• Συνεντεύξεις

    Νίκος Μηλαπίδης στο mononews: Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι οφείλουν

    Νίκος Μηλαπίδης, γ.γ. Κοινωνικών ασφαλίσεων

    Νίκος Μηλαπίδης, γ.γ. Κοινωνικών ασφαλίσεων


    Τους πρώτους μήνες του 2024, με την ανάπτυξη των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η διεύρυνση του αριθμού των συνταξιούχων που έχουν οφειλές και ταυτόχρονα λαμβάνουν μέρος της σύνταξής τους, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Nίκο Μηλαπίδη.

    Σε συνέντευξη στο «Mononews», ο κ. Μηλαπίδης επισημαίνει ότι για την υπαγωγή ενός οφειλέτη στην εν λόγω ρύθμιση, θα πρέπει ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος να έχει ένσημα 20 ετών και  το όριο των τραπεζικών του καταθέσεων να μην ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ (και τις 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ). Μάλιστα θα πρέπει να συναίνεση στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου.

    Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για τη λήψη σύνταξης από όσους έχουν οφειλές μετά τη διεύρυνση των σχετικών ορίων; Πότε εκτιμάτε ότι θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις;

    Για την υπαγωγή ενός οφειλέτη στην εν λόγω ρύθμιση, πρέπει ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος να έχει ένσημα 20 ετών και  το όριο των τραπεζικών του καταθέσεων να μην ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ (και τις 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ). Σκοπός της ρύθμισης είναι να ωφελούνται πρόσωπα με πραγματική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.

    Κατά το στάδιο ελέγχου, ο αιτών παρέχει τη συγκατάθεση του στους χρηματοδοτικούς φορείς και στην ΑΑΔΕ να προωθήσουν στον e-ΕΦΚΑ τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή η υπαγωγή αυτού στην ρύθμιση. Η συγκατάθεση συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου προκειμένου να γίνει μια διασταύρωση των όσων είχε δηλώσει ο αιτών με τα πραγματικά στοιχεία που είναι καταχωρημένα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και διαπιστωθεί ότι αυτές δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ (ή τις 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ), η σύνταξη θα εκδίδεται κανονικά και θα εφαρμόζεται παρακράτηση επ’ αυτής ως εξής:

    (i) για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. Ο.Γ.Α.) και μέχρι τις 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ για τον π. Ο.Γ.Α.), θα παρακρατείται το 60% του μηνιαίου ποσού σύνταξης μέχρι να περιοριστεί η οφειλή και πάλι στις 20.000 ευρώ,

    (ii) για την εναπομένουσα οφειλή κάτω των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον π. Ο.Γ.Α.) θα εφαρμόζεται συμψηφισμός με τμήμα της σύνταξης, σε εξήντα (60) κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.

    Εκτιμάται ότι στους πρώτους μήνες του 2024, με την ανάπτυξη των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, θα είναι δυνατή η πρακτική εφαρμογή της διάταξης.

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων κύριων και επικουρικών;

    Η ανάπτυξη του Ενιαίου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, είναι ο εμβληματικός στόχος  που θα οδηγήσει  στην πραγματική ενοποίηση του οργανισμού και στην εφαρμογή των ενιαίων κανόνων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν και να εκδοθούν εντός του 2024. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου για το σύνολο των ασφαλισμένων είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας για την  ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό θα αντλούνται αυτόματα όλες οι πληροφορίες κατά την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, χωρίς καθυστέρηση και άσκοπες αλληλογραφίες για την αναζήτηση του χρόνου ασφάλισης.

    Πολύ σύντομα και σε πιλοτικό στάδιο ο e-ΕΦΚΑ θα καινοτομήσει στα πρότυπα χωρών όπως η Σουηδία, εφαρμόζοντας μεθόδους επιθετικού μάρκετινγκ, «χτυπώντας την πόρτα» του ασφαλισμένου. Περίπου 6 μήνες πριν την συνταξιοδότηση, ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται από τον e- ΕΦΚΑ για τον χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει, ώστε να γνωρίζει πότε περίπου θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά, να τα καταθέσει εγκαίρως και να λάβει το συντομότερο δυνατόν τη συνταξιοδοτική παροχή.

    Τέλος, η νομοθετική κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, δηλαδή η δημιουργίας ενός ενιαίου κώδικα ασφαλιστικής νομοθεσίας που θα συγκεντρώνει όλη την ισχύουσα νομοθεσία συγκαταλέγεται στους στόχους του Υπουργείο Εργασίας για τα επόμενα δυο χρόνια. Στόχος φιλόδοξος, που σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω αναμένεται να εξαλείψουν τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων.

    Πότε θα εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος κανόνας για τους ασφαλισμένους σε θέματα παροχών σε χρήμα, σε είδος και ασφάλισης από τον ΕΦΚΑ;

    Το έργο των ομάδων εργασίας για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών είναι διττό και πολυεπίπεδο. Σε πρώτη φάση καταγράφουμε το πλήθος των υφιστάμενων διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις.

    Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παραδοθεί πλήρες πόρισμα το οποίο θα ενσωματώνει ολοκληρωμένες προτάσεις ενιαιοποίησης των κανόνων και θα προτείνει νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών. Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν γίνεται, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα οι παροχές σε χρήμα του e- ΕΦΚΑ και να εναρμονιστούν κατά βάση με τους υφιστάμενους κανόνες των μεγάλων πρώην ταμείων. Η ολοκλήρωση της νομικής και οικονομοτεχνικής μελέτης θα οδηγήσει αμέσως μετά, σε νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση του ενιαίου κανονισμού παροχών.

    Πόσοι ασφαλισμένοι εκτιμάτε ότι θα ευνοηθούν από τις αλλαγές στο επίδομα μητρότητας;

    Θα ευνοηθούν όλες οι  μητέρες ασφαλισμένες του e- ΕΦΚΑ, που απασχολούνται ως ελεύθερες επαγγελματίες ή  αγρότισσες και έχουν γεννήσει από 24/9/2023 και έπειτα.

    Επίσης θα ευνοηθούν όλες οι μισθωτές μητέρες ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (π.χ. ασφαλισμένες π. ΤΑΥΤΕΚΩ, έμμισθες ασφαλισμένες π. ΕΤΑΑ, μισθωτές του π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και ασφαλισμένες στο κλάδο ασθένειας φορέων εκτός του e-ΕΦΚΑ (π.χ. ΕΔΟΕΑΠ), οι οποίες λαμβάνουν επίδομα κυοφορίας και λοχείας με βάση τις καταστατικές διατάξεις του Φορέα τους και όχι του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και μέχρι σήμερα αποκλείονταν παντελώς από τη λήψη του επιδόματος.

    Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος του επιδόματος όσες μητέρες έχουν ήδη γεννήσει πριν τη ψήφιση της διάταξης, αλλά δεν έχει παρέλθει το 9μηνο από τη λήξη της άδειας λοχείας τους, εφόσον βέβαια δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους και φυσικά όσες γέννησαν ή πρόκειται να γεννήσουν από τη ψήφιση της διάταξης και εντεύθεν.

    Επακριβώς ο αριθμός των μητέρων που πρόκειται να ευνοηθούν είναι δύσκολο να προσδιορισθεί, διότι ο αριθμός των γεννήσεων του προηγούμενου έτους με τον αριθμό των αιτήσεων για επίδομα κυοφορίας και λοχείας δεν συμπίπτει απόλυτα. Επιπλέον δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των γεννήσεων που θα πραγματοποιηθούν το έτος 2024. Αν λάβουμε υπόψιν τα νούμερα των προηγούμενων ετών εκτιμάται ότι οι ωφελούμενες θα είναι πάνω από 50.000.

    Σημασία έχει ότι από εδώ και στο εξής τα νέα ζευγάρια που σκοπεύουν να δημιουργήσουν οικογένεια, ανεξαρτήτως επαγγέλματος της μητέρας (μισθωτής ή αυτοαπασχολούμενης) μπορούν να υπολογίζουν σε μια σημαντική παροχή (τον κατώτατο μισθό) για τους πρώτους 9 μήνες μετά την γέννηση του παιδιού τους.

    Υπάρχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν το 2024;

    Η χρονιά έκλεισε με ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμόρφωσε τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης ενώ έφερε και πλήθος ασφαλιστικών διατάξεων όπως η απασχόληση συνταξιούχων, ο νέος τρόπος απόδοσης επικουρικής σύνταξης, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η εργασία αναπήρων συνταξιούχων, η έκδοση σύνταξης με οφειλές άνω των 20.000. Για το 2024, οι βασικοί μας στόχοι είναι: η έκδοση (όπου απαιτείται) της δευτερογενούς νομοθεσίας για την εφαρμογή των διατάξεων του ανωτέρω νομοσχεδίου, η έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών σε χρήμα για όλα τα πρώην ταμεία που έχουν ενταχθεί στον e-EFKA, η έκδοση ενιαίου κανονισμού αναπηρίας και η αναμόρφωση της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων ώστε να καταστεί δικαιότερη και αναλογικότερη. Παράλληλα, προωθούμε τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τη δημιουργία Ειδικού Σώματος Ιατρών και τον σχεδιασμό δράσεων ειδικής επιμόρφωσή τους σε θέματα αναπηρίας, τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΚΕΠΑ και τον εκσυγχρονισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας που διέπει την πιστοποίησή της.

    Διαβάστε επίσης:

    Συντάξεις: Τι πρέπει να κάνουν όσοι χρωστούν για να συνταξιοδοτηθούν – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

    Εισφορά Αλληλεγγύης: Μείωση για 750 χιλιάδες συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ – Τα 3 σενάρια

    Τσακλόγλου στο Mononews: Δεν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία



    ΣΧΟΛΙΑ