• Ναυτιλία

    Αποεπένδυση ΤΧΣ: Άνω των 6 δισ. δολ. τα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια που κατέχουν Alpha Bank και Εθνική

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank και Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank και Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα


    Σημαντικό χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων ελληνικών εταιρειών κατέχουν οι δύο ελληνικές τράπεζες από τις οποίες αποεπενδύει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της Petrofin Research, το 2022 ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας προς τις ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες ξεπέρασε τα 6 δισ. δολάρια.

    Ειδικότερα, η Alpha Bank κατείχε πέρυσι μερίδιο 6,81% του ελληνικού ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου, που αντιστοιχεί σε 3,53 δισ. δολάρια.

    Τα ναυτιλιακά δάνεια της τράπεζας έχουν χρηματοδοτήσει κυρίως bulkers και πετρελαιοφόρα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 43% και το 35% του ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου της, αντίστοιχα. Τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων αντιπροσωπεύουν το 9%.

    Το υπόλοιπο αφορά δάνεια για την χρηματοδότηση LNG carriers, στα οποία έχει αναπτυχθεί σημαντικά φέτος.

    Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα κατέχει μερίδιο 5,37% των ελληνικών ναυτιλιακών δανείων, αντιστοιχεί σε 2,7 δισ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 9% της Alpha Bank στην UniCredit ενώ ξεκινά και η διαδικασία για τη δημόσια προσφορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας κυριότητας του ΤΧΣ.

    Το Ταμείο θα συνεχίσει την αποεπένδυση του από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του 2025. Διαθέτει ακόμη ποσοστά συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Attica Bank.

    Προηγήθηκε τον προηγούμενο μήνα η πώληση του μεριδίου που κατείχε στην Eurobank.

    Σύμφωνα με την Petrofin, το 2022, η Εurobank είχε μερίδιο 5,37% των ελληνικών ναυτιλιακών δανείων, αξίας 2,7 δισ. δολαρίων και η Τράπεζα Πειραιώς ποσοστό 6,33%, που αντιστοιχεί σε 3,2 δισ. δολάρια.

    Πέρυσι και οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες προσέφεραν για πρώτη φορά ναυτιλιακά δάνεια με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βασίλης Ψάλτης: Η Alpha Bank καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής

    Bloomberg: Η Ελλάδα προχωράει το σχέδιο αποεπένδυσης από τις τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Μεταξύ 5-5,44 ευρώ η τιμή διάθεσης της μετοχής – Από 14 έως 16 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών



    ΣΧΟΛΙΑ