Με επιπλέον premium μεταξύ 9 και 10% σε σχέση με την τρέχουσα προσφορά του Euronext ή πέριξ των 7,50 -7,60 ευρώ ανά μετοχή θέλουν να πουλήσουν οι Έλληνες θεσμικοί τις μετοχές τους στην ΕΧΑΕ στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή πλατφόρμα.

Αυτό αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, κάτι που είναι ακόμα στοιχείο διαπραγμάτευσης μεταξύ των συμβούλων, της Deutsche Bank για το Euronext και της Morgan Stanley για την ΕΧΑΕ. Με την μετοχή της ΕΧΑΕ ήδη πάνω από τα 7 με 7,10 ευρώ, η αρχική προσφορά των 6,90 έχει ξεπεραστεί, ενώ πηγές από την Κεφαλαιαγορά σημειώνουν ότι τελούν εν αναμονή για την κατάθεση της δημόσιας πρότασης.

1

Η πρόταση αναμένεται να λάβει τη μορφή ανταλλαγής μετοχών, με αποτίμηση της μετοχής της ΕΧΑΕ πέριξ των στα 7,5 -7,60 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχική σύνθεση της ΕΧΑΕ είναι διασκορπισμένη: πλην του American Funds Smallcap World Fund, που κατέχει ποσοστό 5,09%, κανένας άλλος μέτοχος δεν ξεπερνά το 5%, με το υπόλοιπο να ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, ελληνικές και διεθνείς τράπεζες, και επενδυτικά κεφάλαια.

Η πρόθεση του Euronext έχει ήδη τεθεί υπόψη της διοίκησης της ΕΧΑΕ, ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη στήριξη του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών στο εγχείρημα.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων εξηγούν πως το Euronext δεν ενδιαφέρεται μόνο για την απόκτηση της ΕΧΑΕ, αλλά για την ένταξη της Αθήνας σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας – με κοινή τεχνολογική πλατφόρμα, συστήματα εκκαθάρισης και εποπτεία. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, το όφελος θα είναι απτό: μεγαλύτερη διασύνδεση με τις διεθνείς αγορές και διευρυμένη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και υπενθυμίζει ότι δέκα χρόνια μετά τα capital controls, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χάρτη.

Προβλέπεται διατήρηση της ελληνικής παρουσίας στη διοίκηση του σχήματος, με τον CEO της ΕΧΑΕ να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Euronext και την Ελλάδα να εκπροσωπείται εκ περιτροπής στην εποπτική επιτροπή από το 2026.

Tι σημαίνει Euronext

Βάσει του αριθμού (1800) των εισηγμένων εταιριών του, που κυμαίνονται από τοπικούς και διεθνείς κολοσσούς έως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο σε αριθμό εγγραφών χρηματιστήριο της Ευρώπης αλλά και το χρηματιστήριο με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ευρώπη.

Διαχειρίζεται περίπου το 25% της συνολικής δραστηριότητας διαπραγμάτευσης μετοχών (cash equity trading) στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, η Λισαβόνα, το Μιλάνο, το Όσλο και το Παρίσι.

Πέραν των μετοχών, το Euronext είναι ο κορυφαίος χώρος για εισαγωγή και διαπραγμάτευση Ομολόγων, ETF, Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Warrants & Certificates και Δομημένων Ομολόγων, συνδέοντας εκδότες όλων των μεγεθών με μια βαθιά και ποικιλόμορφη βάση επενδυτών.

Ως ο κορυφαίος χώρος εισαγωγής μετοχών στην Ευρώπη και ο κορυφαίος χώρος εισαγωγής ομολόγων παγκοσμίως, το Euronext δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να επεκταθούν, να αντλήσουν κεφάλαια αποτελεσματικά και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη προβολή στις κεφαλαιαγορές.

Από τη στιγμή που θα καθοριστεί η τιμή τα μετοχικά αμοιβαία θα πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές τους στο Euronext, ή να τις μεταβιβάσουν στα μετοχικά αμοιβαία εξωτερικού, αν ανήκουν στην ίδια εταιρεία. Εξέλιξη που σημαίνει μεγάλη αύξηση των συναλλαγών.

Διαβάστε επίσης:

Citi για Jumbo: Διατηρεί τη σύσταση “Buy” – Θετικό μομέντουμ παρά τις διεθνείς προκλήσεις

AXIA και Eurobank Equities για το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil: Συμμαχία – σταθμός για τη δημιουργία ισχυρού ενεργειακού παίκτη

Bitcoin: Το ράλι συνεχίζεται – Οι options traders «κλειδώνουν» στόχους μέχρι τα 150.000 δολάρια