• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι πεφωτισμένοι των hedge funds ποντάρουν στην άνοδο του χρυσού

    • Bloomberg
    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου


    Ξεχάστε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών. Κάποιοι από τους σημαντικότερους επενδυτές του κόσμου κρούουν κώδωνα κινδύνου για τον πληθωρισμό και στρέφονται για προστασία στον χρυσό.

    Το τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες και τα τεράστια πακέτα κινήτρων για την τόνωση της οικονομίας έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για ένα από τα παλαιότερα επενδυτικά καταφύγια. Πρόκειται για την αναβίωση ενός trade που έγινε δημοφιλές μετά την κρίση του 2008, καθώς οι διαχειριστές χρημάτων έσπευσαν μαζικά στον χρυσό για παρόμοιους λόγους, αλλά τελικά απογοητεύτηκαν καθώς ο πληθωρισμός κρατήθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο, η πρωτοφανής κλίμακα των μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις ως αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού τροφοδοτεί το επιχείρημα ότι αυτή τη φορά η εξέλιξη δεν θα είναι η ίδια.

    Μεταξύ εκείνων που εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του χρυσού είναι και φωστήρες των hedge funds, όπως ο Paul Singer, ο David Einhorn και ο Crispin Odey. Το ίδιο ισχύει, όμως, και για τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων, όπως η Blackrock και η Newton Investment Management.

    «Ο χρυσός είναι ο μοναδικός τρόπος να ξεφύγεις», έγραψε ο Odey σε επιστολή του προς τους επενδυτές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού ήταν η τρίτη μεγαλύτερη θέση του βασικού fund του, του Odey European, στα τέλη Μαρτίου. «Βραχυπρόθεσμα, το χρήμα θα βγει από το στοίχημα της αύξησης της τιμής», σημείωνε χαρακτηριστικά.

    Η λογική είναι απλή: η μαζική επέκταση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών θα υπονομεύσει τελικά την αξία των νομισμάτων τους -κυρίως του δολαρίου- οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των σκληρών assets όπως είναι ο χρυσός. Η τιμή του μετάλλου έχει ήδη αυξηθεί πολύ φέτος, σκαρφαλώνοντας την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών, στα 1.751,69 δολάρια ανά ουγγιά. Αλλά μερικοί πιστεύουν ότι έχει δρόμο ακόμα….

    «Τους τελευταίους μήνες, ο χρυσός έχει ενισχυθεί σε κάποιο βαθμό, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα επενδυτικά assets που υπάρχουν σήμερα», ανέφερε η Elliott Management του η Singer σε επιστολή της προς τους επενδυτές τον Απρίλιο. Ο ίδιος υποστήριζε ότι τα χαμηλά επιτόκια, τα προβλήματα στη λειτουργία των ορυχείων και η «φανατική υποτίμηση του χρήματος από όλες τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου» θα οδηγήσουν σε μεγάλη άνοδο της τιμής του χρυσού.

    Η BofA Αυξάνει την τιμή στόχο για τον χρυσό στα 3.000 δολάρια καθώς «η Fed δεν μπορεί να τυπώσει χρυσό»

    Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: η επενδυτική αυτή θέση είναι μεν γνωστή, αλλά την τελευταία που δοκιμάστηκε, το 2008, έπεσε έξω. Ο πιο εξέχων υποστηρικτής του χρυσού τότε, ο John Paulson, προέβλεπε «τεράστιο πληθωρισμό» και θεωρούσε τον χρυσό ως «το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που θα διατηρήσει την αξία του», σύμφωνα με το βιβλίο του 2009 «The Greatest Trade Ever».

    Ενώ το στοίχημα ήταν αρχικά κερδοφόρο -ο χρυσός ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 1.921,17 δολαρίων ανά ουγγιά το 2011- ο υψηλός πληθωρισμός που προέβλεπε ο Paulson δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα και η αγορά χρυσού βυθίστηκε σε μια πολυετή υποχώρηση που επηρέασε την απόδοση των κεφαλαίων του.

    Σήμερα η αγορά χρυσού βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παρόμοιας συζήτησης. Παρά τις προειδοποιήσεις, οι δείκτες για τις προσδοκίες των επενδυτών δείχνουν, ωστόσο, χαμηλότερο πληθωρισμό καθώς ο κόσμος υφίσταται μία από τις πιο έντονες οικονομικές υφέσεις στην ιστορία.

    Όσοι στοιχηματίζουν στον χρυσό υποστηρίζουν ότι υπάρχουν, όμως, βασικές διαφορές ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και στο 2008.

    Πρώτον, οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν στο σοκ του κορονοϊού με μεγαλύτερα πακέτα μέτρων και δείχνουν πιο έτοιμες να συσσωρεύσουν χρέος και να δεχθούν μια μέτρια άνοδο του πληθωρισμού.

    Δεύτερον, η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών αλλά και την προσφορά. Έχουν κλείσει επιχειρήσεις και, πιο μακροπρόθεσμα, η κρίση μπορεί να ωθήσει τις εταιρείες να επανασχεδιάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

    Ακόμα κι αν ο υπερπληθωρισμός δεν είναι κοντά, το κόστος ευκαιρίας στην περίπτωση της διακράτησης χρυσού είναι σχετικά χαμηλό στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

    Ο Russ Koesterich, διευθυντής χαρτοφυλακίων του BlackRock Global Allocation Fund, ύψους 20,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραπέμπει στην αντίστροφη σχέση χρυσού και πραγματικών επιτοκίων: όταν τα επιτόκια, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, είναι χαμηλά, το διακράτησης χρυσού είναι εξίσου χαμηλό. Επί του παρόντος, τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο πληθωρισμός δεν επιταχυνθεί, η προοπτική διατήρησης των επιτοκίων αναφοράς κοντά σε μηδενικά επίπεδα -ή ακόμη και αρνητικά- στο άμεσο μέλλον θα πρέπει λογικά να ενισχύσει τη λάμψη του πολύτιμου μετάλλου.

    «Σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αποδόσεις των ομολόγων είναι κοντά στο μηδέν και σαφώς αρνητικές αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός, δεν υπάρχει κόστος ευκαιρίας για την κατοχή χρυσού. Ιστορικά, αυτό συμβαίνει όταν ο χρυσός έχει την καλύτερη απόδοση», λέει ο Koesterich, ο οποίος αυξάνει την έκθεσή του στον χρυσό.

    Και, όπως και το 2008, η εμφάνιση υποστηρικτών υψηλού προφίλ μπορεί να συνεχίσει να ενισχύει την αγορά χρυσού. Τα ETFs που παρακολουθούν το πολύτιμο μέταλλο είδαν τις μεγαλύτερες εισροές σε δολάρια που έχουν καταγραφεί ποτέ το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

    «Οι άνθρωποι που περίμεναν ότι το QE θα οδηγούσε σε μεγάλη άνοδο της τιμής του χρυσού το 2008, τώρα λένε «Θεέ μου!», λέει ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικής στο World Gold Council και πρώην συνεργάτης της Paulson & Co.. «Το θέμα είναι αν αυτή η άποψη θα επικρατήσει και ευρύτερα», προσθέτει.



    ΣΧΟΛΙΑ