ΑΓΟΡΕΣ

Σε Aegean και άρση του short selling η προσοχή της αγοράς την επόμενη εβδομάδα – Τα τεχνικά σενάρια

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ευτύχης Βασιλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas


Ως το νούμερο ένα ζήτημα για την αγορά με απτές τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα λόγω πανδημίας τοποθετούν οι αναλυτές τα επικείμενα σχόλια της διοίκησης της Aegean το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται αφενός στις παρεμβάσεις της διοίκησης Βασιλάκη, όσο και στις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από την κυβέρνηση ή πρόκειται, αναφορικά με την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται στης βιώσιμης λειτουργίας της εταιρείας.

Το mononews.gr έχει αναφερθεί στα σενάρια που επεξεργάζονται από το οικονομικό επιτελείο, τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν από την έκδοση Cocos ή τον δανεισμό μέσω ESM ή από τις αγορές, με δάνειο το οποίο στη συνέχεια θα τιμολογηθεί στην Aegean, καταβάλλοντας τον «νόμιμο» τόκο στο υπουργείο Οικονομικών.   Επίσης, δεν αποκλείεται επέκταση φορολογικών υποχρεώσεων και τελών αεροδρομίου ή ακόμα – ακόμα, επιδότηση των εισιτηρίων για εύλογο επιπλέον χρονικό διάστημα.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης σχολιάζει στο εβδομαδιαίο του report ότι, «Με μια τηλεδιάσκεψη που σίγουρα θα λύσει πολλές απορίες ξεκινάει η ερχόμενη εβδομάδα. Η Αεροπορία Αιγαίου θα ενημερώσει αναλυτές και διαχειριστές την Δευτέρα το μεσημέρι για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά της μεγέθη αλλά και τις δράσεις περιορισμού ή μετριασμού των αρνητικών επιδράσεων στην ρευστότητα του ομίλου.

Ταυτόχρονα, την επόμενη Τρίτη αίρονται και οι περιορισμοί του short selling. Ο χαμηλός τζίρος προστάτευσε την αγορά για διάστημα σχεδόν τριών εβδομάδων στα επίπεδα των 600 μονάδων. Με δεδομένο ότι επίκειται η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων από τις αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, που τίθενται σε ισχύ από 1ης Ιουνίου, τα σενάρια ως προς το ποια κατεύθυνση θα πάρει η αγορά, δίνουν και παίρνουν.

Ο Γενικός Δείκτης κράτησε την περιοχή στήριξης των 580 μονάδων από την οποία επιχείρησε την επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων. Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο είναι δύσκολη η ανάβαση προς τις 650 μονάδες ωστόσο οι πιέσεις φαίνεται να μην βρίσκουν πρόθυμους πωλητές που θα έδιναν νέα δυναμική στην πτώση.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, με την ανάλωση χρόνου στο εύρος τιμών 620 – 580 ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να συμπιέσει την απόσταση από τους μεσοχρόνιους κινητούς μέσους θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να αντιστρέψει την τάση σε ανοδική. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα θετικό κλείσιμο πάνω από τις 610 μονάδες ενώ για τον MACD η απόσταση αυτή ακόμα πιο κοντά αφού αρκεί μια ανοδική συνεδρίαση την Δευτέρα για να ενεργοποιηθεί ένα σήμα αγορών. Οι ταλαντωτές παραμένουν στην απόλυτη ουδετερότητα, εκφράζοντας και μια αμηχανία ως προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της συσσώρευσης που συμπληρώνει πλέον ένα ημερολογιακό μήνα. Συμπερασματικά κλείνουμε υπέρ των αγοραστών για το κοντινό μέλλον και εκτιμούμε ότι η λύση της συσσώρευσης θα κριθεί στην περιοχή των 630 μονάδων που είναι και η άμεση βραχυπρόθεσμη αντίσταση.ΣΧΟΛΙΑ