• ΑΓΟΡΕΣ

    Jaime Rogozinski: Ο ιδρυτής της WallStreetBets που άλλαξε τους κανόνες του trading και έκανε μόδα τις meme μετοχές

    Ο Jaime Rogozinski, ιδρυτής της WallStreetBets


    O Jaime Rogozinski ήταν ένας επενδυτής διαφορετικός από τους άλλους. Αμφισβήτησε κορυφαίες πρακτικές που ανέδειξαν μεγάλους επενδυτές όπως τον Γουόρεν Μπάφετ, αναζητώντας συνεχώς το ρίσκο στις επενδύσεις του. Εκατομμύρια επενδυτές λίγα χρόνια μετά θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

    Όλα ξεκίνησαν από τη δημιουργία μιας κοινότητας, της WallStreetBets, όπου δεκάδες εκατομμύρια μικροεπενδυτές αντάλλαζαν πληροφορίες εκτοξεύοντας μετοχές εταιρειών ακόμα και σε πτώχευση, όπως το παράδειγμα της Bed Bath & Beyond τον Αύγουστο του 2022. Η πλατφόρμα Reddit, μοναδική στο είδος της αποτέλεσε ένα φιλόξενο χώρο, ώστε αυτή η κοινότητα να γιγαντωθεί. Τώρα όμως ο Rogozinski στρέφεται εναντίον της πλατφόρμας, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα.

    Κόντρα για τη κοινότητα εκατομμυρίων επενδυτών

    Ο Rogozinski κατηγορεί την πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παραβίαση του συμβολαίου, αποβάλλοντάς τον από τον ρόλο του ως συντονιστή της WallStreetBets το 2020 και για παραβίαση του δικαιώματός του να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της WallStreetBets, μεταξύ άλλων καταγγελιών.

    «Ένιωσα προδομένος», ανέφερε στη Wall Street Journal.

    Από την πλευρά του το Reddit, χαρακτήρισε την αγωγή του κ. Rogozinski εντελώς επιπόλαιη και είπε ότι οι ισχυρισμοί του δεν είχαν βάση στην πραγματικότητα.

    «Ο Jamie αφαιρέθηκε ως συντονιστής του WallStreetBets από το Reddit και αποκλείστηκε από τους συντονιστές της κοινότητας επειδή προσπάθησε να πλουτίσει μέσα από αυτό. Αυτή η μήνυση είναι άλλη μια διαφανής προσπάθεια πλουτισμού», ανέφερε εκπρόσωπος του Reddit.  «Είναι ενδεικτικό ότι καταθέτει αυτή τη μήνυση τρία χρόνια μετά την απαγόρευση του από το WallStreetBets και πολύ καιρό μετά την αύξηση της δημοτικότητας της κοινότητας χωρίς τη συμμετοχή του», ανέφερε. «Θα απαντήσουμε απευθείας στο δικαστήριο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα βέλτιστα συμφέροντα των κοινοτήτων και των συντονιστών στην πλατφόρμα μας».

    Πώς ξεκίνησαν όλα

    Ο κ. Rogozinski δημιούργησε τη WallStreetBets το 2012, όταν βαρέθηκε τις νηφάλιες αναλύσεις για την αγορά. Εκείνη την περίοδο κυριαρχούσαν οι βασικές αρχές μιας μακροπρόθεσμης επενδυτικής συμπεριφοράς, που δεν ταίριαζαν στο στυλ του ριψοκίνδυνου επενδυτή. Ο ίδιος αναζητούσε έναν τρόπο διασκέδασης μέσα από το ρίσκο. Και είχε προειδοποιήσει: όσοι τον ακολουθούσαν θα βίωναν μεγάλες νίκες, αλλά και σημαντικές απώλειες.

    Για πολλά χρόνια, η WallStreetBets ήταν μια σχετικά ήσυχη κοινότητα. Το 2019 άλλαξαν όλα: μεσιτικές εταιρείες όπως η Fidelity Investments, η TD Ameritrade Holding Corp. και η Charles Schwab Corp. κατήργησαν τις προμήθειες για το trading μετοχών, με το ενδιαφέρον για τις λιανικές συναλλαγές να εκτοξεύεται. Οι ακόλουθοί της WallStreetBets, ξεκίνησαν να γίνονται πιο δραστήριοι.

    Στις αρχές του 2020, ο κ. Rogozinski δημοσίευσε ένα βιβλίο σχετικά με το πώς οι millennials επενδυτές άρχισαν να αντιμετωπίζουν το χρηματιστήριο σαν να ήταν καζίνο. Η κοινότητα του άρχισε να μεγαλώνει, όμως οι σχέσεις του με τη Reddit βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο, ενώ πολλά μέλη της κοινότητας άρχισαν να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί μέσα από αυτούς να αυτοπροβληθεί.

    Τον Απρίλιο του 2020, η Reddit προχώρησε σε αναστολή του λογαριασμού του «επειδή «προσπαθούσε να δημιουργήσει έσοδα από μια κοινότητα», όπως υποστήριξε. Οι υπόλοιποι συντονιστές της κοινότητας του απαγόρευσαν τη συμμετοχή του στο φόρουμ.

    Το τέλος του εύκολου χρήματος

    Ο Rogozinski δημιούργησε μία νέα τάση που πολεμήθηκε από τους παραδοσιακούς επενδυτές της Wall Street, φέρνοντας εκνευρισμό για την εκτόξευση μετοχών ακόμα και κατά 1.000% μέσα σε λίγες ημέρες. Τελευταίο παράδειγμα το ράλι Αυγούστου, όπου κάποιες μετοχές κατέγραψαν μία ξέφρενη πορεία μέχρι να καταρρεύσουν και πάλι, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους ριψοκίνδυνους traders, που δεν «εγκατέλειψαν» την κούρσα την κατάλληλη στιγμή.

    Πλέον όμως, το ρίσκο έχει εκλείψει. Τα υψηλά επιτόκια, η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed και ο επίμονος πληθωρισμός έδωσαν απότομο τέλος σε μια δεκαετία «εύκολου χρήματος».

    Και πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι πλέον η θέση του Rogozinski  σε αυτή τη νέα εποχή, κι αν αξίζει η διαμάχη με τη Reddit για την κοινότητά του.

    Πριν λίγες ημέρες η WallStreetBets μέτραγε 13,6 εκατομμύρια συνδρομητές, σύμφωνα με το Reddit. Ενώ παραμένει ένα από τα 50 μεγαλύτερα φόρουμ του ιστότοπου, η επιρροή του έχει μειωθεί σημαντικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Ράιαν Κόεν: O ριψοκίνδυνος billionaire των meme stocks, θέλει τώρα να μοιάσει στον Μπάφετ



    ΣΧΟΛΙΑ