά και διαθέσιμα ) υπερβαίνει σήμερα τα 1,2 δισ. Ευρώ.

    Όσον αφορά τις προοπτικές για το υπόλοιπο του 2020, η Mytilineos αναμένει ότι η κερδοφορία θα είναι συγκρίσιμη με τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019 λόγω της ισχυρής απόδοσης του Τομέα Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, της ανάκαμψης των τιμών του αλουμινίου και της επιτάχυνσης των έργων EPC των μονάδων της.

    Μεταλλουργία

    Στον τομέα της μεταλλουργίας το EBITDA αυξήθηκε κατά 4,5% ετησίως στα 39,7 εκατ. Ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2020 λόγω των ανθεκτικών όγκων πωλήσεων
    και πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης κόστους. Ο όμιλος ανέφερε τα εργοστάσια Αλουμίνας και Αλουμινίου παρέμειναν σε πλήρη λειτουργία και χωρίς προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, αναφορικά με τη ζήτηση των προϊόντων και την εφοδιαστική αλυσίδα.

    Η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους οδήγησε σε αύξηση των τιμών της Αλουμίνας και του Αλουμινίου συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, περιορίζοντας τις απώλειες σε επίπεδο Εννεαμήνου.

    Το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη Μεταλλουργία με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις έως τώρα εξοικονομήσεις να ανέρχονται σε €18εκατ.. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021, με τον συνολικό στόχο να ανέρχεται σε €62 εκατ., εκ των οποίων €35 εκατ. αφορούν σε βελτίωση του EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση και τα υπόλοιπα αφορούν σε εφάπαξ (one-off) βελτιώσεις.

    Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας

    Στο Εννεάμηνο του 2020, ο νέος Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €209,7 εκατ., που αντιστοιχεί σε 15,6% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 194,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το EBITDA στο Εννεάμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε €11,5 εκατ. έναντι €11,7 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Αναφορικά με τα έργα EPC, ολοκληρώθηκε η κατασκευή δύο μεγάλων έργων στην Ισπανία και τη Χιλή, 300MW και 170 MW αντίστοιχα. To έργο «Talasol» στην Ισπανία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, ενώ το «Atacama Solar Project» στη Χιλή είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα. Παράλληλα, έγινε ανάληψη νέων έργων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης βρίσκονται νέα έργα στο Καζακστάν.

    Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης

    Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €101,6 εκατ., που αντιστοιχεί σε 7,6% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €212,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης σημείωσε χαμηλή απόδοση στο Εννεάμηνο του 2020, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 και στη χρονική μετατόπιση τόσο στην υλοποίηση, όσο και στη συμβασιοποίηση νέων έργων.

    Το 2020 αποτελεί σημείο καμπής, καθώς ο πρώην Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών μετασχηματίζεται, με καινούρια οργανωτική δομή και εστιάζει πλέον σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο ανάκαμψης αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τις εταιρείες που διαθέτουν τη δυνατότητα και τη τεχνογνωσία να συμμετέχουν σε έργα που προωθούν ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (πχ. έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων).

    Ο ανανεωμένος Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών Βιώσιμης Ανάπτυξης αναμένεται να αρχίσει άμεσα να αποδίδει θετικά αποτελέσματα από το 4ο τρίμηνο του 2020, με αφετηρία την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου εντός του 2020, την εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων, αλλά και την ανάληψη νέων έργων, ενόψει και των προτάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.



    ΣΧΟΛΙΑ