• ΑΓΟΡΕΣ

    Κολάνοβιτς (JP Morgan): Προειδοποιεί ότι στις αγορές επικρατεί ηρεμία πριν από την καταιγίδα

    • Bloomberg
    Marko Kolanovic, JP Morgan

    Marko Kolanovic, JP Morgan


    Η διάθεση κινδύνου που τροφοδοτεί το φετινό ράλι των μετοχών είναι πιθανό να υποχωρήσει και να έρθουν αντίθετοι άνεμοι από τις τραπεζικές αναταράξεις, το πετρελαϊκό σοκ και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, επαναφέροντας τις μετοχές στα χαμηλά του 2022, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της JP Morgan, Μάρκο Κολάνοβιτς.

    «Η Fed δεν έδειξε πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσιάζουν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλά όλων των εποχών και τις αμερικανικές μετοχές να ανακτούν τις πρόσφατες απώλειες», έγραψε ο Κολάνοβιτς σε σημείωμα προς πελάτες του τη Δευτέρα. «Αναμένουμε αντιστροφή του κλίματος ανάληψης κινδύνου και η αγορά θα επανεξετάσει το χαμηλό του περασμένου έτους τους επόμενους μήνες».

    Κατά την άποψή του, οι εισροές σε μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες «δεν έχουν νόημα» και αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στους συστημικούς επενδυτές, το short squeeze και την πτώση του δείκτη μεταβλητότητας Cboe ή VIX, ο οποίος μετρά τις προβλέψεις της αγοράς για τη βραχυπρόθεση μεταβλητότητα.

    Ο Κολάνοβιτς χαρακτηρίζει το σημερινό σκηνικό της αγοράς ως «η ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

    Ο αναλυτής, οι εκτιμήσεις του οποίου καταγράφτηκαν ως από τις πλέον αισιόδοξες σχεδόν όλη την περίοδο του περσινού sell off, έχει αλλάξει άρδην άποψη, περικόπτοντας τις μετοχικές του τοποθετήσεις στα μέσα Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Μαρτίου λόγω της ήπιας οικονομικής προοπτικής για φέτος.

    Οι μετοχές παρέμειναν ανθεκτικές φέτος παρά τα αυξημένα επιτόκια που μείωσαν τα εταιρικά κέρδη, επιβράδυναν την ανάπτυξη και οδήγησαν σε κατάρρευση μια σειρά από τράπεζες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

    Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 7% το πρώτο τρίμηνο μετά από πτώση σχεδόν 20% το 2022, ενώ τα κέρδη των μετοχών τεχνολογίας ώθησαν τον Nasdaq 100 σε άλμα 20% από τις αρχές Ιανουαρίου, εν μέσω της έντονα ανοδικής αγοράς.

    Stocks Brush Off Financial Sector Risks | Equities have rallied, volatility has dropped following financial turmoil
    Οι μετοχές έχουν σημειώσει ράλι, η αστάθεια έχει μειωθεί μετά την οικονομική αναταραχή

    Οι αποδόσεις του κλάδου της τεχνολογίας έχουν αυξηθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα, καθώς οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα ότι οι πιέσεις του τραπεζικού κλάδου θα ωθήσουν τη Fed να πατήσει φρένο στη πολιτική νομισματικής σύσφιγξης.

    «Αξίζει να σημειωθεί η φύση του κλίματος κινδύνου που μοιάζει με ακορντεόν, όπου τα περιοριστικά επιτόκια προκάλεσαν πρόβλημα σε διάφορα αρμπιτράζ επιτοκίων και η επακόλουθη υποχώρηση των αποδόσεων μετρίασε μέρος της πίεσης», έγραψε ο Κολάνοβιτς.

    «Αν και οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να επικοινωνούν, υπάρχει ακόμη δρόμος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την επαλήθευση των σεναρίων για μείωση των επιτοκίων, οπότε η αρχική εκτίμηση για επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο», σύμφωνα με τον αναλυτή.

    Διαβάστε ακόμη:

    JP Morgan: Μην αγοράζετε τις «βουτιές» στην Ευρώπη – Τι βλέπει για τις αγορές μεσούσης της τραπεζικής αναταραχής



    ΣΧΟΛΙΑ