• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι πιθανότητες για investment grade και αναβάθμιση Χ.Α. από MSCI – Ποιοι αγόρασαν τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ, Cenergy

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Στάσσης-Μιχάλης Τζαμάζ-Γιαν Κάρας-Ευθύμιος Μπουλούτας-Ευτύχιος Βασιλάκης-Αλέξης Αλεξίου

    Γιώργος Στάσσης-Μιχάλης Τζαμάζ-Γιαν Κάρας-Ευθύμιος Μπουλούτας-Ευτύχιος Βασιλάκης-Αλέξης Αλεξίου


    Δικαιολογημένο, θεμιτό και διάθεση για πιο ψηλά επίπεδα κρίνουν οι επαγγελματίες της αγοράς το χθεσινό πάρτι του γενικού δείκτη και της αγοράς, από το οποίο επανήλθε η αγορά σε επίπεδα που έχει να δει από τον Ιούνιο του 2014. ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 , τράπεζες, κυρίως η ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 , η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,40% 5,80 , η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -0,19% 5,15 , είναι οι μετοχές εκείνες που συμπυκνώνουν όλο το μήνυμα της επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές και την προοπτική της αυτοδυναμίας που έρχεται.

    Στη πλειοψηφία τους εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, τμήματα asset management τραπεζών, ΑΕΔΑΚ, αμοιβαία κεφάλαια σε αναλογία και λιγότερο ξένοι θεσμικοί επενδυτές απογείωσαν το Χρηματιστήριο την Δευτέρα.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι η αγορά θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί στην κρίσιμη πλέον αντίσταση μεταξύ των 1.220 – 1.250 μονάδων.

    Η αγορά αντέδρασε τόσο έντονα χθες, σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, γιατί έφυγε ο ζόφος της πολιτικής αστάθειας.

    Η αβεβαιότητα είναι ότι χειρότερο για τις αντιδράσεις των επενδυτών.

    Το ελληνικό δεκαετές από την άλλη, έφτασε να κατρακυλά κάτω από 4,8% απόδοση, όταν ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος άγγιζε νωρίτερα την Δευτέρα και το 4,3%, επιτρέποντας στους συναλλασσόμενους να ελπίζουν για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Σημειωτέον δε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες και στο όνομα της ακυβερνησίας είχαν ανοιχτεί short θέσεις επί των ελληνικών ομολόγων, τις οποίες έσπευδαν χθες να κλείσουν οι ξένοι οίκοι και τα funds.

    Εκτιμήσεις χρηματιστηριακών πηγών κάνουν λόγο ότι από τη στιγμή που ήρθη το σημαντικότερο εμπόδιο για την περαιτέρω αντίδραση των ελληνικών assets, η πολιτική αστάθεια (σ.σ. μέσω μιας οριακής διαφοράς ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) και μάλιστα με μέσα από μία χαοτική διαφορά μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, 21 ποσοστιαίων μονάδων, θα μπορούσε κάλλιστα να ανοίξει ο δρόμος για το  investment grade ακόμα και τον Ιούνιο.

    Η αγορά προεξοφλεί ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον δεδομένη, είτε πάνω από 40%, είτε λίγο λιγότερο.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραμένει προσεκτικός στις διατυπώσεις του μιλώντας για επενδύσεις, για την επενδυτική βαθμίδα και κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει στη χώρα.

    Τα μηνύματα αυτά φτάνουν στο εξωτερικό.

    Για το λόγο αυτό λοιπόν, δεν θα προκαλούσε εντύπωση η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στον Ιούνιο, όπως επίσης και το να πάρει υποσχετική το Χ.Α. από τον MSCI για επιστροφή στις ώριμες αγορές, είτε τον Νοέμβριο, είτε τον επόμενο χρόνο.

    Οι εξελίξεις αυτές θα σηματοδοτούσαν την έλευση φρέσκων κεφαλαίων στο σύστημα και εκτίναξη των ελληνικών assets.

    Όλες οι μετοχές των τραπεζών, με εξαίρεση την Άλφα ΑΛΦΑ 0% 1,59 βρέθηκαν χθες σε πολυετή υψηλά. Ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 , η Autohellas ΟΤΟΕΛ -0,78% 12,78 και η Cenergy CENER 0,76% 8,00 έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά.

    Ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,70% 15,50 βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010.

    Σε μετοχές, όπως στον ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 φάνηκε ότι είναι ευκαιρία «απόδρασης» από την περιοχή των 13,50 ευρώ, με κλείσιμο χθες στα 14,12 ευρώ περιοχή που έχει να δει από τις… 3/3/2023.

    Το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας επαναφέρει στο προσκήνιο δε, το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,19% 16,58 , αλλά και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 1,40% 5,80 για την επιστροφή στην κερδοφορία ή την διανομή μετρητών στους μετόχους.

    Διαβάστε επίσης

    JPMorgan: Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας μετά τη σπουδαία της νίκη

    Bloomberg: Η στήριξη στον Μητσοτάκη θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας



    ΣΧΟΛΙΑ