• Συνεντεύξεις

    Γ. Κωνσταντάτος (Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης) στο mononews: Ο δήμος μας, από φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων, εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης


    Δικαιωμένος δηλώνει ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, από την προοπτική της υπογραφής της μεταβίβασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό την Παρασκευή ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη ανάπτυξη.

    Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο mononews «επιτέλους, ο δήμος μας από φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή που θα δει εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, πλούσια επιχειρηματική δράση, έργα εντός των ορίων μας που θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα της πόλης αλλά και θα αυξήσουν τα έσοδά μας».

    Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρεται στα οφέλη που θα αποκομίσει ο δήμος και οι κάτοικοί του από τη μεγάλη επένδυση, απαντά στο πως θα αντιμετωπίσει την προσωρινή όχληση από τα εργοτάξια και εξηγεί γιατί δεν πιστεύει στην θεωρία της «κλειστής πόλης».

    Ολόκληρη η συνέντευξη με τον δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης έχει ως εξής:

    Ερ: Ταχθήκατε εξαρχής υπέρ της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο. Την Παρασκευή, εκτός απρόοπτου, το Ελληνικό μεταβιβάζεται για να ξεκινήσουν τα έργα. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

    Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος. Συμπληρώνω 7 χρόνια ως δήμαρχος. Το Ελληνικό ήταν στην κορυφή της προεκλογικής μας ατζέντας. Είπαμε, δεν πάει άλλο με τη μιζέρια, την εγκατάλειψη, τη παρακμή του χώρου που για 75 χρόνια απέδιδε έστω ένα δημοτικό τέλος στον τότε δήμο Ελληνικού. Από τότε που έπαψε να λειτουργεί ως αεροδρόμιο δεν είχαμε και δεν έχουμε το παραμικρό έσοδο. Πάντα έλεγα ότι η αξιοποίηση της έκτασης, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, είναι μονόδρομος.

    Πέρασαν 7 χρόνια απίστευτων εμπειριών. Δεν θα ξεχάσω ότι κάποιοι επιχείρησαν να μετατρέψουν το Ελληνικό σε προσφυγικό καταυλισμό για να ακυρώσουν την επένδυση και δεν θα λησμονήσω ότι για μια περίοδο ήμουν ο μόνος που ζητούσα να συνεχιστεί η διαδικασία για την επένδυση ενώ όλοι ζητούσαν την ακύρωσή της. Υπήρξα ο μόνος απών από τη μεγάλη συγκέντρωση που είχε γίνει στο αεροδρόμιο από την επιτροπή αγώνα κατά της επένδυσης το 2016 στην οποία συμμετείχαν δήμαρχοι όμορων δήμων και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, ζητώντας την ακύρωση του έργου.

    Έμεινα αταλάντευτος εγώ και η διοίκησή μου, παρά τις επιθέσεις και τον πόλεμο, και ναι στις 25 Ιουνίου μπορούμε να δηλώσουμε ότι έχουμε βάλει και εμείς ένα λιθαράκι στη υπογραφή της σύμβασης.

    Ερ: Τι σημαίνει η ανάπτυξη του Ελληνικού για τους δημότες σας;

    Τα τελευταία 75 χρόνια με τη λειτουργία αεροδρομίου αναπτύχθηκαν οι όμοροι δήμοι επιχειρηματικά και τουριστικά αποκομίζοντας τεράστια έσοδα. Ο δήμος Ελληνικού εξαιτίας του αεροδρομίου δεν είχε ανάλογη εξέλιξη. Επιτέλους, ο δήμος μας από φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή που θα δει εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, πλούσια επιχειρηματική δράση, έργα εντός των ορίων μας που θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα της πόλης αλλά και θα αυξήσουν τα έσοδά μας.

    Να σημειωθεί ότι η επένδυση του Ελληνικού ουσιαστικά αποτελεί την επέκταση και ανάπλαση της σημερινής πόλης μας, ενώ θα συνδέσει σε μια ενιαία πόλη, επιτέλους, έπειτα από πολλά χρόνια, το κάτω με το πάνω Ελληνικό που το χώριζε ο αεροδιάδρομος.

    Οι κάτοικοί μας θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης. Θα δούμε ξανά την παραλία μιας που θα αναπλαστεί πλήρως και θα είναι δημόσια και ελεύθερη για όλους του πολίτες της Αττικής. Η μαρίνα του Αγίου Κοσμά που είναι άγνωστη ακόμα και στους δημότες μας θα μετεξελιχθεί σε σημείο συνάντησης όπως είναι η μαρίνα στον Φλοίσβο η οποία έχει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

    Ερ: Δεν σας ανησυχεί ότι για πολλά χρόνια θα υπάρχουν εργοτάξια στην περιοχή σας;

    Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο και ένα εργοτάξιο που θα λειτουργεί 24 ώρες για μεγάλο διάστημα. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά και όχλησης για τους κατοίκους μας. Τα έχουμε επισημάνει και περιμένουμε να τα συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπισή τους.

    Να σημειώσω με την ευκαιρία ότι είμαστε η δύναμη που υπερασπίστηκε το έργο στα δύσκολα χρόνια, αλλά είμαστε και η δύναμη που θέτει στον επενδυτή κανόνες σεβασμού που πρέπει να υπάρχουν για τη ζωή και τη λειτουργία των κατοίκων μας.

    Ερ: Έχετε ακούσει υποθέτω την άποψη ότι θα γίνει μια κλειστή πόλη μέσα στην πόλη…

    Από τη στιγμή που οι δημότες μας και οι υπόλοιποι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στο πάρκο, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στην παραλία προφανώς και δεν μπορούμε να αποκαλούμε κλειστή πόλη το έργο αυτό. Οι πολυκατοικίες και ο ουρανοξύστης είναι προφανές ότι αποτελούν ιδιωτικό χώρο και όπως δεν μπαίνει ο καθένας στο σπίτι του άλλου απρόσκλητος δεν θα μπαίνει και εκεί.

    Να σημειώσω επίσης ότι όσοι αγοράσουν σπίτια στο Ελληνικό δεν θα είναι κάποιοι σε ένα ανεξάρτητο κράτος… αλλά δημότες και κάτοικοι με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν και οι τωρινοί δημότες και κάτοικοί μας.

    Ερ: Πολλοί λέγουν ότι το Ελληνικό θα γίνει απλησίαστο όσον αφορά τις αξίες των ακινήτων και τα μισθώματα.

    Είναι μάλλον αναπόφευκτο οι τιμές να αυξηθούν σε μια περιοχή που μπαίνει στο επίκεντρο. Είναι θετικό για τους ιδιοκτήτες, αλλά δημιουργεί θέμα στους ενοικιαστές. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει, όπως γίνεται πάντα. Είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νότια Αθήνα είναι στην κορυφή όσον αφορά τις αξίες των ακινήτων.

    Ερ: Που βρισκόμαστε με τα κοινωφελή οικόπεδα; Ποια είναι τα βασικά έργα που θα κάνει ο Δήμος σας στην έκταση του Ελληνικού;

    Είμαστε συνεπείς στους χρόνους μας και με την αρωγή επιστημονικής επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Μέλισσα (πολεοδομικό δίκαιο) καταθέσαμε στο υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο με ποια οικόπεδα ζητάμε προκειμένου να χτίσουμε ξανά το δημαρχείο μας, το μέγαρο Ποντίων Σουρμένων και όλες τις υπόλοιπες δημοτικές αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις που είχε επί δεκαετίες ο δήμος μέσα στο αεροδρόμιο και τις οποίες παρέδωσε προκειμένου να γίνει η επένδυση. Είμαστε ο δήμος που έκανε τη μεγαλύτερη θυσία και αναμένουμε βεβαίως τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση να μας ανακοινώσει ποια οικόπεδα θα μας αποδοθούν για την αποκατάσταση βασικών λειτουργιών μας. Εφόσον μας αποδοθούν θα τα εντάξουμε στο κτηματολόγιο και σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα για να γίνουν τα έργα. Και είμαι σίγουρος ότι και ο επενδυτής θα βοηθήσει και αυτός από την πλευρά του.

    Διαβάστε επίσης

    Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γ. Κωνσταντάτος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων στην ανάπτυξη του Ελληνικού



    ΣΧΟΛΙΑ