• ΑΓΟΡΕΣ

    To ράλι του Ιανουαρίου κόστισε στους short-sellers 80 δις δολάρια


    Οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2022, οι short sellers είδαν την τύχη τους να τους εγκαταλείπει, ύστερα από τα τεράστια κέρδη του προηγούμενου έτους. Οι πιο δημοφιλείς σε short θέσεις μετοχές έκαναν άλμα μεγαλύτερο της μέσης ανάκαμψης των δεικτών, με τους short-sellers να ζημιώνονται 80 δις δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων S3 Partners.

    Με το σκηνικό να αλλάζει αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Big Tech παρουσιάζουν αποτελέσματα και οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αγγλία θα γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια, το ράλι στις μετοχές, ιδίως σε risky assets, φαίνεται ότι έχει τροφοδοτηθεί από την υποχώρηση των σεναρίων για μία σκληρή ύφεση και την πεποίθηση των επενδυτών ότι τα δύσκολα έχουν τελειώσει. Άποψη την οποία δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία των αναλυτών.

    Ανάκαμψη για τους χαμένους του 2022

    Τα risky assets, τα οποία είδαν πολλαπλά sell-off μέσα στο 2022, επέστρεψαν ως αγαπημένες επιλογές των επενδυτών, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι το ράλι αυτό είναι αρκετά «εύθραυστο» σε άλλους παράγοντες για να συνεχίσει.

    Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζουν ότι μια πιθανή μεταστροφή της Fed θα επαναφέρει τις υψηλές αποτιμήσεις στις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες παραμένουν ακόμα «φθηνές», σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2021.

    Οι μετοχές των Apple και Tesla, που είναι οι αγαπημένες επιλογές των short-sellers είδαν τον τελευταίο μήνα αύξηση κατά 10% και 38% αντίστοιχα. Η Coinbase που είδε τη μετοχή της να καταρρέει μαζί με την βιομηχανία των crypto, συγκέντρωσε τους προηγούμενους μήνες στοιχήματα από τους short-sellers, όμως μέσα στον Ιανουάριο εκτόξευσε τη τιμή της κατά 61%.

    Ένας δείκτης της Goldman Sachs που παρακολουθεί τις 50 μετοχές με τις περισσότερες short θέσεις δείχνει μέση απόδοση 15%, όταν ο S&P 500, ο οποίος σημειώνει άνοδο 6% και ο Nasdaq 10%.

    H Fed και τα risky assets

    Οι επόμενες κινήσεις της Fed είναι αυτές που θα καθορίσουν και τη διάρκεια του ράλι αλλά και την όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

    Οι traders βλέπουν πιθανότητα 92% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την CME Group. Στη συνέχεια, βλέπουν μια πιθανότητα 82% η Fed να μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει τις αγορές ότι δεν θα γίνει φέτος μείωση επιτοκίων.

    H δυσπιστία για την ικανότητα της Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξει τις αγορές, επικρατεί μεταξύ αρκετών επενδυτών.

    «Νομίζω ότι τα σημάδια του πληθωρισμού είναι πολύ σημαντικά σήμερα για να αισθάνονται άνετα να μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε ο Jason Brady, διευθύνων σύμβουλος της Thornburg Investment Management, στη Wall Street Journal.

    Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ είχε πει ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να αποφύγει την επανάληψη του λάθους της από τη δεκαετία του 1970, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν τα επιτόκια πολύ νωρίς – με αποτέλεσμα μια παρατεταμένη περίοδο φυγής πληθωρισμού και άνισης ανάπτυξης.

    «Όταν μειώσουν τα επιτόκια, θα είναι επειδή υπάρχει πραγματική αδυναμία στην οικονομία», επισημαίνει ο κ. Brady.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Οι προβλέψεις για μετοχές, επιτόκια, ομόλογα και νομίσματα στις αρχές του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ