• ΑΓΟΡΕΣ

    JPMorgan: Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας μετά τη σπουδαία της νίκη

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan και ο Marco Protopapa αναφέρουν ότι στις χθεσινές εκλογές της Ελλάδας η ΝΔ σημείωσε μεγάλη νίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Η νίκη της ΝΔ είναι συντριπτική, αλλά ανεπαρκής για την επίτευξη πλειοψηφίας, οπότε οι δεύτερες εκλογές παραμένουν το πιθανότερο σενάριο, με σαφείς πιθανότητες για αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

    Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές επεφύλασσαν μια μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Το κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι αναμενόταν. Η ΝΔ κατέκτησε το 41% των ψήφων (έναντι 35% που έδιναν οι δημοσκοπήσεις), ενώ ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με μόλις 21% των ψήφων (έναντι 29% που έδιναν οι δημοσκοπήσεις).

    Ωστόσο, δεδομένου του μηχανισμού της καθαρής αναλογικής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, η ΝΔ δεν κατάφερε να επιτύχει την πλειοψηφία των εδρών. Ως αποτέλεσμα, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η ΝΔ θα μπορέσει να επιτύχει μια απόλυτη ατομική πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, χάρη στο διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, το οποίο απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους.

    Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του μπόνους εδρών, το όριο για να έχει ένα κόμμα την πλειοψηφία είναι κοντά στο 38%, συνεπώς η ΝΔ φαίνεται να έχει ένα περιθώριο ασφαλείας με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα.

    Εάν επιβεβαιωθεί αυτό και η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη πλήρη εντολή για τη ΝΔ και τον ηγέτη της Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ.

    Η άποψη της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της πορείας για τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις.

    «Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει ο οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    DZ Bank: Οι επιλογές Μητσοτάκη μετά το ισχυρό αποτέλεσμα στις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ