• ΑΓΟΡΕΣ

    Bloomberg: Η στήριξη στον Μητσοτάκη θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Εκλογές 2023

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών βρίσκεται ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ παράλληλα η απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η ισχυρή εκλογική υποστήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει market-friendly (φιλικό προς της αγορά) θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, 13 χρόνια μετά τη χρεοκοπία της.

    Ο οίκος Moody’s  Investors Service, ο οποίος κατατάσσει το χρέος της χώρας στο Ba3 – τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «πιστωτικά θετικό», σε δήλωσή του, μετά τη ψηφοφορία. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε τροχιά να εξασφαλίσει την  επενδυτικής βαθμίδας, ενδεχομένως πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πικόλι, συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

    Αν και αυτή η αναβάθμιση φαίνεται να έχει ήδη τιμολογηθεί από τους επενδυτές, θα είναι μία σημαντική στιγμή, καθώς θα εξαφανίσει το στίγμα του 2010», ανέφερε.

    Η εντυπωσιακή επίδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

    Ο δείκτης του ελληνική χρηματιστηρίου έχει σημειώσει άνοδο 29% φέτος, σημειώνει το Bloomberg, το οποίο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές κατέτασσε την επίδοσή του στις έξι υψηλότερες των ευρωαγορών. Η τροχιά του ελληνικού χρηματιστηρίου υπεραποδίδει και από τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς.

    Η ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έδωσε νέα ώθηση στις ελληνικές αγορές σήμερα, οι οποίες ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες ευρωαγορές, που παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητές τη Δευτέρα, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και τις προοπτικές των νομισματικών πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι οποίες έχουν επηρεάσει το ράλι που κατέγραψαν οι αγορές τον τελευταίο καιρό.

    Το Reuters για την ελληνική αγορά

    Το βρετανικό πρακτορείο Reuters δίνει απαντήσεις στους επενδυτές σχετικά με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αλλά και πώς αυτές συνδέονται με την επενδυτική βαθμίδα.

    Το πρακτορείο αναφέρει ότι η Goldman Sachs υποστηρίζει πώς η υλοποίηση του σχεδίου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες σε κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το τελευταίο βήμα για την αναβάθμιση, με την Annalisa Piazza, αναλύτρια στην MFS Investment Management, να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα ήδη από τον Οκτώβριο.

    Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα Ταμεία Ανάκαμψης της ΕΕ.

    Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλ. Αλεβιζάκος του ομίλου AXIA Ventures, αναφέρει ότι η νίκη Μητσοτάκη ενίσχυσε περαιτέρω τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, τα οποία είχαν ήδη υπεραπόδοση φέτος. «Γνωρίζοντας ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων, είναι πολύ κατανοητό ότι οι αγορές μετοχών αντιδρούν έτσι», αναφέρει.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg για Ελλάδα: Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε τους ψηφοφόρους



    ΣΧΟΛΙΑ