• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities για ΔΕΗ: Κορυφαία επιλογή και τιμή στόχος τα 13 ευρώ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Η ΔΕΗ επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2022, καταφέρνοντας να ξεπεράσει με άνεση τις προβλέψεις για τα κέρδη της, ενώ σημείωσε αύξηση +9% στα EBITDA, εξηγεί η Eurobank Equities.

    Η χρηματιστηριακή διατηρεί την μετοχή της ΔΕΗ στις κορυφαίες επιλογές της με σύσταση overweight και νέα τιμή στόχο στα 13 ευρώ από 10,10 ευρώ προηγουμένως.

    «Υποστηριζόμενη από την ισχυρή επίδοση των κερδών το 2022, τη βελτίωση της δυναμικής του κεφαλαίου κίνησης και τη σταθερότητα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, η μετοχή της ΔΕΗ έχει σημειώσει ράλι άνω του 100% από τα χαμηλά του Ιουλίου 2022, αλλά υποστηρίζουμε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για περαιτέρω επαναξιολόγηση ενόψει της ανάδειξης της ΔΕΗ ως ολοκληρωμένη εταιρείας κοινής ωφέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την απεξάρτησής της από τον άνθρακα», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Το κλειδί για την ανθεκτικότητα της ΔΕΗ πέρυσι ήταν το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό της μοντέλο που λειτουργεί ως φυσική αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας, καθώς η συμβατική εγκατεστημένη ισχύς καλύπτει άνω του 80% της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Όσον αφορά το μέλλον, η εμπορική λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας και η λήξη των ζημιογόνων συμβολαίων προμήθειας υψηλής τάσης θα λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες για τον τομέα της συνδυασμένης παραγωγής/προμήθειας.

    Επιπλέον, η συμπληρωματική δραστηριότητα της ΔΕΗ στον τομέα της διανομής χαμηλού κινδύνου είναι έτοιμη για μια χρονιά ρεκόρ από πλευράς κερδών, υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης των απαιτούμενων εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΡΑΕ (+40% αύξηση σε ετήσια βάση).

    Καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί τον φάκελο κεφαλαιουχικών επενδύσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022-2026, αναμένουμε αυξημένη ρυθμιζόμενη περιουσιακή αξία (RAB) και αυξανόμενες αποδόσεις.

    Το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ που προσφέρει ανάπτυξη

    «Βλέπουμε τη ΔΕΗ ως τον πιο υποσχόμενο παίκτη ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς 2,3GW από τα 5GW έργων έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης, μακράν τα περισσότερα μεταξύ των εταιρειών ΑΠΕ στην εγχώρια αγορά. Αναμένουμε επίσης σημαντική αύξηση των προσθηκών τα επόμενα δύο χρόνια, με τη λειτουργική δυναμικότητα να διπλασιάζεται στα περίπου 700MW μέχρι το τέλος του 2023 και να φτάνει το 1GW περίπου το 2024, βελτιώνοντας έτσι το μείγμα δυναμικότητας του Ομίλου (8% από ΑΠΕ το 2024). Τα προαναφερθέντα δεν περιλαμβάνουν τη λειτουργική δυναμικότητα άνω των 500MW στη Ρουμανία και τον αντίστοιχο αγωγό των 5GW», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Τι σημαίνει η επικείμενη επέκταση στα Βαλκάνια

    Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και να καταστεί βασικός παίκτης στην περιοχή. Παρά τις ρυθμιστικές πολυπλοκότητες στη χώρα, η διοίκηση είναι πολύ θετική, καθοδηγώντας για τρέχον προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    «Θεωρούμε ότι το χαμηλό ύψος της συμφωνίας αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον ενσωματωμένο ρυθμιστικό κίνδυνο, με την αποτίμηση να δείχνει περίπου 17% περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τιμή που καταβλήθηκε. Ο αγωγός ΑΠΕ παρέχει περαιτέρω option (ένα επιπλέον 20% περίπου για τις εκτιμήσεις μας), κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στην αποτίμησή μας», προβλέπει η Eurobank Equities.

    Τι δείχνει η αποτίμηση της ΔΕΗ

    Η χρηματιστηριακή αύξησε τα EBITDA για το 2023-2024 κατά 35 % και 11 % αντίστοιχα, ευθυγραμμίζοντας τα με τις προβλέψεις της διοίκησης για φέτος (1,2 δισ. ευρώ), υπό το πρίσμα της σταθερής εκτέλεσης και της λειτουργικής δυναμικής. Προβλέπει αύξηση της κερδοφορίας σε 1,4 δισ. ευρώ έως το 2025 χωρίς την Enel και 1,7 δισ. ευρώ με την Enel.

    Αποτιμά την επιχείρηση το 2026, όταν δηλαδή η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της δυναμικότητας ΑΠΕ. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προσαύξηση της αξίας με τη συμφωνία με την Enel, καταλήγει σε ένα νέο στόχο τιμής στα 13 ευρώ ανά μετοχή, που υποδηλώνει αποτίμηση 7,4 φορές σε όρους EV/EBITDA, ήτοι μικρό discount έναντι των ανταγωνιστών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Όλα τα βλέμματα στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

    Morgan Stanley: Προτιμήστε τις ελληνικές τράπεζες – Τop picks Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ