• Οικονομία

    Ταχύτερη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, δείχνει το ράλι στα ομόλογα

    ομόλογα

    ομόλογα


    Το εκλογικό αποτέλεσμα και η προσδοκία σχηματισμού αυτοδύναμης, ισχυρής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απογειώνει σήμερα και την ελληνική αγορά ομολόγων που προεξοφλεί ίσως και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα από το φθινόπωρο.

    Το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο αποκλιμακώνεται ταχύτατα, με το ελληνικό δεκαετές να βλέπει σήμερα την απόδοση του να διολισθαίνει ακόμη και κάτω από το 3,8%, χαμηλό εξαμήνου τουλάχιστον,  προσεγγίζοντας πλέον τη γειτονιά της Ισπανίας (3,5%) και σε αρκετά πια μεγάλη απόσταση από το ιταλικό δεκαετές που οδεύει προς το 4,3%.

    Την ίδια στιγμή το spread του ελληνικού δεκαετούς με το αντίστοιχο γερμανικό Bund σπάει σήμερα τις 140 μονάδες την ώρα που το αντίστοιχο ιταλικό κινείται προς τις 185.

    Στις 9 Ιουνίου η ετυμηγορία της Fitch

    Η προσοχή πλέον στρέφεται στην αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings ο οποίος διατηρεί τη χώρα ένα μόλις βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Η επόμενη έκθεση του αναμένεται στις 9 Ιουνίου.

    Ένα λιγότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη χθεσινή αναμέτρηση θα καθιστούσε σύμφωνα με αναλυτές πιο απίθανή μια κίνηση τότε, εν αναμονή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου και της σύστασης της νέας κυβέρνησης. Η μεγάλη όμως  ανατροπή χθες δημιουργεί στην αγορά δεύτερες σκέψεις. Ναι μεν η όποια κάλπη παραμένει απρόβλεπτη, ωστόσο είναι πολύ ισχυρά τα αριθμητικά δεδομένα, ιστορικών διαστάσεων η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολύ μεγάλη η υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή του 20%.

    Αυτό το πλαίσιο ψαλιδίζει ουσιαστικά την πολιτική αβεβαιότητα και την ανησυχία των αγορών για το πόσο εύκολος θα είναι ο σχηματισμός μιας ισχυρής, αυτοδύναμης κυβέρνησης, το πιθανότερο πια στις 25 Ιουνίου. Μιας κυβέρνησης που θα είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, την αταλάντευτη υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς τον κίνδυνο καθυστερήσεων εξαιτίας αναθεωρήσεων αλλά και στην δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση και πρωτογενή πλεονάσματα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους σε περιβάλλον συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Ακόμη όμως και εάν η Fitch στις 9 Ιουνίου επιλέξει τελικά μια πιο συντηρητική στάση στις 9 Ιουνίου, η δυναμική που δημιουργείται στο πολιτικό πεδίο είναι πολύ ισχυρή, υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ γεγονός που ίσως ανοίξει το δρόμο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ταχύτερα από το φθινόπωρο.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες ανακοίνωσης των εκθέσεων αξιολόγησης των ξένων οίκων είναι ενδεικτικές. Αυτό όμως χωρίς να είθισται, δεν σημαίνει πως εάν κριθεί απαραίτητο δεν μπορεί να γίνει, όπως και να μην γίνει, μια κίνηση εκτός των προγραμματισμένων…

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan: Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας μετά τη σπουδαία της νίκη



    ΣΧΟΛΙΑ