• ΑΓΟΡΕΣ

    Δεν κάνει πίσω η Λαγκάρντ στα επιτόκια – Για διόρθωση στις αγορές προειδοποιεί η ΕΚΤ

    • NewsRoom
    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    «Δεν βλέπω σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ από το Ανόβερο της Γερμανίας, βάζοντας τέλος στα σενάρια για πρόωρη παύση της αύξησης των επιτοκίων. «Ξεκαθαρίσαμε ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε με τα επιτόκια», ανέφερε λίγο μετά τα ανακοίνωση των ικανοποιητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη την Πέμπτη το μεσημέρι.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% για τον Μάιο από το 7% τον Απρίλιο στην ευρωζώνη, κι ενώ οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση 6,3%.

    Επιμένει η ΕΚΤ στην αύξηση επιτοκίων

    Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι ευμετάβλητές τιμές των τροφίμων και των καυσίμων μειώθηκε στο 5,3% από το 5,6% του Απριλίου κι ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερη υποχώρηση στο 5,5%.

    Παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, οι δείκτες παραμένουν υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, με την Λαγκάρντ να ξεκαθαρίζει στις δηλώσεις της ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού.

    Τα βλέμματα των επενδυτών πλέον στρέφονται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε δύο εβδομάδες, για μία νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία.

    Ο Όλι Ρεν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα εξετάσει καν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, μέχρι να δει σταθερή και διαρκή μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού.

    Το ίδιο σενάριο υποστηρίζει και το Bloomberg Economics, αναφέροντας ότι είναι πολύ νωρίς για το Διοικητικό Συμβούλιο να «ρίξει τις άμυνές του» απέναντι στον πληθωρισμό. Η εκτίμησή του είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της.

    ΕΚΤ: Έρχεται διόρθωση στις αγορές

    Οι επενδυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει μία κίνηση κατά 0,25 στα μέσα Ιουνίου και άλλη μία τον Ιούλιο, αντίστοιχου ύψους, η οποία θα εκτοξεύσει το επιτόκιο στο 3,75%.

    Οι ευρωαγορές, ύστερα από μία μέρα απωλειών κινήθηκαν από νωρίς την Πέμπτη σε θετικό έδαφος και διατήρησαν τα κέρδη τους και μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

    Η ΕΚΤ πάντως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των επενδυτών και έχει ήδη προειδοποιήσει για ένα επερχόμενο sell-off, το οποίο θα μπορούσε να χτυπήσει τις χρηματιστηριακές αγορές.

    «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μειώσεις επιτοκίων για το επόμενο έτος», ανέφερε την Πέμπτη ο Κλάας Νοτ, προτείνοντας να αναπροσαρμόσουν τις προσδοκίες τους, καθώς αν αυτό δεν γίνει θα οδηγούσε σε διόρθωση στις αγορές.

    Μία ημέρα νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς Ντε Γκίντος προειδοποίησε κι αυτός για ένα πιθανό sell-off στις αγορές. «Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης των αγορών και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές. Σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα σε σχέση με τις μακροοικονομικές προοπτικές, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurostat: “Φρέναρε” ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο στο 4,1%

    Λόρενς Σάμερς: H Fed προβλέπεται να αυξήσει τα επιτόκια

    Χρηματιστήριο: Τούρμπο οι τράπεζες, επιστροφή στα υψηλά για τον Μυτιληναίο, αγορές στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ