• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί γίνονται hot ξανά Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Γυρίζει το κλίμα στην αγορά προς το καλύτερο, ενώ το ενδιαφέρον που παρατηρείται για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα προκαλεί αισιοδοξία για καλύτερες αποδόσεις τόσο μέχρι το τέλος της χρονιάς όσο και στους πρώτους μήνες του 2024.

    Πρώτον, η μεγάλη υπερκάλυψη στο βιβλίο προσφορών της Εθνικής για το 20+2% που πουλάει το ΤΧΣ με εύρος τιμής μεταξύ 5 – 5,44 ευρώ και μάλιστα από τα πρώτα λεπτά δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον των ξένων να επενδύσουν στην τράπεζα, αλλά και σε μία φθηνή τράπεζα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

    Με 0,75 φορές το φετινό p/bv κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι επί ένα δίμηνο απείχαν από τα τεκταινόμενα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, οδηγώντας τον δείκτη πριν από πέντε εβδομάδες στο χαμηλό των 1.105 μονάδων και με τις συναλλαγές στην αγορά εδώ και ένα μήνα να διαμορφώνονται σταθερά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

    Χθες, έδειξε ότι κάτι αλλάζει.

    Πάνω από 124 εκατ. ευρώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο.

    Ειδικά για την Εθνική όμως, είναι άξιο καταγραφής, ότι ενώ το άνω εύρος της τιμής για τη δημόσια προσφορά ανέρχεται στο 5,44 ευρώ, το χαρτί έκλεισε στα 5,80 ευρώ.

    Με συναλλαγές πάνω από 3 εκατ. τεμάχια, στοιχείο που αν μη τι άλλο δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές που ως επί το πλείστο πήραν θέση στη μετοχή το έκαναν ανεξάρτητα από το αν θα πάρουν τα κομμάτια για τα οποία έχουν εγγραφεί στη δημόσια προσφορά.

    Σούπερ άνοδος πάνω από 6% για την μετοχή της Alpha και κλείσιμο στο 1,48 ευρώ και περισσότερα από 8 εκατ. κομμάτια να αλλάζουν χέρια.

    Η τοποθέτηση της Unicredit που πλέον ελέγχει ποσοστό κοντά στο 10% (9,61% με τα 15 εκατ. κομμάτια που αγόρασε επιπλέον μέσα από το Χρηματιστήριο) αποτελεί τον ισχυρό παίκτη που βλέπουν οι ξένοι επενδυτές.

    Ταυτόχρονα η αγορά προεξοφλούσε ότι το  deal της Alpha με τους Ιταλούς θα γινόταν σε επίπεδα που βρίσκεται το p/bv της Unicredit περί τις 0,55 φορές.

    Aυτό σημαίνει ότι η αγορά έβλεπε ως την πλέον πρόσφορη τιμή το 1,55 ευρώ για την μετοχή της Alpha.

    Πάνω από 5,3% τα κέρδη για την Eurobank ΕΥΡΩΒ -2,88% 2,02 με κλείσιμο στα 1,58 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα αγόρασε το 1,4% που κατείχε το ΤΧΣ, στο 1,80.

    Το discount παραμένει σημαντικό και διαμορφώνεται πάνω από 12%.

    Άνω του 7% τα κέρδη για την Πειραιώς.

    Πάνω από 5 εκατ. κομμάτια άλλαξαν χέρια χθες στην τράπεζα με τους ξένους να πιάνουν στασίδι ενόψει της επικείμενης πώλησης του 27% του ΤΧΣ στην τράπεζα, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τρέχουσας χρήσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Pantelakis Securities για Ideal Holdings: «Εκτίναξη» των αποτελεσμάτων στο εννεάμηνο – Δίκαιη τιμή τα 8,1 ευρώ ανά μετοχή

    JPMorgan για ΟΠΑΠ: Μειώνει ελαφρώς την τιμή στόχο στα €19 – Παραμένει αγοραστής

    Εθνική: Πάνω από 36 εκατ. ευρώ προμήθειες θα πάρουν οι ανάδοχοι – Γιατί επελέγη η NBG Χρηματιστηριακή



    ΣΧΟΛΙΑ