• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι αναλυτές προτιμούν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και λιγότερο ΟΤΕ

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Γιαν Κάρας ΟΠΑΠ, Μιχάλης Τζαμάζ ΟΤΕ

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ, Γιαν Κάρας ΟΠΑΠ, Μιχάλης Τζαμάζ ΟΤΕ


    Το τρίτο τρίμηνο φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικό από ότι έχει συνηθίσει την αγορά η μετοχή του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

    Οι Eurobank Equities, J.P. Morgan, Optima Bank και AXIA εκτιμούν ότι ο ανταγωνισμός για τον ΟΠΑΠ, τα έκτακτα αποτελέσματα και η μη ευνοϊκή σύγκριση με πέρυσι θα έχουν ως αποτέλεσμα πιο αδύναμα περιθώρια. Παρόλα αυτά, οι συστάσεις παραμένουν θετικές και οι αναλυτές επιβεβαιώνουν τη μακροπρόθεσμη ευνοϊκή εικόνα για τη μετοχή. Οι εκτιμήσεις για την ΔΕΗ είναι θετικές και οι προοπτικές δείχνουν ευνοϊκές για τη μετοχή της. Αντίθετα για τον ΟΤΕ, οι συνθήκες στη Ρουμανία φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά με τη μετοχή να γράφει -11% το τελευταίο τρίμηνο.

    Τι βλέπουν οι αναλυτές για τον ΟΠΑΠ πριν τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου

    Η Eurobank Equities προχωράει σε μια πτωτική αναθεώρηση κατά 4% στα EBITDA του 2023, στα €741 εκατ. στο χαμηλότερο σημείο των προβλέψεων (και +1% σε ετήσια βάση). Μειώνει ελαφρώς την τιμή στόχο στα 17,9 ευρώ από 18 ευρώ, η σύσταση παραμένει «αγορά», με την τιμή στόχο να υποδηλώνει έναν δείκτη αποτίμησης EV/EBITDA του 2024 της τάξης των 8,4 φορών, μέτριο premium έναντι του ιστορικού μέσου όρου του ΟΠΑΠ και έκπτωση έναντι των καλύτερων στην κατηγορία ομοειδών, όπως η Flutter και η Entain.

    Μετά την πρόσφατη αποκοπή του μερίσματος, οι καταλύτες αρχίζουν να φαίνονται σπάνιοι, δεδομένης της πλήρους ανακύκλωσης της COVID και της επιβράδυνσης της λειτουργικής δυναμικής.

    Αν και αφαιρεί τη μετοχή από τις κορυφαίες επιλογές της, επαναλαμβάνει την αξιολόγηση «αγοράς», καθώς συνεχίζει να βρίσκει την επενδυτική υπόθεση πειστική, υποστηρίζοντας ότι η μετοχή μοιάζει με ομόλογο υψηλής απόδοσης με θεμελιώδη στοιχεία επενδυτικής βαθμίδας που προσφέρουν απόδοση που μοιάζει με κουπόνι της τάξης του 10%.

    Η J.P. Morgan από την πλευρά της μειώνει ελαφρώς την τιμή στόχο στα €19, αλλά παραμένει αγοραστής. Η αμερικανική τράπεζα μειώνει τις παραδοχές της για να λάβει υπόψη:

    1) τις δυσμενείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως επισημαίνεται και από όλους τους ομολόγους του κλάδου τυχερών παιχνιδιών,

    2) τις δύσκολες συγκρίσεις με τα αριθμητικά παιχνίδια (μεγάλα τζάκποτ πέρυσι), και

    3) τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας το καλοκαίρι ακολουθούμενος από πλημμύρες το Σεπτέμβριο). Επίσης, μειώνει τις προβλέψεις για το οικονομικό έτος 2024-2025 στα έσοδα/EBITDA κατά 2% περίπου, εξακολουθώντας να κινείται 2% περίπου πάνω από το consensus.

    Παρά τη μείωση της τιμής στόχου στα €19 (έναντι προηγούμενου €19,5), ο ΟΠΑΠ παραμένει ένα από τα προτιμώμενα ονόματα στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Συνεχίζει να βλέπει τα θεμελιώδη μεγέθη του ΟΠΑΠ ως ισχυρά, υποστηριζόμενα από το αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλο, την ηγετική θέση στην αγορά (αποκλειστικότητα στο λιανικό εμπόριο, #1 online παίκτης), και τον ισχυρό ισολογισμό και το προφίλ ρευστότητας, τα οποία υποστηρίζονται περαιτέρω από την ευνοϊκή δυναμική του κλάδου.

    Ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται σήμερα με 7 φορές τα ΕBITDA του 2024 (σε ευθυγράμμιση με το μέσο όρο πριν από την COVID)”, εκτιμά η Weingrod της J.P. Morgan.

    H AXIA, επίσης προβλέπει αδύναμα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο αλλά και αναλλοίωτες μακροπρόθεσμες προσδοκίες. Η επενδυτική τράπεζα αναμένει για τον ΟΠΑΠ αδύναμες τριμηνιαίες επιδόσεις, λόγω των δύσκολων συγκριτικών στοιχείων, των επιπτώσεων των φυσικών φαινομένων στην Ελλάδα και, το σημαντικότερο, της υψηλότερης καταβολής στοιχημάτων κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    Η τιμή στόχος είναι τα 16,40 ευρώ και η σύσταση είναι «αγορά» (buy). Η ετήσια επίδοση θα επηρεαστεί και ως εκ τούτου η πρόβλεψη της διοίκησης για EBITDA στο εύρος των 740-760 εκατ. ευρώ για το φέτος καθίσταται μάλλον πρόκληση, επειδή οι υψηλές πληρωμές στοιχημάτων συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο, αν και το χαμηλότερο άκρο της πρόβλεψης θα μπορούσε να είναι εφικτό.

    Η Optima Bank προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα πετύχει το κατώτερο όριο των προβλέψεων για τα EBITDA για φέτος αν και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι μια μίνι αντιστροφή της θετικής δυναμικής από τον ΟΠΑΠ από την έναρξη του έτους, λόγω:

    α) των ασθενέστερων περιθωρίων στο διεθνές αθλητικό στοίχημα λόγω των υψηλών πληρωμών σε δυσμενή ποδοσφαιρικά αποτελέσματα,

    β) της μειωμένης κίνησης πελατών στα καταστήματα “PLAY” του ΟΠΑΠ λόγω των παρατεταμένων καυσώνων και πλημμυρών, καθώς και του βραχυπρόθεσμου κλεισίματος 2-3% των καταστημάτων play του ΟΠΑΠ στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές,

    γ) του δύσκολου προγράμματος στο ημερολόγιο αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς η αθλητική περίοδος ξεκίνησε αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι,

    δ)της έλλειψης ανατροπών σε υψηλά jackpot και

    δ) του υψηλότερου λειτουργικού κόστους λόγω της πληθωριστικής πίεσης. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ είναι στα 17,10 ευρώ και η σύσταση για τη μετοχή παραμένει «αγορά» (Buy) από τη χρηματιστηριακή της τράπεζας.

    Οι εκτιμήσεις για τον ΟΤΕ

    Η Eurobank Equities προτείνει τιμή στόχο τα 15,7 ευρώ, αλλά παράλληλα αλλάζει τη σύσταση από «αγορά» σε «διακράτηση». Η Ρουμανία επιβαρύνει την κερδοφορία και βραχυπρόθεσμα, η περίπτωση της επένδυσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική αλλαγών στα τιμολόγια, με εισαγωγή ρήτρας αναπροσαρμογής λόγω πληθωρισμού, με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθούν πράγματι από τη ρυθμιστική αρχή τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, στην τρέχουσα συγκυρία, με την τιμή να είναι κοντά στην τιμή-στόχο, η Eurobank Equities αλλάζει τη σύσταση υποστηρίζοντας ότι υπάρχει καλύτερη αξία αλλού στις ελληνικές μετοχές.

    Αναφορικά με τον ΟΤΕ, η ΝBG Securities εκτιμά ότι οι δύσκολες συνθήκες στη Ρουμανία θα συνεχιστούν. Oι σταθμισμένες ταμειακές ροές (FCF) ήταν μειωμένες κατά 55,5% σε ετήσια βάση, καθώς τα αποτελέσματα του 2022 περιλάμβαναν φορολογικό όφελος που σχετίζεται με την πώληση της ρουμανικής επιχείρησης σταθερής τηλεφωνίας. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 13,2% σε ετήσια βάση και η μόχλευση ήταν στις 0,5 φορές τα adj. EBITDA.Παρόλα αυτά η χρηματιστηριακή προτείνει σύσταση υπεραπόδοσης (outperform) με τιμή στόχο τα 18,80 ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, η Optima Bank, με σύσταση “buy” και τιμή-στόχο στα 15 ευρώ επανεκκινεί την κάλυψή του, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 13% για τη μετοχή. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, ο τίτλος διαπραγματεύεται με λόγο EV/EBITDA 2024 στο 4,5, με σημαντικό discount 29% έναντι των εταιριών του κλάδου στην Ευρώπη. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η αποτίμηση είναι ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα για μια μετοχή που προσφέρει μέση απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 7,4% έως το 2025 και μέση μερισματική απόδοση στο 4,4%.

    Οι θετικές προοπτικές για την ΔΕΗ

    J.P. Morgan και Eurobank Equities εκτιμούν τη ΔΕΗ ως κορυφαία επιλογή από το ΧΑ.

    Η J.P. Morgan συνεχίζει να βλέπει θετικά τη μετοχή της ΔΕΗ και συστήνει overweight και τιμή στόχο στα 13,50 ευρώ. Η Eurobank Equities, από την πλευρά της, τοποθετεί τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της, με σύσταση buy και τιμή στόχο στα 13 ευρώ.

    Η άποψη της J.P. Morgan είναι ότι η ΔΕΗ δημοσίευσε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, με τα EBITDA να είναι +13% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων της JPM, με το επαναλαμβανόμενο EBITDA στο εννεάμηνο να αποτελεί το 78% του επαναλαμβανόμενου στόχου για φέτος (1,2 δισ. ευρώ).

    Η αποδέσμευση κεφαλαίου κίνησης βοήθησε στην αντιστάθμιση από την επιτάχυνση των δαπανών για επενδύσεις (κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη διανομή), έτσι ώστε η ΔΕΗ ήταν οριακά θετική σε ελεύθερες ταμειακές ροές το 3ο τρίμηνο, γεγονός που διατήρησε το καθαρό χρέος σταθερό και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA (ND/EBITDA) διαμορφώθηκε σε 1,8 φορές (έναντι 2,7 φορών συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της πρόσφατα “κλεισμένης” εξαγοράς της Enel Romania και χαμηλότερα από το επίπεδο στόχου στις 3,5 φορές).

    Η ΔΕΗ έφτασε τα 670MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία (αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1GW έως το τέλος του έτους) με άλλα 1,3GW υπό κατασκευή στην Ελλάδα και βλέπει το 100% του στόχου των ΑΠΕ για το 2026 ως εξασφαλισμένο.

    Αναφορικά με την εξαγορά της Κωτσόβολος, η J.P. Morgan εκτιμά ότι παρέχει στρατηγική προσαρμογή για τη ΔΕΗ, ολοκληρώνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει σε πελάτες λιανικής στην Ελλάδα.

    Η Eurobank Equities από την πλευρά της, θεωρεί κορυφαία επιλογή τη μετοχή της ΔΕΗ από το ΧΑ και τη χαρακτηρίζει ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής ενέργειας σε εξέλιξη.

    Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και επισημαίνεται ότι η τιμή της μετοχής της συνεχίζει να κυμαίνεται κοντά στα επίπεδα του Νοεμβρίου 2021, με τους επενδυτές να αγνοούν ουσιαστικά την αύξηση της κερδοφορίας (εκτίμηση για το 2023 adj. EBITDA +28% έναντι των επιπέδων του 2022).

    «Οι δύο πρόσφατες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων (Enel Romania και Κωτσόβολος) φαίνεται να είναι προσοδοφόρες, με τη ΔΕΗ να φαίνεται έτοιμη να μετασχηματιστεί σε έναν πλήρως ολοκληρωμένο ηγέτη στον τομέα της πράσινης ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, κάτι που κατά την άποψή μας δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής. Η διοίκηση θα παρουσιάσει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της Ημέρας Κεφαλαιαγοράς που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2024», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Enel, η ΔΕΗ διαθέτει τώρα ένα λειτουργικό χαρτοφυλάκιο περίπου 1,3GW και με 5GW περίπου ουσιαστικά εξασφαλισμένα από πλευράς αδειών. Το γεγονός αυτό καθιστά τη ΔΕΗ ουσιαστικά ηγέτιδα μεταξύ των ομοειδών ελληνικών εταιρειών, τόσο από πλευράς μεγέθους χαρτοφυλακίου όσο και από πλευράς ανάπτυξης ΑΠΕ.

    «Αναμένουμε ότι το εγκατεστημένο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα ξεπεράσει άνετα τα 2GW μέχρι το τέλος του 2024, το οποίο έρχεται ακριβώς στην ώρα του για την εξυπηρέτηση της προμήθειας πράσινης ενέργειας στις μακροπρόθεσμες πράσινες ΜΠΣ που υπεγράφησαν πρόσφατα με τη Viohalco και την Τσιμεντοποιία Τιτάν. Για φέτος, προβλέπουμε EBITDA 1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις οδηγίες του μάνατζμεντ, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις μας δεν περιλαμβάνουν ακόμη τις πρόσφατα εξαγορασθείσες δραστηριότητες, καθώς αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Επαναλαμβάνουμε ότι η ΔΕΗ είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές μας με τιμή στόχο στα 13 ευρώ, που συνεπάγεται 7,1 φορές δείκτη forward EV/EBITDA, για να αντανακλά την αυξανόμενη συνεισφορά των ΑΠΕ και τη βελτίωση του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών», καταλήγει η Eurobank Equities.

    Διαβάστε επίσης

    J.P. Morgan & Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή από το ΧΑ – Συστάσεις αγοράς και υψηλές τιμές στόχοι

    NBG Securities για ΟΤΕ: Οι δύσκολες συνθήκες στη Ρουμανία θα συνεχιστούν – Τιμής στόχος τα 18,80 ευρώ

    Eurobank Equities για ΟΠΑΠ: Σκληρός ανταγωνισμός και αδύναμα περιθώρια – Αφαιρεί τη μετοχή από τις κορυφαίες επιλογές της



    ΣΧΟΛΙΑ