• Τράπεζες

    Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους των τραπεζών – Τα θετικά μηνύματα από τα placements

    CEO ελληνικές τράπεζες - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank αυξάνει τις τιμές στόχους της για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις τους σε ετήσια βάση αντικατοπτρίζουν την ταχεία αλλαγή του κλίματος των επενδυτών και την ισχυρή συσσώρευση κεφαλαίου.

    «Ωστόσο, οι μετοχές έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, οδηγούμενες από κάποια αποκόμιση κερδών και κυρίως τις ανησυχίες σχετικά με τις εκποιήσεις της κυβέρνησης.

    Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες κινήσεις (ιδίως η περίπτωση της ΕΤΕ) θα πρέπει να έχουν διαλύσει τις περισσότερες ανησυχίες.

    Συνολικά, οι τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές, με τους δείκτες P/E 2024E να βρίσκονται τώρα στο 5x περίπου και P/TBV στο 0,5-0,8x για RoTEs της τάξης του 10-15%.

    Οι δείκτες είναι χαμηλοί για τις ισχυρές με πλεονάζοντα κεφάλαια τράπεζες, που πιθανόν να επιτρέπουν την επανάληψη της διανομής μερισμάτων το 2024 και που πιθανόν να θέτουν τις ελληνικές τράπεζες και πάλι στο προσκήνιο», εξηγεί ο Alfredo Alonso.

    Οι θετικές τάσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστούν παρά την επικείμενη ομαλοποίηση

    «Συνολικά, αναμένουμε ότι οι σταθερές επιδόσεις θα συνεχιστούν, με το καθαρό έσοδο από τόκους να είναι πιθανό να κορυφωθεί το 4ο τρίμηνο ή το 1ο τρίμηνο του 2024 λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, ενώ θα είναι ανθεκτικό στη συνέχεια χάρη στην αύξηση των χορηγήσεων.

    Επιπλέον, το κόστος θα πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο, με τους δείκτες αποδοτικότητας σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά λόγω της βελτίωσης της ποιότητας, οδηγώντας σε αποδόσεις που θα είναι αρκετά ευθυγραμμισμένες με εκείνες των τραπεζών στην Ευρώπη, παρά τα επίπεδα CET1 που αναμένεται να φτάσουν το 15-18% έως το 2024», προβλέπει ο αναλυτής της DB.

    «Ως αποτέλεσμα, αυξάνουμε τις προβλέψεις μας ώστε να αντανακλούν τις βελτιωμένες προβλέψεις (κυρίως λόγω του NII και των συνολικά σταθερών επιδόσεων σε άλλες γραμμές), αυξάνοντας τις τιμές στόχους, διατηρώντας παράλληλα τις περισσότερες από τις αξιολογήσεις μας αμετάβλητες.

    Εξαίρεση αποτελεί η ΕΤΕ, την οποία αναβαθμίζουμε σε Buy και αυξάνοντας την τιμή στόχο σε €8,30 από €7,10, καθιστώντας την κορυφαία επιλογή μας στην Ελλάδα.

    Διατηρούμε συστάσεις Buy για τη Eurobank, τιμή στόχος αυξήθηκε σε €2,40 από €2,05) και την Alpha Bank η τιμή στόχος αυξήθηκε σε €2,15 από €2,00, ενώ διατηρούμε τη διατήρησή μας στη διαβάθμιση Hold για την Τράπεζα Πειραιώς με την τιμή στόχο αυξημένη σε €3,95 από €3,30, δεδομένης της χαμηλότερης δυναμικής ανόδου σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, παρά τις εξαιρετικές παραδόσεις της», εξηγεί ο Alfonso.

    Η τοποθέτηση της ΕΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει νέο ορόσημο για την αντίληψη της αγοράς

    «Ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν παρουσιάσει ισχυρές επιδόσεις κερδών το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση των ισολογισμών τους, οι επιδόσεις των μετοχών τους ήταν πολύ πιο υποτονική από το καλοκαίρι.

    Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι πολλαπλοί:

    i) η ήδη ισχυρή φετινή απόδοση η οποία μας είχε ήδη ωθήσει να υποβαθμίσουμε την ΕΤΕ και την Πειραιώς σε διακράτηση στα τέλη Ιουνίου και

    ii) το γεγονός ότι οι όγκοι συναλλαγών έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, πιθανώς εν αναμονή των κινήσεων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να τοποθετήσει μέρος των συμμετοχών του, ιδίως το 40% στην ΕΤΕ.», εκτιμά ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.

    «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός των ισχυρών παραδόσεων και του τέλους της υπερεπάρκειας ανησυχιών μετά την πλήρη αποεπένδυση στη Eurobank και την Alpha Bank (που πωλήθηκε στην UCG), σε συνδυασμό με την πρόσφατη τοποθέτηση του 22% της ETE, έχουν ήδη διαλυθεί.

    Οι επενδυτές φαίνεται να είναι περισσότερο από πρόθυμοι να απορροφήσουν τα νέα χαρτιά στην αγορά. Συνολικά, η υψηλή ζήτηση για την τοποθέτηση της ΕΤΕ (8x) δείχνει ότι οι δυνητικές επενδύσεις σε ελληνικές τράπεζες έχουν καθυστερήσει τους τελευταίους μήνες.

    Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτής της τοποθέτησης θα πρέπει να είναι θετικό, όχι μόνο για την ΕΤΕ, αλλά και γενικότερα, καθώς όχι μόνο έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος υπερκάλυψης, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, οδηγώντας σε αύξηση των συναλλαγών.

    Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν σταδιακά μεγαλύτερους επενδυτές (ιδίως long-only), ασκώντας ενδεχομένως κάποια θετική πίεση στις τιμές των μετοχών», προβλέπει ο γερμανικός οίκος.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: 50 Έλληνες επιχειρηματίες πήραν μετοχές από το placement

    Τράπεζες: Νέα δεδομένα μετά την εντυπωσιακή συμμετοχή μεγάλων οίκων στο placement της Εθνικής

    Παρασκήνιο: Ο Ξηρουχάκης του ΤΧΣ, το lobbying των 200 χιλ. ευρώ, ο μισθός των 300 χιλ. και τα μυστικά για Alpha και Εθνική



    ΣΧΟΛΙΑ