• Τράπεζες

    Credit Suisse: Μαζικά εγκαταλείπουν το «πλοίο» οι εργαζόμενοι

    • NewsRoom
    Ulrich Körner, CEO Credit Suisse και Ralph Hamers, CEO UBS

    Ulrich Körner, CEO Credit Suisse και Ralph Hamers, CEO UBS


    Εκατοντάδες υπάλληλοι της Credit Suisse παραιτούνται κάθε εβδομάδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην επενδυτική τράπεζα, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών της εξαγοράς του από την UBS.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές εκ των έσω, oι τραπεζίτες της Credit Suisse, ανήσυχοι για το μέλλον τους, αναζητούν ασφαλέστερη απασχόληση σε ανταγωνιστές.

    150 έως 200 παραιτούνται κάθε εβδομάδα

    Η ελβετική εφημερίδα Blick ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι περίπου 150 έως 200 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραιτούνται κάθε εβδομάδα. 

    Υπενθυμίζεται ότι η UBS συμφώνησε στις 19 Μαρτίου να αναλάβει τον μικρότερο Ελβετό ανταγωνιστή της ως μέρος μιας διάσωσης που διοργανώθηκε από τις ελβετικές αρχές μετά από μια περίοδο αναταραχής στην αγορά, η οποία έφερε τον “μαχόμενο δανειστή” στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

    Από την άλλη, η Credit Suisse ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η «απομάκρυνση των εργαζομένων της τράπεζας ήταν υψηλότερη τον περασμένο χρόνο» και ότι είχε λίγο περισσότερους από 48.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Ανέφερε δε 50.480 άτομα πλήρους απασχόλησης στο τέλος του 2022.

    Από την Credit στην Santander

    Ωστόσο, η Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, προσέλαβε τουλάχιστον οκτώ τραπεζίτες από την Credit Suisse και στοχεύει σε περισσότερους, σύμφωνα με το Bloomberg News.

    Σημειώνεται ότι η UBS βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία πολύ πριν από το τέλος αυτού του τριμήνου, αναζητώντας γρήγορες εγκρίσεις από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, για να παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα στους πελάτες και τους υπαλλήλους της Credit Suisse. Ο πρόεδρός της Colm Kelleher είπε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτό θα συμβεί “πολύ σύντομα”.

    Η διοίκηση της UBS έχει επισημαίνει επίσης ότι θα θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, στις αποφάσεις της να διατηρήσει κάποιο από το προσωπικό της Credit Suisse, ενώ ένας υπάλληλος της Credit Suisse στη Ζυρίχη, ανέφερε στο Reuters ότι η επενδυτική τράπεζα βρισκόταν σε κατάσταση ρευστότητας, βλέποντας πολλές αποχωρήσεις προσωπικού.

    Έρχονται περιορισμοί

    Από πλευράς της η UBS έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να περιορίσει την επενδυτική τράπεζα, η οποία απασχολεί περίπου 17.000 υπαλλήλους, ενώ το ελβετικό κράτος έχει υποσχεθεί 9 δισεκ. ελβετικά φράγκα σε εγγυήσεις για την κάλυψη πιθανών ζημιών από τη διαδικασία αυτή.

    Την ίδια στιγμή, μετά από εντολή που εκδόθηκε από το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών, τα ανώτερα στελέχη της Credit Suisse ακύρωσαν ή περιέκοψαν τις εκκρεμείς πληρωμές μπόνους για το 2022, μια κίνηση που συνέβαλε στις αποφάσεις του προσωπικού να αποχωρήσει από την τράπεζα, αναφέρει το δημοσίευμα τους Reuters.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συγχωνευμένη τράπεζα, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα απασχολήσει 120.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, αν και η UBS έχει ήδη δηλώσει ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας, προκειμένου να μειώσει  τα λειτουργικά κόστη του ιδρύματος.

    Επιπτώσεις και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    Η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών, φαίνεται ότι έχει επιπτώσεις και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η Credit έλαβε επιστολή προειδοποίησης επειδή δεν συμμορφώνεται πλέον με τα ελάχιστα κριτήρια εισαγωγής.

    Η ελβετική τράπεζα δήλωσε σήμερα ότι δεν πληροί την απαίτηση του NYSE να διατηρούν οι εισηγμένες εταιρείες μέση τιμή κλεισίματος της μετοχής τους τουλάχιστον 1 δολάριο για 30 συνεχόμενες συνεδριάσεις.

    Δήλωσε ωστόσο ότι αναμένει με την εξαγορά της από την UBS να διευθετηθεί το θέμα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Credit Suisse: Kαμπανάκι από το χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για τη μετοχή – Κάτω από το 1 δολάριο

    Στο μικροσκόπιο των θεσμών η οικονομία – Τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ στις 7 Ιουνίου

    Ryanair: Επιστολή – κόλαφος προς την Φον ντερ Λάιεν με 1,1 εκατ. υπογραφές

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ