• ΑΓΟΡΕΣ

    Σκληροί οι Αμερικανοί τραπεζίτες: Δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνουν οι αγορές, αλλά μόνο ο πληθωρισμός

    Μπάιντεν: Ανανέωσε τη θητεία του Πάουελ στη Fed

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    «Εστιάζουμε στον πληθωρισμό και όχι στις συνέπειες που βιώνει η η χρηματιστηριακή αγορά» διευκρίνισε η πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Κάνσας, Έσθερ Τζορτζ, η οποία επανέλαβε την πρόθεση της Fed για αύξηση των επιτοκίων.

    Μία μέρα πριν,  ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ,  Τζέρομ Πάουελ, είχε προαναγγείλει συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης μέσω της ανόδου των επιτοκίων μέχρι να πέσουν οι τιμές και ο πληθωρισμός να προσγειωθεί στο 2%.

    Σύμφωνα με την Έσθερ Τζορτζ, σε δηλώσεις της στο CNBC, η σκληρή εβδομάδα για τις αγορές δεν ήταν έκπληξη και ως ένα βαθμό αντικατοπτρίζει την πολιτική της σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας.

    «Αναζητούμε τη κατανόηση της πολιτικής μας από τις αγορές, καθώς θα πρέπει να αναμένεται νέα αυστηροποίηση. Δεν απευθύνεται ειδικά στις αγορές, αλλά είναι μία από τις οδούς, μέσα από τις οποίες θα προκύψουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

    Ο S&P 500 κινείται στα πρόθυρα μιας bear market, με βουτιά 20% από τα υψηλά του.

    Η αύξηση των επιτοκίων έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους επενδυτές για τον αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη, ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών.

    «Χρειαζόμαστε υψηλότερα επιτόκια»

    Η Έσθερ Τζορτζ, επανέλαβε ότι η αύξηση κατά 50 μονάδες, δηλαδή 0,5%, σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις είναι ο στόχος.

    «Θα πρέπει να δω κάτι πολύ διαφορετικό για να πω ότι πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο», ανάφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «χρειαζόμαστε υψηλότερα επιτόκια».

    Σημείωσε ότι η Fed μπορεί να ρίξει και τις τιμές μέσω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της μείωσης των κατά 9 τρις δολαρίων περιουσιακών της στοιχείων στον ισολογισμό της.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Ένας ΟΤΕ δεν φέρνει την… άνοιξη – Ανάχωμα στο sell-off σε Πειραιώς και Alpha

    Ξεχάστε τις αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές μετοχές φέτος υποστηρίζουν οι αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ