• ΑΓΟΡΕΣ

    Διαβολοβδομάδα σε Wall και Ευρώπη – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα επίπεδα της αγοράς μέχρι τις εκλογές

    • Στ. Κ. Χαρίτος- Ελπίδα Οικονομίδη


    Κρίσιμες ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αύξηση επιτοκίων από την Fed, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας, οικονομικά αποτελέσματα από τις τράπεζες στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από σήμερα (π.χ. Unicredit) και τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ (π.χ. Apple, Google, Facebook) βρίσκουν τον γενικό δείκτη στο +10% από το ξεκίνημα της χρονιάς.

    Wall Street και ευρωαγορές κατέγραψαν ισχυρό ράλι τον Ιανουάριο, με τον Nasdaq να ανεβαίνει ακόμα και 10% από τον Δεκέμβρη, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ενώ ο Dax έκανε άλμα άνω του 8%. Αυτή η εβδομάδα όμως αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες και θα καθορίσει αν το ράλι θα συνεχιστεί ή αν θα επιβεβαιωθούν οι «αρκούδες» που προειδοποιούσαν ότι ακόμα δεν έχουμε βγει από την περίοδο της bear market.

    Στην εκπνοή του μήνα, το ράλι του Ιανουαρίου παρουσίασε τις πρώτες ρωγμές και «κόκκινους δείκτες», με τους επενδυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα των Big Tech που έρχονται αυτή την εβδομάδα, στη σκιά των 50.000 απολύσεων που έχουν γίνει στον χώρο της τεχνολογίας.

    Η εκτόξευση των επιτοκίων τους προηγούμενους μήνες έχει ήδη αρχίσει να ασκεί πιέσεις στα κέρδη των εταιρειών και οι Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζονται για μία ακόμα αύξηση. Οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει την αύξηση του Φεβρουαρίου, αυτό, όμως που περιμένουν είναι τα μηνύματα των επικεφαλής για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Οι επενδυτές αναζητούν πλέον σημάδια και μηνύματα για παύση της αύξησης των επιτοκίων, ειδικά μετά την απόφαση της Τράπεζας του Καναδά την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε μία τελευταία –μέχρι νεωτέρας- αύξηση επιτοκίων.

    Εβδομάδα αποτελεσμάτων

    Apple, Amazon, Meta και Alphabet ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους αυτή την εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

    Η Meta ύστερα από μαζικές απολύσεις και μειώσεις του κόστους, αναμένεται να απογοητεύσει και σε αυτό το τρίμηνο όσον αφορά τα έσοδα από διαφημίσεις. Η Apple, η οποία έχει αποφύγει τις απολύσεις μέχρι στιγμής, αναμένεται να καταγράψει μονοψήφια αύξηση εσόδων, χάρη σε νέα προϊόντα και πωλήσεις πρόσθετων υπηρεσιών, όμως θα επηρεαστεί από προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ και στην Alphabet αναμένεται επιβράδυνση των κερδών.

    Σύμφωνα με το FactSet, μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει κέρδη το 29% των εταιρειών του S&P με τα κέρδη να παρουσιάζουν μείωση κατά 5% για το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

    Τη λίστα των αποτελεσμάτων συμπληρώνουν κολοσσοί όπως η McDonalds, η οποία σε δηλώσεις της στην WSJ, έχει αναφέρει ότι προετοιμάζεται για δύσκολες αποφάσεις, η Ford και η General Motors, η Exxon Mobil, η Starbucks και η Estee Lauder.

    Νέα αύξηση επιτοκίων

    Η Fed ξεκινάει τον γύρο αύξησης επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών την Τετάρτη, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν αύξηση κατά 0,25, αν και οι οικονομολόγοι δεν έχουν αποκλείσει το σενάριο του 0,50 χωρίς όμως να δίνουν πολλές πιθανότητες. Οι αγορές όμως «κρέμονται» από τα χείλη του επικεφαλής Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης θα δώσει στοιχεία σχετικά τις προθέσεις του για την επόμενη κίνηση της Fed τον Μάρτιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Fed δεν κατάφερε να βυθίσει τις αγορές με τις αλματώδεις αυξήσεις κατά 0,75 αλλά το κατάφερε ο Πάουελ με τις δηλώσεις του λίγη ώρα αργότερα.

    Την Τρίτη, μία ημέρα πριν την απόφαση της Fed, οι Αμερικανοί τραπεζίτες θα έχουν στα χέρια τους τον Δείκτη κόστους απασχόλησης, το οποίο είναι σημαντικό για τη λήψη της απόφασης.

    Οι αμερικάνικοι δείκτες αναμένεται να επηρεαστούν και στο τέλος της εβδομάδας, με την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα ανέβει στο 3,6% και πάλι όμως θα είναι σε χαμηλό πέντε δεκαετιών. Επίσης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν οι εργοδότες να προσθέσουν 185.000 άτομα στο δυναμικό τους έναντι 223.000 τον Δεκέμβριο.

    Τα επιτόκια στις ΗΠΑ κυμαίνονται μεταξύ 4,25%-4,50%, με τους επενδυτές να βλέπουν το τελικό επιτόκιο να φτάνει το λίγο κάτω από το 5%. Η Fed στην τελευταία της συνάντηση είχε πει ότι το επιτόκιο θα φτάσει πάνω από 5%.

    Η ΕΚΤ έρχεται την Πέμπτη, δύο ημέρες μετά τον αυξημένο πληθωρισμό στην Ισπανία. Ύστερα από μήνες επιβράδυνσης, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου έδειξαν μία αύξηση κατά 5,8% έναντι 5,5% τον προηγούμενο μήνα, επαναφέροντας τους φόβους στους επενδυτές.

    Οι ευρωπαίοι τραπεζίτες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υποστηρίξει δύο ακόμα αυξήσεις κατά 0,5 τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με τον κύκλο αυξήσεων να ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Το ίδιο σενάριο, ειδικά μετά τα αποτελέσματα του πληθωρισμού στην Ισπανία υποστηρίζουν και αρκετοί αναλυτές, με το Bloomberg να αναφέρει ότι το τελικό επιτόκια θα κλειδώσει στο 3,75%, από 2,50% που είναι τώρα

    Αύξηση κατά μισή μονάδα αναμένεται και από την Τράπεζα της Αγγλίας, με οικονομολόγους και επενδυτές να συμφωνούν ότι το επιτόκιο θα φτάσει το 4%. Στην Αγγλία οι traders ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2023 κατά τουλάχιστον 0,25. Για τους αναλυτές, τα σενάρια για παύση αύξησης επιτοκίων ή ακόμα και για μείωση των επιτοκίων μέσα στο έτος τους βρίσκουν διχασμένους, καθώς οι ισχυρές ενδείξεις για ύφεση μπορεί να αποτρέψουν τους βρετανούς τραπεζίτες από επιπλέον επιθετικές κινήσεις.

    Οι εκτιμήσεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Την ίδια ώρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι επενδυτές, στρέφουν την προσοχή τους στην Πειραιώς που οδεύει φέτος για καθαρή κερδοφορία 560 εκατ. ευρώ, κάνοντας ολική επαναφορά στον ισολογισμό της και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος από την επόμενη χρονιά.

    Mία συνεδρίαση λοιπόν, πριν το τέλος του πρώτου μήνα του 2023 ο Γενικός Δείκτης κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα προσεγγίζοντας απόδοση 10% από την αρχή του έτους, διπλάσια σε σχέση με αυτή που κατέγραψε το 2022. Η εικόνα της ανόδου παρουσιάζει συνολική διάχυση σε όλα τα τμήματα των κεφαλαιοποιήσεων και η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση έχει ανέλθει στα 88,1 εκατ. ευρώ, άκρως ικανοποιητική σε σχέση με πέρυσι (+19%).

    Πλέον έχει αλλάξει και η στάση των ξένων επενδυτών, τους οποίους βεβαίως ακολουθούν στην πορεία οι Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα αποτελούν την κινητήριο δύναμη της αγοράς, χωρίς προς το παρόν, να έχουν παρεισφρήσει εξωγενείς παράγοντες, όπως η προεκλογική περίοδο, που παραδοσιακά στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τη σφοδρότητα των διεκδικητών της εξουσίας. Χθες ήταν η τέταρτη φορά που ο γενικός δείκτης έκλεισε πάνω από 1.000 μονάδες.

    Σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, κατά τις σύντομες διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών η αγορά δεν έδειξε ιδιαίτερη αύξηση στην προσφορά με τους αγοραστές να «καθαρίζουν» εύκολα την εικόνα μεταξύ 993 και 998 μονάδων. Η μικρή αυτή βάση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης ενώ το διάγραμμα τιμών έχει αποκτήσει συνεκτική δομή παρά την συστηματική ανοδική κίνηση. Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της.

    Παρόλα αυτά η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market) αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια τα περιθώρια τυχόν διόρθωσης. Οι 970 – 980 μονάδες είναι τεχνικά πλέον η «γραμμή Μαζινό» των αγοραστών να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιθετική κίνηση των πωλητών, σχολιάζουν άλλοι αναλυτές. Διατήρηση της αγοράς πάνω από τα επίπεδα αυτά, οι αναλυτές ρισκάρουν την άποψη για επίπεδα γενικού δείκτη στις εκλογές 1.200 μονάδων!

    Παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ενδεικτικό είναι δε ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Ο καλύτερος Ιανουάριος από το 2013 – Αυξήθηκε κατά 280 δισ. δολάρια η αξία της αγοράς crypto



    ΣΧΟΛΙΑ