• ΑΓΟΡΕΣ

    Εθνική Τράπεζα: Τα 100 funds, η κατανομή του placement και η νέα τιμή των 5,30 ευρώ

    CEO ελληνικές τράπεζες - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Το «κλειδί» για την διεθνή κατανομή των μετοχών είναι να δοθεί προτεραιότητα στα ποιοτικότερα και μακράς επενδυτικής πνοής  χαρτοφυλάκια. Και για το λόγο αυτό υπάρχει πυκνή επικοινωνία τις τελευταίες ώρες με διαχειριστές χαρτοφυλακίων, έτσι ώστε να βελτιώσουν τις τιμές των αρχικών προσφορών. Από τα 5,30 ευρώ και άνω όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

    Χαράς ευαγγέλια για τις τραπεζικές μετοχές, που έπειτα από ένα διάστημα… βαθιάς περισυλλογής και υποχωρητικότητας, έχουν ξαναμπεί σε διαδικασία παραγωγής υπεραξιών.

    Το εντυπωσιακό ύψος των προσφορών για το 20%+2% των μετοχών της Εθνικής, σε άμεση συνέχεια της παραχώρησης στην Ιταλική UniCredit  του 8,98% που κατείχε το Τ.Χ.Σ στην Alpha Bank, ήρθαν να διαμορφώσουν ένα νέο modus vivendi στην αγορά. Με τις τράπεζες, που συν τοις άλλοις παρουσίασαν ένα ισχυρό 9μηνο οικονομικών αποτελεσμάτων, να ξαναγίνονται πόλος έλξης για μια σειρά διεθνών funds.

    Τα περισσότερα από τα οποία τώρα «κτίζουν» θέσεις, με νωπή ακόμη την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.

    Η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου φτάνει μέχρι και το 26,7%. Καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες της βαθιάς διόρθωσης που είχε συντελεστεί από τα υψηλά της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου.

    Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και των εγχώριων αναλυτών, δίνουν την αίσθηση ότι τα καλύτερα είναι ακόμη μπροστά για τις τράπεζες. Διότι με βάση τις μέσες τιμές- στόχους διαμορφώνονται περιθώρια ανόδου των τιμών, μέχρι και 38,2% πάνω από τις τρέχουσες.

    Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank κατά σειρά κατάταξης) ανέρχεται πλέον σε 18,4 δισ. ευρώ. Ενισχυμένη κατά 7 δισ. από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Ενώ η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών τους είναι στα 42,7 εκατ ευρώ και αντιστοιχεί στο 41% του συνόλου της αγοράς.

    Για τις τράπεζες, τα περισσότερα χρηματιστηριακά κέρδη ήρθαν στο διάστημα μέχρι τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όταν με άνετη αυτοδυναμία η Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη σχημάτισε εκ νέου κυβέρνηση.  Οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και μετεκλογικά, αν και μικρότερη ένταση από ότι το προηγούμενο διάστημα. Πάρα ταύτα και ο τέσσερις τράπεζες έφτασαν στα υψηλά της εφετινής χρονιάς, απ’ όμως πήραν την κάτω βόλτα.

    Με τις απώλειες στην «διορθωτική» τους φάση να εκκινούν από το 16,4% ( της Eurobank ) και να φτάνουν μέχρι το 30% της Alpha Bank.

    Τα 100 funds, η κατανομή του placement και η νέα τιμή των 5,30

    Η…παλινόρθωση των τραπεζών είναι η νέα πραγματικότητα της αγοράς, με την Εθνική να έχει συγκεντρώσει πάνω της αυτές τις μέρες τα «φώτα» του ενδιαφέροντος.

     Η μετοχή έκλεισε χθες στα 5,75 ευρώ που είναι 5,7% πάνω από το οριοθετημένο άνω άκρο της τιμής (5,44 ευρώ) διάθεσης του μετοχικού «πακέτου» του Τ.Χ.Σ. Στο διεθνές σκέλος της προσφοράς που δυνητικά μπορεί να φτάσει έως τα 930,75 εκατ. ευρώ, μετέχουν παραπάνω από 100 fund.

    To τεράστιο ύψος της ζήτησης που έχει εκδηλωθεί, ανάγεται στην προσπάθεια των διεθνών χαρτοφυλακίων, όχι φυσικά να τοποθετήσουν όλα αυτά τα κεφάλαια, αλλά να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από την αναλογική κατανομή μετοχών.

    Ορισμένοι από όσους έχουν εγγραφεί, κυρίως hedge fund, διαβλέποντας ότι δεν πάρουν τον επιθυμητό αριθμό μετοχών, βγήκαν αγοραστές της Εθνικής στο χρηματιστήριο. Δίνοντας ανοδική ώθηση στην τιμή.

    Το «κλειδί» για την διεθνή κατανομή των μετοχών είναι να δοθεί προτεραιότητα στα ποιοτικότερα και μακράς επενδυτικής πνοής  χαρτοφυλάκια. Και για το λόγο αυτό υπάρχει πυκνή επικοινωνία τις τελευταίες ώρες με διαχειριστές χαρτοφυλακίων, έτσι ώστε να βελτιώσουν τις τιμές των αρχικών προσφορών.

    Από τα 5,30 ευρώ και άνω όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Κάτι που όμως μένει να κριθεί και στην πράξη.

    Γενικά από τους ξένους κανένας δεν θα λάβει μεγάλη θέση, ενώ θετικά θα μετρήσει για ορισμένα fund και το γεγονός ότι στο παρελθόν στήριξαν την τράπεζα.

    Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να μην πάνε «χαρτιά» σε βραχυπρόθεσμους παίκτες , που στοχεύουν στη γρήγορη αποκομιδή υπεραξιών.

    Οι αποδόσεις των μετοχών

    Με τα σημερινά δεδομένα η μετοχή της Εθνικής έχει άνοδο 53,5% από την αρχή του έτους, η ανοδική της αντίδραση από τα χαμηλά είναι 15,8%, ενώ βρίσκεται 11,3% πιο κάτω από την εφετινή κορυφή των 6,48 ευρώ.

    Για την πλήρως ιδιωτικοποιημένη πλέον Alpha Bank, η χθεσινή τιμή της μετοχής στα 1,4865 ευρώ, είναι 6,9% ψηλότερα από εκεί όπου αγόρασε η UniCredit (1,39 ευρώ). Το ποσοστό της οποίας ανέβηκε στο 9,61% έπειτα από την αγορά επιπρόσθετων 15 εκατ. μετοχών της Alpha, με προσυμφωνημένες συναλλαγές από το «ταμπλό» και με την ίδια τιμή των 1,39 ευρώ την κάθε μία.

    Η Alpha Bank ηγείται της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζών, έχοντας καταγράψει άνοδο 26,7% από τα χαμηλά της. Στη «διορθωτική» περίοδο της αγοράς ήταν εκείνη με τις μεγαλύτερες απώλειες ( 30%). Σημειώνει κέρδη 48,7% από την αρχή του έτους, ενώ βρίσκεται 11,3% χαμηλότερα από την κορυφή των 1,675 ευρώ.

    Πλήρως ιδιωτικοποιημένη και η Eurobank ενισχύεται κατά 49,8% από την αρχή του έτους, ενώ η τρέχουσα τιμή της τιμής (1,58 ευρώ) υπολείπεται κατά 13,9% σε σχέση με το τίμημα των 1,80 ευρώ ανα μετοχή που κατέβαλε η τράπεζα για να επαναγοράσει το 1,4% από το Τ.Χ.Σ.

    Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, που έκλεισε χθες στα 3,062 ευρώ, κερδίζει 112,9% από την αρχή του έτους. Καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις συστημικές τράπεζες. Σε σύγκριση με τα χαμηλά του Οκτωβρίου η Πειραιώς έχει ενισχυθεί κατά 15,8% ενώ είναι 11,3% πιο κάτω από τα υψηλά των 3,57 ευρώ.

    Τα ανοδικά περιθώρια

    Το ουσιώδες είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους, με βάσεις τις πιο πρόσφατες 8 δημοσιοποιημένες εκθέσεις. Από Goldman Sachs, Morgan Stanley, HSBC, Citi, Deutsche Bank, J.P.Morgan, AXIA και Euroxx.

     Για την Alpha Bank η μέση τιμή-στόχος που προκύπτει είναι τα 2,055 ευρώ. Δηλαδή 38,2% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

     Για την Εθνική η αντίστοιχη μέση τιμή είναι τα 7,885 ευρώ, που σημαίνει 37,1% πιο ψηλά από την τωρινή αποτίμηση.

    Μέση τιμή-στόχος για την Πειραιώς είναι τα 4,106 ευρώ, που δίνουν περιθώριο ανόδου 34,1%.

    Για την Eurobank η μέση τιμή είναι στα 2,106 ευρώ, που μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου 33,3% από το τρέχον επίπεδο της μετοχής.

    Με βάση τις ενσώματες καθαρές θέσεις των τραπεζών που διαμορφώνονται από τα στοιχεία του εφετινού 9μηνου, η Alpha Bank εμφανίζεται να είναι η φθηνότερη. Διότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε 55,9 λεπτά ανά 1 ευρώ, ενσώματης λογιστικής αξίας. Η Πειραιώς είναι στο 62, η Εθνική στο 77,8 και η Eurobank στο 80,2.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: «Σπάει τα κοντέρ» η ζήτηση – Υπερκαλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο προσφορών
    Εθνική Τράπεζα: Τα 6,2 δισ. ευρώ της πρώτης μέρας και ο ρόλος του Παύλου Μυλωνά
    Γιατί γίνονται hot ξανά Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ