• ΑΓΟΡΕΣ

    Κομισιόν: Αλλαγές στην αγορά των CDS σε οχτώ ευρωπαϊκές τράπεζες

    Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    Μεγαλύτερη διαφάνεια στην διαπραγμάτευση των CDS σε οχτώ τράπεζες θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

    Η παρέμβαση έρχεται λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της ελβετικής Credit Suisse, η οποία έφερε αστάθεια στην αγορά των CDS, με κάποιες συστημικές τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, να επηρεάζονται περισσότερο. Στις 24 Μαρτίου η γερμανική τράπεζα αντιμετώπισε μία ελεύθερη πτώση στις μετοχές της, η οποία φέρεται να πυροδοτήθηκε από μία διαπραγμάτευση στα CDS της, γνωστά και ως συμβάσεις ανταλλαγής  κινδύνου αθέτησης .

    Ποιες τράπεζες αφορά

    Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που επικαλείται το Reuters, ένα από τα συμπεράσματα μετά τις εξελίξεις στη Credit Suisse είναι ότι οι συμβάσεις CDS είναι αδιαφανείς και μη ρευστοποιήσιμες. Και αυτό εξηγεί, σύμφωνα με το έγγραφο, γιατί ένα συμβόλαιο CDS μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην τιμή του χρέους αλλά και των μετοχών της εταιρείας την οποία αφορά.

    Η Κομισιόν πρότεινε την επαναεισαγωγή των CDS για τις τράπεζες: Deutsche Bank, ING Bank, Societe Generale, DZ Bank, Credit Agricole, BNP Paribas, Intesa SanPaolo και Santander.

    Το έγγραφο προτείνει στοχευμένες τροποποιήσεις στους κανόνες συναλλαγής και διαφάνεια στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Ήδη τα κράτη μέλη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με επικαιροποίηση των κανόνων του μπλοκ για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, στις οποίες θα τεθεί και η νέα πρόταση της Κομισιόν.

    Τι περιλαμβάνει η πρόταση

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θα καθορίσει στη συνέχεια ένα πλαίσιο για τη δημοσίευση των τιμών των CDS καθώς και μία σειρά «παλαιότητας» βάσει της οποίας θα πρέπει να δημοσιεύονται τα spreads τους, ώστε να αποφευχθεί σύγχυση στην αγορά.

    Αυτό προτείνεται λόγω της ελλιπούς και ασύμμετρης αναφοράς συμβάσεων CDS, τα οποία συνδέονται με συστημικές τράπεζες, προκαλώντας ανασφάλεια στις αγορές κατά τη διάρκεια αναταραχής, αναφέρει το έγγραφο.

    Διαφορές μεταξύ των αγορών ΗΠΑ και Ευρώπης

    Η πρόταση αυτή έρχεται ώστε να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των κανόνων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στο έγγραφο γίνεται λόγος για ασσύμετρες πληροφορίες μεταξύ των δύο αγορών στα CDS, με τη Κομισιόν να εξετάζει με την πρότασή της να επιλύσει το πρόβλημα.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ απαιτούν τη δημοσίευση μιας συναλλαγής CDS εντός 15 λεπτών για όγκους που ξεπερνούν τα 5 εκατ. δολάρια.

    Αντίθετα, στην Ευρώπη, οι συναλλαγές δημοσιεύονται κάθε δεύτερη εργάσιμη ημέρα, μετά την ημερομηνία συναλλαγής και καθυστέρηση έως και τεσσάρων εβδομάδων.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Profit taking με μέτρο πέριξ των 1.200 μονάδων

    Credit Suisse: Μαζικά εγκαταλείπουν το «πλοίο» οι εργαζόμενοι

    Credit Suisse: Kαμπανάκι από το χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για τη μετοχή – Κάτω από το 1 δολάριο

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ