• ΑΓΟΡΕΣ

    Κόντρα αναλυτών για τον S&P με φόντο το δημόσιο χρέος


    Οι αρρυθμίες στους αμερικανικούς δείκτες ύστερα από ένα εντυπωσιακό ράλι μέσα στο 2023, έχουν διχάσει τους κορυφαίους αναλυτές σχετικά με την επόμενη ημέρα των αμερικανικών αγορών.

    Με τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος στις ΗΠΑ να παραμένουν στο επίκεντρο, αναλυτές των Morgan Stanley, Bank of America και JP Morgan να έχουν χωριστεί σε «ταύρους» και αρκούδες».

    Το δίπολο bull-bear market

    Ο Μάικ Ουίλσον, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του πέρσι να εκτοξεύεται καθώς είχε προβλέψει εύστοχα το sell off του S&P 500 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, παραμένει απαισιόδοξος, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη.

    «Είναι αυτή η αρχή για μία bull market;» αναρωτήθηκε σε σημείωμά του ο αναλυτής που πέρσι βρέθηκε στην πρώτη θέση ως ο αγαπημένος αναλυτής των επενδυτών. Και η απάντησή του είναι «όχι». Ο λόγος που δεν βλέπει μία αγορά ταύρων, δηλαδή μια σταθερή ανοδική πορεία, ύστερα από μια ανάκαμψη του S&P 500 κατά 9% φέτος, είναι τα κέρδη των εταιρειών. Και στο πρόσφατο παρελθόν, ο αναλυτής έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι τα ανθεκτικά κέρδη και τα θετικά αποτελέσματα «μένουν από καύσιμα» και οι «ακριβές» μετοχές δεν θα διατηρήσουν τη δυναμική τους. «Είναι απάτη το ράλι», σημειώνει.

    Στο άλλο άκρο η Σαβίτα Σαμπραμανιάν της Bank of America, αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή της  για τον S&P αναφέροντας ότι θα μπορούσε να φτάσει τις 4.300 μονάδες, αντί των 4.000 μονάδων που είχε στην προηγούμενη εκτίμησή της.

    «Η εποχή του εύκολου χρήματος είναι πίσω μας, αλλά αυτό μπορεί να είναι καλό», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες της την Κυριακή. «Οι εταιρείες της Αμερικής έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους στα διαρθρωτικά οφέλη – αποτελεσματικότητα/αυτοματοποίηση/τεχνητή νοημοσύνη. Οι εταιρείες κυκλικών μετοχών, που το 2008 ασφυκτιούσαν από την έλλειψη κεφαλαίου, πλέον έχουν γίνει πειθαρχημένες και αυτάρκεις, γεγονός που αποδεικνύεται από τα σταθερά κέρδη», αναφέρει.

    Ο παράγοντας δημόσιο χρέος

    Η δυναμική πορεία των πρώτων 100 ημερών του S&P επιβεβαιώνουν μέχρις στιγμής την αναλύτρια της Bank of America, αν και η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις ΗΠΑ απασχολεί τους επενδυτές.

    Σύμφωνα με τον Ουίλσον, σε περίπτωση επίλυσης του θέματος, οι μετοχές θα ανακάμψουν, όμως θα είναι μία παγίδα, καθώς θα δείξει σημάδια μιας bull market (ανάκαμψης), χωρίς αυτή η τάση να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει.

    Οι συζητήσεις για το χρέος ανησυχούν και τον αναλυτή της JP Morgan Ντουμπράβκο Λάκος-Μπουγιας, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για αστάθεια όσο τραβάνε οι συζητήσεις.

    Και οι διαφορετικές συστάσεις εντοπίζονται ακόμα και εντός της ίδιας τράπεζας. Ο Μάικ Χάρτνετ της Bank Of America, έχει προειδοποιήσει ήδη τους επενδυτές να πουλήσουν τις αμερικάνικες μετοχές όταν ο S&P 500 φτάσει τις 4.200 μονάδες, στο τρέχον επίπεδό της δηλαδή, χαρακτηρίζοντας το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές, λόγω της έκρηξης της Τεχνητής νοημοσύνης «φούσκα».

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank Equities: Πώς είδε τις εκλογές και ποιες μετοχές ευνοούνται



    ΣΧΟΛΙΑ