• Μετοχές

    Lamda Development: 10 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση αγοράς από τη Eurobank Equities

    • NewsRoom
    LAMDA

    Οδ. Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda


    Στα 10 ευρώ ανά μετοχή, από 11,15 ευρώ προηγουμένως, αναθεωρεί την τιμή στόχο για τη μετοχή της Lamda Development η Eurobank Equities, με σύσταση «buy».

    Όπως επισημαίνει σε σχετικό report της, η χρηματιστηριακή προχωρά σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της ώστε να λάβει υπόψη και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων και να επιτρέψει το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

    Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής, η μείωση των βασικών ενοικίων για τα τρία εμπορικά κέντρα το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι 25,2% σε ετήσια βάση, με τα συνολικά έσοδα και EBITDA από τον κλάδο της λιανικής να υποχωρούν περίπου 30-31%.

    Το βασικό σενάριο προβλέπει την τιμολόγηση ενός 30-60% των βασικών ενοικίων από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και ενός 85% αυτών κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του έτους, καθώς και μηδενικά έσοδα για το κομμάτι των μισθωμάτων που είναι συνδεδεμένο με τις πωλήσεις, όπως και σημαντική μείωση των δραστηριοτήτων στάθμευσης και μάρκετινγκ.

    Παράλληλα, υπολογίζεται μείωση 20% στον αριθμό των επισκεπτών το δεύτερο εξάμηνο λόγω των αυστηρών κανονισμών που ισχύουν ως προς τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό και της πιθανότητας μικρότερου χρόνου παραμονής του κόσμου εντός του εμπορικού κέντρου, κάτι που θα περιορίσει το ύψος των δαπανών ανά επίσκεψη (ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής είχε συσχετιστεί με αύξηση των δαπανών στην προ COVID εποχή).

    Σε ό,τι αφορά το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει 5% μείωση των βασικών ενοικίων (από τα επίπεδα του 2019) ως μέτρο στήριξης των ενοικιαστών, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 30% σε σχέση με το 2020. Προβλέπει επίσης σταδιακή επιστροφή των συναλλαγών στα κανονικά επίπεδα, με την κίνηση των καταναλωτών (αριθμό επισκεπτών) να παρουσιάζει αύξηση περίπου 28,5% σε ετήσια βάση (παραμένοντας ωστόσο 16% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2019).

    Σημαντικός αντίκτυπος στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) δεν προβλέπεται να υπάρξει, δεδομένου ότι τα συμβόλαια εκμίσθωσης είναι μακροχρόνια. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, οι αναλυτές της Eurobank παραμένουν συντηρητικοί, προβλέποντας αμετάβλητες αποδόσεις για το 2020, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις της Lamda παρουσιάζουν μέχρι στιγμής δυσανάλογη μείωση σε σύγκριση με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτό διαμορφώνει την Καθαρή Αξία Ενεργητικού της Lamda στα 1.138 εκατ. από 1.155 εκατ. στο τέλος του 2019.

    Μετά το 2020, οι αναλυτές αναμένουν βελτίωση συνθηκών, με μέση αύξηση των εσόδων από ενοίκια της τάξης του 30% το 2021 (-10% έναντι των επιπέδων του 2019) και 8,8% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Αποτιμούν δε την αξία των περιουσιακών στοιχείων που αποφέρουν έσοδα και του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Lamda στα 6,80 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση μια εκτιμώμενη Καθαρή Αξία Ενεργητικού 1.201 εκατ. το 2020 για την υφιστάμενη βάση περιουσιακών στοιχείων της Lamda (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους), οι αναλυτές της Eurobank υπολογίζουν το fair value της εισηγμένης, μαζί με τη συνεισφορά του Ελληνικού, στα 1.774 εκατ. ή σε 10 ευρώ ανά μετοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ