• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εταιρικά ομόλογα: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

    • Bloomberg


    Αν υπάρχει ένα μάθημα από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ισχύει και για την αναταραχή που επικρατεί σήμερα στις αγορές, υποστηρίζει ο Τοντ Ρόθμαν, είναι αυτό: πάρτε το χρήμα τώρα που γυρίζει, όσο δηλαδή υπάρχει.

    Ο γενικός διευθυντής της ομάδας αγορών κεφαλαίων υψηλής απόδοσης και μοχλευμένων δανείων της JPMorgan & Chase στο Λονδίνο πιστεύει ότι, με το μέλλον τόσο αβέβαιο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους εκδότες ομολόγων υψηλής απόδοσης της Ευρώπης να αντλήσουν χρήμα από τις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων.

    «Μπορεί η αγορά να γίνει λίγο καλύτερη απ’ ό,τι είναι σήμερα;», αναρωτήθηκε στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg. «Σίγουρα μπορεί, αλλά ο κίνδυνος αυτήν τη στιγμή να πάρουν άλλη τροπή τα πράγματα και γρήγορα είναι μεγαλύτερος», συμπλήρωσε.

    Και δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αναχρηματοδότηση του χρέους της ευρωπαϊκής εταιρείας διαγνωστικών Synlab Bondco ήταν τόσο ισχυρό, αυτήν την εβδομάδα, που η εταιρεία διπλασίασε την ομολογιακή έκδοση της. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για το ομόλογο σε ευρώ της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής BMC Software ξεπέρασε επίσης το ποσό που σχεδίαζε να αντλήσει, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ακόμη και η εταιρεία διαχείρισης θεματικών πάρκων Merlin Entertainments, η οποία έχει κλείσει τα περισσότερα από τα 130 πάρκα της, αύξησε την προσφορά της και τιμολόγησε το νέο ομόλογό της στο χαμηλότερο σημείο του αρχικού guidance.

    Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο ξανανοίγουν σιγά-σιγά τις οικονομίες τους και καθώς αυξάνονται τα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες, η αγορά ομολόγων υψηλής απόδοσης της Ευρώπης έχει αρχίσει να ξαναλειτουργεί μετά το κλείσιμο του Φεβρουαρίου.

    Αν περιμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες, οι εταιρείες κινδυνεύουν να δουν τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου ή και μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας να κόβουν και πάλι την όρεξη των επενδυτών.

    Η επιστροφή των ομολόγων

    Η εικόνα στην αγορά ομολόγων έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το σκηνικό που επικρατούσε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όταν οι διοργανωτές συμβούλευαν μόνο εταιρείες με επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες να βγουν στις αγορές. Η αγορά άνοιξε και πάλι και οι εταιρείες αντλούν κεφάλαια για ρευστότητα, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, καθώς και για εξαγορές όπως στην περίπτωση της BMC.

    «Η αγορά είναι ανοιχτή», λέει ο Diarmuid Toomey της Deutsche Bank. «Έχουν υπάρξει ενθαρρυντικές εξελίξεις, με τις πρόσφατες εκδόσεις να έχουν καλά αποτελέσματα και την πλευρά των επενδυτών να δηλώνουν είναι πρόθυμοι να βάλουν χρήμα να δουλέψει».

    Προσοχή όμως!

    Οι επενδυτές, ωστόσο, εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην ποιότητα και θέλουν να δουν πιο φιλικούς προς τους πιστωτές όρους, με τους οποίους μπορεί να μη συμφωνούν όλοι οι εκδότες ομολόγων. Επιπλέον, έχουν και εναλλακτικές επιλογές, όπως τα ομόλογα που ήταν κάποτε μια πολύ καλή επένδυση αλλά δεν αξίζουν πλέον πολλά και τα επενδυτικής κατηγορίας ομόλογα που διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα.

    Η Tatjana Greil Castro, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίων στην Muzinich & Co., συμφωνεί ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν εύκολα να επιδεινωθούν στο μέλλον. Ωστόσο, προειδοποιεί, οι αγοραστές μπορεί, παρ’ όλα αυτά, να αποδειχθούν επιλεκτικοί.

    «Πρέπει πραγματικά να βουτήξουμε στην αγορά τώρα; Οι επενδυτές δεν θα αγοράσουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους. Έχουν πολλές επιλογές», λέει.

    Η περίπτωση της χαρτοποιίας Sappi είναι ενδεικτική. Η εταιρεία εγκατέλειψε τα σχέδια έκδοσης senior ομολόγων 250 εκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η τιμολόγηση δεν ήταν ικανοποιητική.

    Ωστόσο, εάν η ζήτηση παραμείνει υγιής προς το παρόν, οι διοργανωτές ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν ένα μέρος από τα ομόλογα για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών αξίας άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιμένουν να βγουν στην αγορά. Στα deals αυτά περιλαμβάνεται και η εξαγορά της μονάδας ανελκυστήρων της Thyssenkrupp από private equity fund, το μεγαλύτερο deal ιδιωτικών κεφαλαίων της δεκαετίας στην Ευρώπη.



    ΣΧΟΛΙΑ