• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities: Πώς είδε τις εκλογές και ποιες μετοχές ευνοούνται

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ) - Εκλογές 2023

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    «Η Νέα Δημοκρατία του σημερινού πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έφτασε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να της λείπουν μόνο λίγες έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία», εξηγεί η Eurobank Equities.

    Ωστόσο, δεδομένου ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει το συνασπισμό, ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας θα διεξαχθεί πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου. Αυτός ο δεύτερος γύρος θα γίνει βάσει ενός εκλογικού νόμου που επαναφέρει την πριμοδότηση της πλειοψηφίας, ξεκινώντας από 20 έδρες για το πρώτο κόμμα, εάν έχει ποσοστό 25%, και αυξάνοντας κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5 ποσοστιαία μονάδα, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες.

    «Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης πάλι της ΝΔ, η οποία θα υποδηλώνει συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που αποτελεί πιστωτικό θετικό στοιχείο.. Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αυτό βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

    Η ΝΔ σε τροχιά απόλυτης πλειοψηφίας

    Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναθέσει στον αρχηγό του κόμματος που κατέλαβε την 1η θέση να σχηματίσει κυβέρνηση που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου.

    Αν και αριθμητικά είναι δυνατός ένας συνασπισμός, δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν μαζί 187 έδρες, η ΝΔ φαίνεται ότι θα επιστρέψει την εντολή με το σκεπτικό ότι μια κυβέρνηση με μονοκομματική απόλυτη πλειοψηφία θα είναι πιο σταθερή και σε καλύτερη θέση για να συνεχίσει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

    Η εντολή θα μεταβιβαστεί στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεδομένης της κοινοβουλευτικής δυναμικής, οι όποιες συνομιλίες θα είναι ατελέσφορες.

    Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα διεξαχθεί 2η ψηφοφορία, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου (νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς η ΝΔ φαίνεται να επιθυμεί να αξιοποιήσει τη δυναμική), αυτή τη φορά υπό καθεστώς ενισχυμένης αναλογικότητας (με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στο ενδιάμεσο).

    Τι να περιμένουμε μετά τις εκλογές για τις μετοχές

    Το σύστημα στο δεύτερο γύρο ψηφοφορίας θα διευκολύνει το σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου του συστήματος μπόνους που ισχύει (20 έδρες συν 1 επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% ψήφους πάνω από το όριο του 25%). Η αναγωγή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου στον δεύτερο γύρο δείχνει ότι η ΝΔ θα καταλήξει με περισσότερες από 170 έδρες, επιτυγχάνοντας έτσι μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, από την άποψη της αγοράς, αυτό είναι ένα καλύτερο σενάριο που εξασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αναθεώρηση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου).

    «Ο εκλογικός κύκλος ήταν η τελευταία ανατροπή για τις ελληνικές μετοχές. Με το εμπόδιο αυτό να έχει ξεπεραστεί, αναμένουμε μια απότομη ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται για την ελκυστική ελληνική θέση στα επόμενα χρόνια (ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2-3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, φθηνές αποτιμήσεις)», σημειώνει η χρηματιστηριακή.

    «Υποστηρίζουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κλίνουν προς μια στάση υπέρ του ρίσκου, μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους προς μετοχές με υψηλότερο beta, όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, οι οποίες αναμένουμε ότι θα είναι από τους κύριους ωφελημένους από την ηχηρή νίκη της ΝΔ. Αποτυπώνουμε τη σαφή πορεία προς την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών προσθέτοντας τη ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και την Τράπεζα Πειραιώς στο χαρτοφυλάκιό μας με τις κορυφαίες επιλογές, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης ο ΟΠΑΠ, η Jumbo και ο Mytilineos», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia: Η επόμενη μέρα των εκλογών – Ποιες εννιά μετοχές είναι στο επίκεντρο

    Καταλύτης ανόδου για τα ελληνικά assets η προσδοκία ισχυρής κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετίας



    ΣΧΟΛΙΑ