• ΑΓΟΡΕΣ

    Μετά την GameStop, «πάρτι» και με το ασήμι: Στο στόχαστρο των WallStreetBets και Reddit και τα πολύτιμα μέταλλα

    • Bloomberg
    Ασήμι σε ράβδους

    Ασήμι σε ράβδους


    Πάνω από τα 30 δολάρια ανά ουγγιά εκτινάχθηκε η τιμή του αργύρου, καθώς το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε στο επίκεντρο της μικροεπενδυτικής φρενίτιδας που σαρώνει τις αγορές – φρενίτιδας που πυροδοτεί έντονες συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο μπορούν κερδοσκόποι οι οποίοι αντλούν έμπνευση από το φαινόμενο Reddit να βάλουν στο στόχαστρο όλο και μεγαλύτερους στόχους.

    Η τιμή του αργύρου στα πιο ενεργά Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (futures) του μετάλλου έφτασε να σημειώνει άνοδο έως και 13%, στα 30,35 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Comex, μετά το αγοραστικό πάρτι που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο, το οποίο και επεκτάθηκε από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία.

    Το iShares Silver Trust της BlackRock, το μεγαλύτερο χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενο προϊόν που παρακολουθεί το μέταλλο, κατέγραψε την Παρασκευή πρωτοφανείς καθαρές εισροές 944 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Όπως συνέβη και με την επιδρομή αγοραστών στη μετοχή της GameStop, καθώς και σε άλλες μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, που συγκλονίζει τον χρηματοοικονομικό κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρίζες της ανόδου της τιμής του αργύρου ανάγονται στο φόρουμ WallStreetBets του Reddit. Όπου μία ανάρτηση, την περασμένη εβδομάδα, ανακήρυσσε το μέταλλο «ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ SHORT ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» (THE BIGGEST SHORT IN THE WORLD) και ενθάρρυνε τους επενδυτές να τοποθετηθούν μαζικά στο iShares Silver Trust για να το… τρίψουν στη μούρη των μεγάλων τραπεζών.

    Σε τι διαφέρουν ασήμι και GameStop

    Παρ’ όλα αυτά, το ασήμι διαφέρει σημαντικά από μετοχές όπως της GameStop.

    Πρώτον, το περιθώριο για short squeeze στο ασήμι είναι πολύ λιγότερο προφανές: οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν καθαρή long θέση στο μέταλλο από τα μέσα του 2019, όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τα futures και τα options της Commodity Futures Trading Commission

    Η αγορά αργύρου έχει επίσης πολύ μεγαλύτερο βάθος από την αγορά που υπάρχει για μικρότερες μετοχές όπως είναι της GameStop. Η εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 1,4 δισ. δολάρια στα μέσα Ιανουαρίου, προτού η φρενίτιδα του Reddit εξακοντίσει την αξία της εταιρείας σε υπερδεκαεξαπλάσια επίπεδα. Το ασήμι, όμως, που βρίσκεται σε θησαυροφυλάκια του Λονδίνου και μόνο αξίζει 48 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Επιπλέον, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό οι ιδιώτες επενδυτές θα επιμείνουν στο παιχνίδι του αργύρου. Εξέχοντα μέλη του φόρουμ WallStreetBets έχουν ήδη πάρει θέση εναντίον του, με ορισμένους να σημειώνουν ότι ο Κεν Γκρίφιν της Citadel Advisors, από τους «μπαμπούλες» της κοινότητας του Reddit, αναφέρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του iShares Silver Trust.

    Ανεξάρτητα όμως από το αν σβήνει το ράλι, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και πέρα από την αγορά του αργύρου, η οποία δεν είναι παρά μια σχετικά μικρή και εξειδικευμένη αυτή «γωνιά» του κόσμου των εμπορευμάτων. Ως ο πρώτος μεγάλος στόχος της μικροεπενδυτικής τρέλας στην αρχή της εβδομάδας, το ασήμι μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές να εκτιμήσουν πώς η μεταβλητότητα που προκαλείται από το Reddit θα επηρεάσει τα μοντέλα κινδύνου τους και τι πιθανότητες υπάρχουν να αρχίσει να περνά από το ένα επενδυτικό προϊόν στο άλλο.

    «Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι δεν είναι συνετό να αμφισβητούμε την αγοραστική δύναμη των ιδιωτών επενδυτών και αυτό φαίνεται σαφώς και στην αγορά αργύρου», δήλωσε ο Χάουι Λι, οικονομολόγος της Oversea-Chinese Banking. «Μπορεί να το βρουν λίγο δυσκολότερο να πιέσουν την αγορά του αργύρου από ό,τι με την GameStop -η πρώτη είναι πολύ μεγαλύτερη και με μεγαλύτερη ρευστότητα- αλλά το momentum φαίνεται να στηρίζεται σε αυτούς αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

    Τα συμβόλαια διαπραγματεύονταν 11% υψηλότερα στο Comex στις 8:19 π.μ. στο Λονδίνο, μετά από άνοδο άνω του 5% την περασμένη εβδομάδα.

    Η αγοραστική μανία πέρασε δε και στις μετοχές των ορυχείων-μεταλλείων. Η China Silver Group έφτασε να σημειώνει άνοδο έως 45% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η μετοχή της αυστραλέζικης Silver Mines έφτασε να κερδίζει έως 49%.



    ΣΧΟΛΙΑ