• Μετοχές

    Πρωτοφανές το επιχειρηματικό θρίλερ με τον ΟΠΑΠ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Δημήτρης Κόκκορης

    Kamil Ziegler. Πρόεδρος ΟΠΑΠ


    Αν και έχουν παρέλθει τέσσερις ολόκληρες ώρες από την έναρξη των σημερινών χρηματιστηριακών συναλλαγών, ακόμη δεν έχει λάβει τέλος το επιχειρηματικό θρίλερ που διασυνδέεται με την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του ΟΠΑΠ.

    Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό θρίλερ πρωτοφανές, με την έννοια ότι τόσο οι εποπτικές Αρχές της Κεφαλαιαγορές όσο και η διοίκηση του χρηματιστηρίου δεν έχουν αναφέρει το παραμικρό.

    Σιγή ιχθύος τηρεί και ο ΟΠΑΠ.

    Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που διακινούνται στην αγορά συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της υποβολής δημόσιας πρότασης, χωρίς όμως να δίνουν σαφείς απαντήσεις στα αιωρούμενα ερωτήματα.

    Με χρηματιστηριακή αξία 3,2 δισ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ είναι η τρίτη σε μέγεθος εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο με περίπου 32.000 μετόχους.

    Από την προ εξαετίας ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο μετοχικός του έλεγχος, που αντιστοιχεί στο 33% της εταιρείας, έχει περάσει στο group της Emma Delta, στο οποίο η τσεχική εταιρεία του Karel Komárek κατέχει το 67%, ενώ το υπόλοιπο 33% της συμμετοχής στον ΟΠΑΠ είναι στα χαρτοφυλάκια των Γιώργου Μελισσανίδη και Χρήστου Κοπελούζου.

    Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι από τη στιγμή που υπάρχει στο τραπέζι των εξελίξεων η υποβολή δημόσιας πρότασης, αυτή υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχει κοινοποιηθεί. Διότι προφανώς δεν αφορά απόφαση της στιγμής, αλλά κάτι που είχε δουλευτεί εκ των προτέρων.

    Η πολύωρη αναμονή κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις του ΟΠΑΠ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία επί του παρόντος είναι άγνωστο τι αντικείμενο έχει.

    Οι πληροφορίες λένε ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έφτασε πριν από την έναρξη των συναλλαγών επιστολή που φέρεται να εστάλη από το γκρουπ των βασικών μετόχων της Emma Delta.

    Κατά την ίδια πληροφόρηση, η οποία όμως δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση, η εποπτική Αρχή έκρινε ότι έπρεπε να ήταν περισσότερο σαφής, καταλήγοντας μετά από αυτό στο αίτημα της αναστολής της διαπραγμάτευσης.

    Στην επίσημη σελίδα του χρηματιστηρίου, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στους λόγους για τους οποίους πάγωσε η διαπραγμάτευση της μετοχής. Με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να θεωρεί ότι επίκειται σημαντικό εταιρικό γεγονός, χωρίς και πάλι να δίνεται απάντηση για το ποιο μπορεί να είναι αυτό.

    Τα ερωτήματα στο επιχειρηματικό θρίλερ με τον ΟΠΑΠ είναι, σε αδρές γραμμές, τα ακόλουθα:

    * Η επιστολή που εστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φαίνεται να αποτελεί την απαρχή του όλου ζητήματος είναι από το κοινοπρακτικό σχήμα των βασικών μετόχων ή μόνο από την πλευρά του τσεχικού Sazka Group;

    * Υπάρχει όντως ξεκάθαρο αίτημα για δημόσια πρόταση ή αυτό προκύπτει από νομική ερμηνεία μεταβολής των ποσοστών;

    * Μπορεί το όλο ζήτημα να αφορά την ενίσχυση του υπάρχοντος ποσοστού των βασικών μετόχων μέσω της επανεπένδυσης του μερίσματος σε μετοχές; Κάτι το οποίο ενδέχεται να γεννά υποχρέωσης προαιρετικής δημόσιας πρότασης;

    * Μπορεί οι ενδεχόμενες μεταβολές ποσοστού να αφορούν ενδεχόμενες διεργασίες στο γκρουπ της Emma Delta; Να επιζητεί δηλαδή η τσεχική εταιρεία του Komárek που αναλογικά ελέγχει το 22,11% του ΟΠΑΠ να αποκτήσει μέρος ή όλο το υπόλοιπο κομμάτι του 10,89% του ΟΠΑΠ που ελέγχεται από τους Έλληνες επιχειρηματίες;

    Τα ερωτηματικά γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα από τη στιγμή που ευσταθούν τα σενάρια που κάνουν τον γύρο της αγοράς και θέλουν την υποβολή της δημόσιας πρότασης να γίνεται στα… 14 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 40% πάνω από την τρέχουσα τιμή του ΟΠΑΠ, η οποία είναι στα 10,05 ευρώ, ενισχυμένη κατά 32,2% από την αρχή της εφετινής χρονιάς, διάστημα στο οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 49,5%.

    Το σχετικό πριμ που ακούγεται μεταφράζεται σε αποτίμηση του ΟΠΑΠ στα 4,46 δισ. ευρώ έναντι των 3,2 δισ. ευρώ που είναι η τρέχουσα αγοραία αξία.

    Συνεπώς, και αν υποτεθεί ότι στόχος της δημόσιας πρότασης είναι το 51% του ΟΠΑΠ, τότε αυτό μεταφράζεται σε κόστος περίπου 800 εκατ. ευρώ.

    Με την ίδια λογική, αν υποτεθεί ότι θέλει κάποιος να μαζέψει και το 67% της ελεύθερης διασποράς, τότε θα απαιτηθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

    Απέναντι σε όλα αυτά, οι επαγγελματίες της αγοράς διατηρούν ζωηρές επιφυλάξεις, περιμένοντας ότι κάποια στιγμή θα ξεκαθαρίσει η εικόνα.

    Αίσθηση πάντως δημιουργεί και το γεγονός ότι όλα τούτα διαδραματίζονται την επομένη των εκλογών που έφεραν στην κυβερνητική εξουσία τη Νέα Δημοκρατία και σε μια μέρα κατά την οποία το κυρίαρχο στοιχείο στη χρηματιστηριακή αγορά είναι οι ρευστοποιήσεις κερδών…



    ΣΧΟΛΙΑ