• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: «Σπάει τα κοντέρ» η ζήτηση – Υπερκαλύφθηκε και το ελληνικό βιβλίο προσφορών

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Υπερκαλύφθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και το ελληνικό «βιβλίο προσφορών» για την Εθνική Τράπεζα, το οποίο σήμερα το μεσημέρι είχε ξεπεράσει τα 100 εκατ ευρώ για να φτάσει τα 164 εκατ.

    Την ίδια ώρα εντυπωσιακές συνεχίζουν να είναι οι προσφορές για το ξένο «βιβλίο», που χθες συγκέντρωσε 6,2 δισ ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δις ευρώ, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Στην εγχώρια αγορά η παραχώρηση μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί στο 3,3%, από το 22% της συνολικής διάθεσης και αντιστοιχεί σε 30.185.600 μετοχές. Το τίμημα της παραχώρησης έφτασε στο σύνολο της έως και τα 164,2 εκατ ευρώ, με βάση το υπολογιζόμενο άνω άκρο της τιμής διάθεσης που έχει οριστεί στα 5,44 ευρώ.

    Τα 6,2 δισ. ευρώ της πρώτης μέρας και ο ρόλος του Παύλου Μυλωνά

    Η αφρόκρεμα των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων παίρνει θέση στο μετοχικό σχήμα της Εθνικής Τράπεζας.

    Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει έπειτα από την πρώτη μέρα της προσφοράς με το «βιβλίο» να συγκεντρώνει 6,2 δισ. ευρώ, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι στο τέλος της διαδικασίας μπορεί να εκτιναχθεί και στην «στρατόσφαιρα» των 10 δισ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, μόλις άνοιξε το «βιβλίο προσφορών», μέσα στα πρώτα 10 λεπτά ξένοι κατά κύριο λόγο προσέφεραν 1 δισ. ευρώ.

    Σήμερα, δεύτερη μέρα της διαδικασίας, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στις υπάρχουσες προσφορές θα προστεθούν και άλλα 2 δισ. ευρώ, καθώς όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί θα επανέλθουν, προκειμένου να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές, από την αναλογική κατανομή τους.

    «Αυτό που συμβαίνει με την Εθνική Τράπεζα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή που παρακολουθεί τη διαδικασία στο mononews.gr και συμπληρώνει πως: «Τα ισχυρότερα διεθνή fund, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως και ορισμένοι Έλληνες θεσμικοί και family office έσπευσαν να τοποθετηθούν».

    Η ίδια πηγή δεν αποκλείει αύριο Πέμπτη που θα κλείσει το «βιβλίο» οι προσφορές να κινηθούν σε επίπεδα που ξεπερνούν και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις.

    Στο εσωτερικό τώρα οι ταχύτητες είναι χαμηλότερες και οι προσφορές φαίνεται να καλύπτουν την πρώτη μέρα ποσό πάνω από 50 εκατ. ευρώ, περίπου το 1/3 της έκδοσης, η οποία με βάση το διευρυμένο αριθμό παραχώρησης μετοχών (30.185.600) μπορεί να φτάσει στο σύνολό της έως και τα 164,2 εκατ ευρώ.

    Αυτό με βάση το υπολογιζόμενο άνω άκρο της τιμής διάθεσης που έχει οριστεί στα 5,44 ευρώ (σημειώνεται ότι στα 5 ευρώ είναι το κάτω άκρο).

    Πηγές με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας αναφέρουν ότι οι εγχώριοι επενδυτές περιμένουν πρώτα να δουν τη γενική εικόνα και έπειτα να προχωρήσουν σε εγγραφές, κάτι που σημαίνει ότι η σημερινή εικόνα αναμένεται να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ όπως τονίζεται θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό σκέλος της διάθεσης μετοχών θα υπερκαλυφθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική Τράπεζα: Τα 6,2 δισ. ευρώ της πρώτης μέρας και ο ρόλος του Παύλου Μυλωνά

    Γιατί γίνονται hot ξανά Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank

    Αποκαλυπτικό: Όλη η παρουσίαση Μυλωνά σε 20 επενδυτές – Τα 4+2 πλεονεκτήματα της Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ