• ΑΓΟΡΕΣ

    ΔΕΗ: Χωρίς discount αγοράζει το CVC, από το ΔΣ της Παρασκευής περνάει η συμφωνία – Πότε ανοίγει τα χαρτιά του το Υπερταμείο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΔΕΗ: Χωρίς discount αγοράζει το CVC, από το Δ.Σ. της Παρασκευής περνάει η συμφωνία – Πότε ανοίγει τα χαρτιά του το «Υπερταμείο»

    Γιώργος Στάσσης


    Χωρίς discount θα αγοράσει το CVC τις μετοχές της ΔΕΗ, περνώντας το μήνυμα ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει χωρίς προαπαιτούμενα σε τιμές αγοράς.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη ΔΕΗ, η μετοχή βρίσκεται στα όρια των 9 ευρώ, στόχο που έχει θέσει, με βάση τη χθεσινή του ανακοίνωση, το fund για να αγοράσει τουλάχιστον το 10%, αποτελώντας έτσι τον «ακρογωνιαίο λίθο» (cornerstone) της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου.

    Στην ανακοίνωση του fund που εκδόθηκε χθες πριν από την έναρξη των συναλλαγών, αναφέρεται ρητώς ότι «ο Cornerstone Επενδυτής έχει συμφωνήσει να εγγράφει για την αγορά εκδοθησομένων κοινών μετοχών του Εκδότη με συνολική δέσμευση που δεν θα υπερβαίνει τα €395 εκατομμύρια, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, περιλαμβανόμενου του ότι η τιμή διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών δεν θα υπερβαίνει τα €9 ανά εκδοθησομένη κοινή μετοχή».

    Μάλιστα, δυνάμει της Συμφωνίας Cornerstone ο Εκδότης έχει συμφωνήσει ότι, με την επιφύλαξη των όρων που έχουν περιληφθεί σε αυτή, ο Cornerstone Επενδυτής θα έχει εγγύηση κατανομής του αριθμού κοινών μετοχών που απαιτείται, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου.

    Ο Cornerstone Επενδυτής θα λάβει τις εκδοθησόμενες μετοχές μέσω της Ιδιωτικής Τοποθέτησης εκτός Ελλάδας που θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, και ως τμήμα αυτής. Αυτομάτως, το CVC αναδεικνύεται στον «νούμερο 2» επενδυτή της ΔΕΗ, με πρώτο το Δημόσιο που μετά την αύξηση θα έχει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου και τρίτο το Helikon με 6,48%.

    Την προσεχή Παρασκευή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο θα εγκρίνει το ενημερωτικό, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι όροι της αύξησης της κεφαλαίου, πριν αυτό αποσταλεί στην τελική του μορφή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ταυτόχρονα, στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί και η συμφωνία με το CVC.

    Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να αναμένεται και η απόφαση του «Υπερταμείου», με νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) είναι αποφασισμένη –κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών- να διαθέσει κεφάλαια για να διατηρήσει τη συμμετοχή του στο 34%.

    Όπως έγραφε το mononews.gr, υπάρχουν διάφορα σενάρια σχετικά με το ύψος της αύξησης κεφαλαίου και τι θα πράξει από την πλευρά του το «Υπερταμείο».

    Το πρώτο σενάριο θέλει η ΔΕΗ να ανοίγει το βιβλίο προσφορών με στόχο την άντληση 1,2 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο θα διατηρούσε τη θέση του, το 34%, αν η αύξηση του 1,2 δισ. ευρώ γινόταν πάνω από τα 10 ευρώ.

    Το δεύτερο σενάριο θέλει τη ΔΕΗ να ζητεί περισσότερα κεφάλαια.

    Αν η ΔΕΗ σκοπεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αντλήσει 1,350 δισ. Ευρώ, τότε η ΕΕΣΥΠ, για να διατηρηθεί η συμμετοχή του 34%, θα πρέπει να εισφέρει κατ’ ελάχιστο 90 – 100 εκατ. ευρώ.

    Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, όπως εξηγούν κύκλοι της αγοράς.

    Επειδή η περίοδος που θα μπουν οι νέες μετοχές της ΔΕΗ συμπίπτει με την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, στις 11 Νοεμβρίου, υπάρχει η περίπτωση να μην «προλάβει» η Επιχείρηση την είσοδό της.

    Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει έκτακτη αναδιάρθρωση, όπως συνέβη τον περασμένο Ιούλιο με την έκτακτη ένταξη της Alpha Bank, στην οποία θα περιλαμβάνεται η μετοχή της Επιχείρησης.

    Διαβάστε επίσης

    Άμεση ανάλυση-ΔΕΗ: Μέχρι τα… 1,86 δισ. ευρώ το θεωρητικό «ταβάνι» της αύξησης κεφαλαίου



    ΣΧΟΛΙΑ