Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Αμετάβλητος έκλεισε ο S&P 500, μετά το φλερτ με το bear market – 8η εβδομάδα απωλειών για τον Dow Jones (upd)

  • NewsRoom
χρηματιστές στη wall street


Με μια εντυπωσιακή αντεπίθεση στα τελευταία λεπτά, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street κατάφεραν να σβήσουν τις ισχυρές απώλειες που σημείωναν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με τον S&P 500 να κλείνει αμετάβλητος και τον Dow Jones με οριακή άνοδο.

Ωστόσο, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι βασικοί δείκτες είχαν δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις, με τον S&P 500 μάλιστα να φτάνει κοντά στο -2% και να περνά προς στιγμήν σε έδαφος bear market. Κάπου εκεί η αγορά έδειξε αντιστάσεις και ξεκίνησε η… αντεπίθεση.

Τελικά, ο Dow Jones έκλεισε στις 31.261,90 μονάδες με οριακή άνοδο  0,03%, ο S&P 500  έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 3.901,36 μονάδες με άνοδο 0,01%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες  0,3% στις 11.354,62 μονάδες.

Για την εβδομάδα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -2,9%, επεκτείνοντας το αρνητικό του σερί στις 8 εβδομάδες, την χειρότερη επίδοση από το 1932. Ο S&P 500 υποχώρησε συνολικά κατά 3% και ο  Nasdaq κατά 3,8%, στην  έβδομη συνεχόμενη αρνητική τους εβδομάδα.

Από τις μετοχές του Dow Jones, την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Cisco (2,92%), ανακάμπτοντας από τη χθεσινή βουτιά κατά 13%, ενώ ακολούθησε η Salesforce (2,65%). Στον αντίποδα τις χειρότερες απώλειες σημείωσαν οι  Boeing με πτώση 4,88% και η Caterpillar με απώλειες 4,22%.

Η βουτιά του S&P 500 προς το έδαφος του bear market ήρθε καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Πιέσεις οι οποίες επιδεινώνονται από την κρίση στην ενέργεια, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η άνοδος του πληθωρισμού οδηγεί στην ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων από τη FED, δίνοντας ώθηση στην αξία του δολαρίου έναντι των άλλων νομισμάτων και πιέζοντας τις τεχνολογικές μετοχές. Ωστόσο, ο πληθωρισμός μέχρι στιγμής επιμένει σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας ιδιαίτερα, όπως φάνηκε και από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, εταιρείες όπως αυτές του λιανικού εμπορίου.

Ο S&P 500 είχε βρεθεί σε  bear market ξανά τον Μάρτιο του 2020, λίγο μετά την κήρυξη της πανδημίας. Παρέμεινε εκεί για μόλις 33 ημέρες, με τους επενδυτές να βρίσκουν στήριξη στις εταιρείες του διαδικτύου.

«Οι μετοχές στη Wall Street και η ψυχολογία των επενδυτών έχει επιδεινωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις, ενώ το ενδεχόμενο ύφεσης φαντάζει πιθανό» αναφέρουν αναλυτές στο CNBC, με τον George Ball, πρόεδρο της επενδυτικής Sanders, να δηλώνει πως «το μέσο bear market διαρκεί περίπου ένα έτος.

Επομένως, αν δεχτούμε πως βρισκόμαστε σε bear market τότε υπάρχει ακόμη περιθώριο για πτώση των δεικτών στη Wall Street. Τα ενδιάμεσα ράλι, δεν θα οδηγήσουν σε ανατροπή της αρνητικής κατάστασης στο χρηματιστήριο».

Το bear market τον Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας διήρκησε πάντως 33 ημέρες, με τους δείκτες στη συνέχεια να καταγράφουν ιστορικά υψηλά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αναλυτές, τότε υπήρχε η δυνατότητα ανοδικής αντίδρασης, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας «τράβηξαν» προς τα πάνω τις υπόλοιπες μετοχές.

«Σήμερα υπάρχει ο πόλεμος, ο πληθωρισμός και ο φόβος της ύφεσης» συμπληρώνουν αναλυτές.

Αναλυτές της Jefferies θεωρούν ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ύφεσης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τους επόμενους 18-24 μήνες

«Κάποια στιγμή η αγορά θα αλλάξει, αλλά δεν θα γίνει μέχρι να μετατοπιστούν αυτοί οι άνεμοι, ο πληθωρισμός να πέσει και οι καταναλωτές να νιώθουν καλά ξανά , να ξοδεύουν χρήματα όπως θέλουν και έχουν συνηθίσει.

Αυτοί είναι αρκετά μεγάλοι κύκλοι», δήλωσε ο Johan Grahn, επικεφαλής στρατηγικής ETF στην Allianz Investment Management.

Σύμφωνα με τον Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA Research, «Υπάρχει πιθανότητα να δούμε αυτή την πτωτική αγορά να συνεχίσει να βουλιάζει, ακόμα και κάτω από την περιοχή του 20%, επομένως να παραμείνετε λιγότερο μεταξύ της πτώσης 25-30%».

Από τη μεριά του ο Ryan Detrick, Financial chief market strategist της LPL επισημαίνει στο CNBC πως «δεν βλέπουμε την αρχή της ύφεσης, αλλά της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Απέχουν αυτά τα δύο».

H Ευρώπη και το πετρέλαιο 

Στην Ευρώπη ο FTSE ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 1,19%, o CAC 0,20%, ο DAX 0,72% και ο Stoxx 600 0,73%.

Eναλλαγές προσήμων και άνοδο πλέον καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου με τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης να επηρεάζουν περισσότερο την αγορά από τις ελπίδες για τόνωση της ζήτησης από την Κίνα λόγω άρσης μερικών περιορισμών για την πανδημία.

Σε αυτό το κλίμα το brent κερδίζει 0,34% στα 112,43 δολάρια και το WTI 0,43% στα 112,7 δολάρια.

Το αργό πετρέλαιο οδεύει προς την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου. Το brent για την εβδομάδα χάνει κάτι λιγότερο από 1%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στο CNBC, αν τα δεδομένα για την ανάπτυξη των ΗΠΑ συνεχίσουν να είναι αρνητικά, τότε οι τιμές του μαύρου χρυσού μπορεί να «παγιδευτούν» στο αρνητικό περιβάλλον που ήδη έχουν εισέλθει οι χρηματαγορές.

Μία… κρύο, μία… ζέστη για τις ασιατικές αγορές καθώς επιβεβαιώνεται ότι οι χρηματαγορές παγκοσμίως κινούνται σε ένα έντονο κλίμα μεταβλητότητας καταγράφοντας είτε σημαντικές απώλειες είτε εντυπωσιακά κέρδη.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές στα ξένα πρακτορεία, έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο παρατατεταμένης αβεβαιότητας που προβλέπεται να συνεχιστεί όχι μόνο και το τρίτο τρίμηνο αλλά έως και το τέλος του έτους.

Η ανησυχία για τον καλπασμό του πληθωρισμού αλλά και -κυρίως- για τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων που είναι αποφασισμένες οι κεντρικές τράπεζες να προβούν για την αντιμετώπισή του, κυριαρχεί στις τάξεις των επενδυτών με το ενδεχόμενο της ύφεσης να είναι ορατό.

Στην Κίνα, ωστόσο, η επιμονή της πανδημίας και των εβδομαδιαίων lockdown που συνεχίζονται, έχουν δημιουργήσει διαταραχές στην κατανάλωση, μεγαλύτερη από αυτή που αναμενόταν. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, τα τραπαζικά δάνεια έχουν μειωθεί απότομα, γεγονός που σηματοδοτεί την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Μάλιστα, μπορεί η κεντρική τράπεζα να κράτησε το βασικό ετήσιο της επιτόκιο σταθερό στο 3,7% αλλά μείωσε κατά 15 μονάδες βάσης το ετήσιο επιτόκιο.

Σε αυτό το κλίμα, ο Hang Seng έκανε άλμα 2,2% με τον τεχνολογικό δείκτη να κερδίζει 3,55%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite κέρδισε 1,11% και ο Shenzhen ενισχύθηκε κατά 1,33%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,97% και ο Topix κατά 0,59% ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κέρδισε 1,03%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κέρδισε 1,68%.

Μικρές απώλειες καταγράφει ο χρυσός σήμερα που ωστόσο οδεύει στην πρώτη εβδομάδα κερδών από τα μέσα Απριλίου. Η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου από τα υψηλά δύο δεκαετιών καθώς και οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ οδήγησε τους επενδυτές στην επιλογή του χρυσού επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο», ιδίως σε τέτοιες περιόδους.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή spot του χρυσού σημειώνει απώλειες 0,08% στα 1.839 δολάρια ανά ουγγιά. Για την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα τα κέρδη του χρυσού είναι στο 1,5%.

Στα άλλα μέταλλα, η τιμή spot για το ασήμι χάνει 1,34% στα 21,6 δολάρια ανά ουγγιά ενώ η πλατίνα χάνει 1,35% στα 940,8 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο κινείται στα 1.937 δολάρια ανά ουγγιά με απώλειες 1,84%.ΣΧΟΛΙΑ