• Οικονομία

    Λόρενς Σάμερς: H Fed προβλέπεται να αυξήσει τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Ο πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς

    Ο πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς


    Yψηλότερα βλέπει να κινούνται τα επιτόκια βραχυπρόθεσμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, ενώ εκτιμά ότι οι φόροι θα αυξηθούν σημαντικά μακροπρόθεσμα, καθώς η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν επίμονο πληθωρισμό και με ένα διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος.

    Ειδικότερα, σε ομιλία του στο Peterson Institute χθες, ο καθηγητής του Χάρβαρντ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σταθερά έναν πληθωρισμό γύρω στο 4,5% έως 5%, που είναι υπερδιπλάσιος του στόχου 2% της Federal Reserve.

    Την ώρα που οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία από ό,τι αναμενόταν, ο Σάμερς τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα να πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές.

    «Η εκτίμησή μου είναι ότι τα κεφάλαια της Fed θα πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο 50 μονάδες βάσης ή περισσότερο πάνω από το σημείο που βρίσκονται», επεσήμανε.

    «Είτε αυτό συμβεί μέσω αυξήσεων κατά 25 μονάδες βάσης, είτε με άνοδο μισής μονάδας είναι δευτερευούσης σημασίας», εξήγησε.

    Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν δώσει αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το τι είναι πιθανό να κάνουν στην επερχόμενη συνεδρίασή τους στις 13-14 Ιουνίου.

    Ο Σάμερς χαρακτήρισε τη συμφωνία για το χρέος που επετεύχθη μεταξύ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι ως «λογικό αποτέλεσμα», αν και αμφισβήτησε ορισμένες από τις διατάξεις της.

    Όσον αφορά την πορεία του δολαρίου, είπε πως «Τείνω να είμαι αισιόδοξος», υποστηρίζοντας ότι οι το ευρώ, το γιεν Ιαπωνίας και το κινεζικό γιουάν, έχουν τα δικά τους προβλήματα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γερμανία: Σε χαμηλό άνω του ενός έτους ο πληθωρισμός τον Μάιο

    Γιόσουα Μπέντζιο: Χαμένος και ανήσυχος δηλώνει ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Πού να επενδύσετε 100.000 δολάρια αυτήν τη στιγμή

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ