• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Οι προβλέψεις για μετοχές, επιτόκια, ομόλογα και νομίσματα στις αρχές του 2023

    UBS

    Ralph Hamers, CEO UBS


    «Προβλέπουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο ασθενέστερο επίπεδο της από το 1993, εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC) σε μόλις 2,2% το 2023,», επισημαίνει η ομάδα Global Economics & Strategy της UBS.

    «Η πρόωρη επαναλειτουργία της Κίνας ήταν ήδη στους αριθμούς μας, αλλά η ανθεκτικότητα στα ευρωπαϊκά δεδομένα (πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και θερμός χειμώνας) αρχίζει να δημιουργεί ανοδικό κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι εξακολουθούν να διολισθαίνουν σε ύφεση το β’ εξάμηνο φέτος, καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης γίνονται αισθητές», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.

    Η UBS δίνει τιμή-στόχο για φέτος στον δείκτη S&P 500 τις 3.900 μονάδες, τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 410 μονάδες και τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI ΕΜ τις 1.070 μονάδες. Τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα θα έχουν απόδοση στο τέλος του έτους 2,65% και τα γερμανικά bunds 1,60%. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος θα διαμορφωθεί σε +0,2%, στις ΗΠΑ +0,4% και την Κίνα +4,9%. Η ισοτιμία στο ευρώ με το δολάριο θα κινηθεί ανοδικά στο 1,15 και ο χρυσός στα 1.900 δολάρια η ουγγιά.

    «Με απώλειες αρκετών θέσεων εργασίας, η Fed αρχίζει να αντιστρέφει την υπερβολική σύσφιξη στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους (από το ανώτατο όριο του 5% στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους), αλλά καθώς η ύφεση βαθαίνει, μειώνει περαιτέρω στο 1,25% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Συνολικά το παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται σημαντικά πιο αποπληθωριστικό και οι άλλες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αντιστρέφουν κάποιες από τις αυξήσεις τους, αν και όχι στον ίδιο βαθμό. Η διαφορά στα επιτόκια αποδυναμώνει το αμερικανικό νόμισμα. Ο πρόεδρος της Fed Powell είναι πιθανό να ισορροπήσει μια δεύτερη διαδοχική μείωση των αυξήσεων των επιτοκίων με μια συνέντευξη τύπου που θα είναι “αυστηρή”, καθώς θα αντιτίθεται σε τυχόν αδικαιολόγητη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», προβλέπει η UBS.

    Αναφορικά με τις μετοχές, η πτώση του πληθωρισμού και η μείωση των επιτοκίων στήριξαν ένα ράλι 11% του S&P 500 από τον Οκτώβριο, ωστόσο, η ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα / οι υποβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή αποτέλεσαν έναν αντίθετο άνεμο 7%, με τον δείκτη να υπερκαλύπτει τους μακροοικονομικούς παράγοντες κατά 4% (περίπου 3.800 μονάδες).

    Τα ημερήσια οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ που αποτυπώνονται, παρατηρούνται μόνο κατά τη διάρκεια ή πριν από τις υφέσεις, με μέγιστες μειώσεις κατά μέσο όρο 11% στις 3 μήνες μετά από μια τέτοια επιδείνωση (25% στο επόμενο 12μηνο). Οι πιθανότητες ύφεσης της αγοράς μετοχών έχουν μειωθεί από 80% τον Οκτώβριο σε 20% σήμερα (με τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία να δείχνουν όμως 100% πιθανότητα) και κάθε 10% αύξηση στις πιθανότητες της ύφεσης, κοστίζει 3-4% στον S&P.

    Η ΕΚΤ θα επιμείνει στην πρόσφατη ρητορική της αυστηρής πολιτικής με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Στο επίκεντρο θα είναι η καθοδήγηση των επιτοκίων από το Μάρτιο και μετά, καθώς και οι παράμετροι της ποσοτικής σύσφιξης.

    Καθώς το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης μετατοπίζεται ανατολικά και οι πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ έχουν μειωθεί, ο ενθουσιασμός προς τις αναδυόμενες αγορές ανέκαμψε γρήγορα. Οι ξένες ροές κεφαλαίων στις κινεζικές μετοχές σημείωσαν τον ισχυρότερο μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ, παρά τις λιγότερες ημέρες διαπραγμάτευσης από ό,τι συνήθως αυτό το μήνα. Ένας βασικός κίνδυνος είναι η απότομη αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων κινδύνου των ΗΠΑ για το μετοχικό κίνδυνο.

    «Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις μετοχές της Κίνας και τις αναδυόμενες αγορές ως βασικούς ωφελημένους από το συνεχιζόμενο άνοιγμα της Κίνας. Παραμένουμε επίσης αισιόδοξοι για τις τοπικές οικονομίες εκτός Κίνας. Συνολικά, παραμένουμε «αρκούδες» για την πορεία του αμερικανικού νομίσματος και εκτιμούμε ότι οι υφεσιακοί κίνδυνοι αρχίσουν να συσσωρεύονται στις ΗΠΑ, πιθανότατα από το β’ τρίμηνο. Αυτό μας αφήνει έτοιμους για ένα ισχυρό δολάριο που θα επεκταθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα συνήθη εποχικά πρότυπα, αλλά από πλευράς συναλλαγών, προτιμούμε το EUR και το JPY», καταλήγει η UBS.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Η προσοχή στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών

    Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις τράπεζες – Πάνω από 24 ευρώ ο Μυτιληναίος (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ