• ΑΓΟΡΕΣ

    Δύσκολη χρονιά για τα hedge funds – Οι κερδισμένοι του 2023

    • NewsRoom

    Κen Griffin, Citadel


    O Ken Griffin της Citadel πέτυχε και φέτος να αναδειχθεί στην κορυφή των hedge funds με τις υψηλότερες αποδόσεις στον χώρο των πολλαπλών στρατηγικών, σε μία χρονιά δύσκολη για τα hedge funds, ύστερα από ένα επιτυχημένο 2022.

    Με μέσο όρο μόλις 4,4% αποδόσεις για το σύνολο των hedge funds, ο Griffin πέτυχε αποδόσεις μεταξύ 11,6% και 15,3% για τα ταμεία του, ο Israel Englander της Millenium 10%, ενώ ένας από τους μικρότερους παίκτες στον χώρο, η Discovery Capital είχε εντυπωσιακές αποδόσεις 48%, με κέρδη 1.5 εκατ. δολάρια.

    Αιφνιδιασμός

    Η περσινή άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και οι επιδόσεις των περισσότερων μετοχών αιφνιδίασαν τα hedge funds τα οποία περίμεναν μια χρονιά με απώλειες στους χρηματιστηριακούς δείκτες και στις αποδόσεις ομολόγων.

    Ακόμα και κορυφαίοι στο είδος traders δεν κατάφεραν να αναμετρηθούν με τις εντυπωσιακές επιδόσεις της αγοράς ομολόγων, η οποία αναζωογονήθηκε το προηγούμενο έτος.

    Funds πολλαπλών στρατηγικών όπως το Millennium Management και το Wellington Fund της Citadel ξεπέρασαν τις αγορές ομολόγων ε αποδόσεις 10% και 15,3%.

    Αντίθετα, χαμένοι βγήκαν το fund Fundamental Equity της Schonfeld Strategic Advisors το οποίο έκλεισε το 2023 με άνοδο σχεδόν 5% για το έτος, ενώ το εμβληματικό fund Strategic Partners σημείωσε άνοδο μόλις 3%.

    Στη στρατηγική με θέσεις long/short στις μετοχές το αμοιβαίο κεφάλαιο Investments Master της Anson Funds σημείωσε άνοδο 18,2% για το έτος.

    Μέτριες ήταν και οι επιδόσεις όσων επικεντρώθηκαν στην τεχνολογία, με τις μετοχές των Magnificent Seven να εκτοξεύονται. Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση του SoMa Equity Partners το οποίο ξεπέρασε τον δείκτη μετοχών S&P 500 και τον Nasdaq Composite με ένα επιβλητικό αποτέλεσμα 62%, χάρη στις θέσεις long στις μετοχές Meta, Microsoft και Uber Technologies, αλλά και στα εύστοχα στοιχήματα κατά εταιρειών του κλάδου πολυτελείας και ταξιδιών.

    Ο βασιλιάς των hedge funds

    Το αμοιβαίο κεφάλαιο Wellington της εταιρείας του Ken Griffin βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ισχυρό σερί τα τελευταία χρόνια, αποδίδοντας 38% και 26% το 2022 και το 2021, αντίστοιχα. Αλλά και στα υπόλοιπα κεφάλαιά του, οι αποδόσεις του κυμάνθηκαν από 10,9% έως 14,8%, πετυχαίνοντας διψήφια νούμερα.

    Αν και δεν κατάφερε να νικήσει την απόδοση 24% του S&P, η Citadel επιστρέφει όλα τα κέρδη του 2023 ύψους 7 δισ. δολαρίων στους επενδυτές και η εταιρεία έχει επιστρέψει περίπου 25 δισ. δολάρια στους επενδυτές από το 2018, σύμφωνα με το CNBC.

    Ο Ken Griffin, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του hedge fund Citadel, έχει προσωπική περιουσία άνω των 36 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Ίδρυσε την εταιρεία του το 1990, αλλά ξεκίνησε τις συναλλαγές από τον κοιτώνα του Χάρβαρντ το 1987. Τοποθέτησε ένα δορυφορικό πιάτο στην οροφή για να λαμβάνει τιμές μετοχών σε πραγματικό χρόνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Άνοδος στις 1.310 μονάδες με πρωταγωνιστές ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και Εθνική

    Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθεί η τιμή του το 2024 σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ