• Διεθνής πολιτική

    Γελεν: Οικονομική καταστροφή αν δεν αυξηθεί το «ταβάνι» χρέους της κυβέρνησης

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ


    Μια αποτυχία συνεννόησης στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης και η αθέτηση του χρέους που θα οδηγούσε θα πυροδοτούσε μια οικονομική καταστροφή οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια, προειδοποίησε η  υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

    Σύμφωνα με τη Γέλεν, αποτελεί «βασική ευθύνη» του Κογκρέσου να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισ. δολ.. Προειδοποίησε δε πω μια χρεοκοπία θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ από την πανδημία του COVID-19.

    Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων, η Γέλεν προειδοποίησε ότι πως η αθέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε αύξηση των πληρωμών του βάρους των νοικοκυριών σε σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

    «Μια αθέτηση στο χρέος μας θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή», είπε η Γέλεν. «Θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές». «Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή».

    Την ίδια ώρα, πάντως, το κόστος ασφάλισης για την έκθεση στο αμερικανικό χρέος αυξήθηκε σε υψηλά 13 ετών, λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο.  Τα spreads στα πενταετή CDS αυξήθηκαν στις 60 μονάδες βάσης, ανέφερε το Reuters, σε μέγεθος υπερδιπλάσιο του επιπέδου που ήταν στην έναρξη του 2023. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

    Διαβάστε επίσης

    Les Echos: Η Ελλάδα, πρώην παρίας, ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης



    ΣΧΟΛΙΑ