• ΑΓΟΡΕΣ

    Μέχρι και 51,4% η αύξηση του κόστους χρήματος στα εταιρικά ομόλογα – Επιπτώσεις και επενδυτικές ευκαιρίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Μπροστά σε ανατρεπτικές καταστάσεις βρίσκεται η πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά των εταιρικών ομολόγων. Μια αγορά που άνθησε και αναπτύχθηκε σημαντικά, μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και πλεονάζουσας ρευστότητας.

    Ωστόσο η εικόνα αυτή αλλάζει άρδην, κάτω από τη βαριά σκιά της διεθνοποιημένης ανόδου των επιτοκίων. Τέτοια μέρα πέρσι, το 10ετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας έδινε ετησιοποιημένη απόδοση 0,91%, η οποία τώρα έχει σκαρφαλώσει στο 2,52%…

    Η «παντιέρα» των νέων δεδομένων ανεμίζει στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου και τελούν σε διαπραγμάτευση 18 εκδόσεις ελληνικού δικαίου ομολόγων. Συνολικής ονομαστικής (και συνάμα πληρωτέας) αξίας 3,4 δισ. ευρώ. Στα οποία τοποθετήθηκαν πρωτογενώς, στη διαδικασία των δημόσιων προσφορών, περίπου 180.000 επενδυτές. Ένα τμήμα των οποίων -άγνωστο πόσο- λογίζεται ότι είναι επικαλυπτόμενοι, έχοντας λάβει θέσεις σε περισσότερες από μία εκδόσεις.

    Το τέλος των χθεσινών συναλλαγών και παρά το γεγονός ότι ήταν μια καλή μέρα για τις τιμές των ομολόγων, η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων, εταιρικών τίτλων σταθερού εισοδήματος, παρέμεινε κάτω από την ονομαστική τους αξία. Πού για όλους ανεξαιρέτως είναι το 100.

    Με τις τιμές των ομολόγων να βρίσκονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, έχει ενισχυθεί αυτομάτως και η απόδοση στη λήξη τους. Σε επίπεδα πάνω από τα προσφερόμενα επιτοκιακά τους «κουπόνια». Αντικατοπτρίζοντας έτσι και την αύξηση του κόστους του χρήματος.

    Πόσο είναι αυτή η αύξηση; Με βάση τα χθεσινά στοιχεία φτάνει μέχρι και το 51,4%… Εξέλιξη που επί της ουσίας έρχεται να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας τα σχέδια για νέες εκδόσεις. Καθώς από εκεί που ήταν θεωρητικά εύκολο να πετύχει επιτόκιο κάτω από το 3% ή και το 2,5% προγενέστερα, τώρα θα πρέπει να πάει σε επίπεδα αισθητά ψηλότερα.

    Το αυξημένο κόστος χρήματος αποτυπώνεται πιο έντονα στις 9 εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που έχουν γίνει στο τελευταίο δωδεκάμηνο. Συμπεριλαμβανομένων και των τριών ναυτιλιακών.

    Η πιο ηχηρή περίπτωση είναι αυτή της Prodea που σήκωσε από την αγορά 300 εκατ. ευρώ με ετήσιο επιτόκιο 2,30%. Το 7ετές αυτό ομόλογο μπήκε σε χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στις 20 Ιουλίου της περσινής χρονιάς και χθες η τιμή του ήταν στο 93,471% της ονομαστικής αξίας του. Με συνέπεια η ετήσια απόδοση στη λήξη του να διαμορφώνεται στο 3,483%. Δηλαδή 51,4% πιο πάνω από την αρχική του απόδοση.

    Η σημασία για εταιρείες και επενδυτικό κοινό

    Πρακτικά -και αυτό αφορά όλες τις εταιρικές εκδόσεις- η άνοδος ή η πτώση των αποδόσεων δεν επιφέρει οικονομικές αλλαγές στην εκδότρια εταιρεία. Διότι εκείνη θα πληρώνει μέχρι τη λήξη το ίδιο, σταθερό επιτόκιο. Χωρίς την παραμικρή αλλαγή.

     Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι αν η εταιρεία προχωρούσε τώρα σε μία νέα έκδοση, θα είχε να αντιμετωπίσει το (θεωρητικά) αυξημένο κόστος για το προσφερόμενο επιτόκιο.

    Από την άλλη πλευρά και αναφορικά με τους επενδυτές: Αν πήραν τα ομόλογα από τη δημόσια προσφορά με στόχο τη διακράτηση μέχρι της λήξη τους, δεν έχουν να χάσουν ή να κερδίσουν κάτι. Η ζημιά θα έρθει μόνο αν πουλήσουν σε τιμές, που όπως συμβαίνει τώρα σε πλείστες περιπτώσεις είναι κάτω του κόστους. Διότι υπολείπονται της ονομαστικής αξίας.

    Αντιθέτως, τα περισσότερα οφέλη μπορεί να τα έχουν οι νέοι αγοραστές που παίρνουν τώρα τις ομολογίες από τη χρηματιστηριακή αγορά. Τις αποκτούν κάτω από την ονομαστική αξία, θα της πληρωθούν στο 100% της αξίας τους, ενώ θα λάβουν και το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο. Ως εκ τούτου θα έχουν περισσότερα κέρδη από ότι αν έμπαιναν στη δημόσια προσφορά.

    Για τους αποταμιευτές, η πτώση των τιμών των ομολόγων συνιστά μια…δεύτερη ευκαιρία για έχουν καλύτερες αποδόσεις, σαφώς πολύ παραπάνω από τα αναιμικά οφέλη των τραπεζικών καταθέσεων. Το ρίσκο είναι, είτε να «γονατίσει» ο εκδότης του ομολόγου, είτε στο εγγύς μέλλον να βγει κάποιο άλλο με σημαντικά αυξημένο επιτόκιο…

    Πώς διαμορφώνεται τώρα το σκηνικό των αποδόσεων

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών και πέραν της Prodea, αυξημένο κόστος χρήματος εμφανίζεται να έχει και το ναυτιλιακό ομόλογο της CPLP Shipping του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η τιμή του τίτλου είναι στο 96,5% της ονομαστικής αξίας και η ετησιοποιημένη  απόδοση στη λήξη, διαμορφώνεται στο 3,477%. Δηλαδή 31,2% πάνω από το σταθερό επιτόκιο του 2,65% ετησίως.

    Το ομόλογο της Premia βγήκε με επιτόκιο 2,80%, αλλά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η τιμή έχει υποχωρήσει στο 96,8% της ονομαστικής αξίας. Κι έτσι η ετησιοποιημένη απόδοση έχει πάει 26,6% ψηλότερα. Στο 3,546%.

    Η Safe Bulkers του Πόλυ Β. Χατζηωάννου βγήκε μόλις πρόσφατα με επιτόκιο 2,95%, αλλά πλέον η τιμή του ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 96,77% της ονομαστικής αξίας. Με την απόδοση να έχει πάει τώρα στο 3,705%, που είναι 25,6% πιο πάνω από την αρχική.

    Επίσης και λόγω της κάμψης των τιμών: Η απόδοση στο εταιρικό ομόλογο της Noval έχει ανέβει 21,3% ( από το αρχικό 2,45% στο τωρινό 2,928%). Το ομόλογο της Μότορ Όιλ του ομίλου Βαρδινογιάννη έχει κάνει άλμα 22,5% ( από το 1,90% στο 2,328%). Της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ  του ομίλου Στασινόπουλου η απόδοση έχει πάει 19,5% πιο πάνω( από το 2,65% στο 3,477%).

    Το εταιρικό ομόλογο της ΓEK Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει τώρα απόδοση 2,727%. Η οποία είναι 18,6% ψηλότερα από σταθερό επιτόκιο του 2,30%.

    Από την Costamare  μέχρι  την Attica Group

    Ενισχυμένη κατά 15,3% είναι πλέον και η απόδοση της Τέρνα Ενεργειακής ( στο 2,997% τώρα), ενώ το ναυτιλιακό ομόλογο της  Costamare, του Κωστή Κωνσταντακόπουλου, το οποίο  βγήκε με επιτόκιο 2,70% αποδίδει σήμερα 3,031%. Δηλαδή 12,1% πιο πάνω από την αρχική του τιμολόγηση. Γεγονός που επί του παρόντος αποτρέπει τον εφοπλιστή να ξαναβγεί στην αγορά με ένα δεύτερο ομόλογο, όπως σχεδίαζε.

    Το αυξημένο κόστος χρήματος εντοπίζεται και στις μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις της αγοράς, όπως είναι ο ΟΠΑΠ. Το δικό του ομόλογο βγήκε τον Οκτώβριο του 2019 με επιτόκιο 2,60%, αλλά καθώς τώρα η τιμή του έχει υποχωρήσει κάτω από την ονομαστική του αξίας, η απόδοση έχει ανέβει κατά 8,6%. Στο 2,28%.

    Ιδιαίτερη περίπτωση συνιστά και αυτή της ναυτιλιακής εταιρείας Attica Group, καθώς το δικό της εταιρικό ομόλογο που λήγει τον Ιούλιο του 2024, διαθέτει εμπράγματες εξασφαλίσεις, με 4 πλοία. Και είναι το μόνο στην αγορά που έχει τέτοιου είδους «μαξιλάρι» ασφαλείας. Φέρει επιτόκιο 3,40%, ενώ λόγω της υποχώρησης της τιμής του, η ετησιοποιημένη απόδοση μέχρι της λήξη διαμορφώνεται στο 3,824%. Την περασμένη Παρασκευή η απόδοση αυτή είχε φτάσει στο 4,355%, αλλά κατά τα φαινόμενα οι χθεσινοί αγοραστές, που έδωσαν ανοδικό τέμπο στην τιμή, το θεώρησαν ευκαιρία.

    Κι όλα αυτά σε μια αγορά όπου ή μέση αξία των συναλλαγών, από την αρχή της εφετινής χρονιάς, είναι στα 1,62 εκατ. ευρώ την ημέρα. Με τον μεγαλύτερο τζίρο να γίνεται κατά σειράν στα ομόλογα της Safe Bulkers , της Lamda Development , της Μότορ Όιλ , της Premia και της Attica Group.



    ΣΧΟΛΙΑ