• ΑΓΟΡΕΣ

    Helikon Investments: Ποια ήταν η απόδοση του fund στο 9μηνο και η συνεισφορά Eurobank και ΔΕΗ

    • Bloomberg
    Helikon Investments: Ποια ήταν η απόδοση του fund στο 9μηνο και η συνεισφορά Eurobank και ΔΕΗ


    Η Helikon Investments, το hedge fund που ξεκίνησε πέρυσι από βετεράνους της ιταλικής θυγατρικής της Julius Baer Group, είχε απόδοση 24% στο 9μηνο του 2021, ποντάροντας σε μετοχές που είτε περνούν απαρατήρητες είτε δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε η αξία τους.

    Τα κέρδη για το ύψους 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ Helikon Long Short Equity Fund έρχονται ύστερα από κέρδη 68% για το περασμένο έτος, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που εστάλησαν σε επενδυτές και είδε το Bloomberg.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας επενδύσεων αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Η απόδοση του είχε το fund μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου φέτος ήταν πολύ μεγαλύτερη από την άνοδο (11%) που σημείωσε στο ίδιο διάστημα ο δείκτης Bloomberg Equity Long/Short Hedge Fund Index και τα κέρδη (14%) του Stoxx Europe 600. Το fund επικεντρώνεται σε μετοχικές επενδύσεις αξίας σε ευρωπαϊκές εταιρείες με «οπορτουνιστική» πιστωτική έκθεση.

    Στις κορυφαίες long θέσεις του fund η Eurobank, μεταξύ των μεγαλύτερων η ΔΕΗ

    Στις κορυφαίες long θέσεις της Helikon περιλαμβάνονταν, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Eurobank, η οποία έχει σημειώσει άνοδο περί το 57% φέτος, και η τουρκική Turkiye Garanti Bankasi, η οποία καταγράφει μεν απώλειες φέτος, αλλά έχει ενισχυθεί περίπου 38% από τα χαμηλά του Απριλίου. Μεταξύ των μεγαλύτερων θέσεων του fund είναι και αυτή στη ΔΕΗ, η οποία έχει αποφέρει 23% φέτος.

    Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, το fund μοίραζε τις καθαρές long θέσεις του σε μετοχές κατά 43% στην Ελλάδα, 40% στον υπόλοιπο κόσμο και 31% στην Τουρκία, ενώ είχε και short θέσεις σε γαλλικές και γερμανικές μετοχές, μεταξύ άλλων.

    Οι τράπεζες κυριαρχούν στις long θέσεις του fund με 52% και ακολουθεί ο κλάδος των πρώτων υλών με 31%. Από τις μεγαλύτερες short θέσεις του fund ήταν ένα 22% στο SPDR Gold Trust ETF και 6,3% στον κλάδο της βιομηχανίας.

    Ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μέχρι στιγμής μήνας σε επίπεδο απόδοσης για το Helikon, με βουτιά 7,7%. Σε δήλωση προς τους επενδυτές, η ομάδα του fund ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα του τρίτου τριμήνου διαγράφηκαν σχεδόν όλα τα κέρδη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Μεταξύ των κορυφαίων long θέσεων από τις οποίες έχασε το fund τον Σεπτέμβριο ήταν η Eldorado Gold και η Centerra Gold, ο τουρκικός όμιλος Haci Omer Sabanci Holding και η τράπεζα Garanti.

    «Ωστόσο, και οι δύο ομάδες (ΣτΜ: χρυσωρυχεία και τουρκικές τράπεζες) παραμένουν οι καλύτερες περιπτώσεις κινδύνου/ανταμοιβής που γνωρίζουμε», ανέφεραν οι μάνατζερ της Helikon στην τριμηνιαία ενημέρωσή τους προς τους επενδυτές. «Σε ένα περιβάλλον με σημαντικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια, εξακολουθούν να μας ελκύουν ευκαιρίες σε εξειδικευμένες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή [μετοχές] που παραβλέπει ή απλά αποφεύγει η πλειονότητα των επενδυτών και οι οποίες απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα από τον μέσο όρο, της τάξης των 6 έως 18 μηνών».

    Ανέφεραν επίσης ότι η προτίμηση που δείχνει η ευρύτερη αγορά σε κορυφαίας ποιότητας επιχειρήσεις σε ανεπτυγμένες αγορές είναι παρακινδυνευμένη λόγω των υψηλών αποτιμήσεων, ανέφεραν επίσης.

    Το fund, το οποίο έχει γραφεία στο Λονδίνο και το Μιλάνο, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 από μια ομάδα που επέβλεπε την Kairos Pegasus Fund S.A. και διοικείται από τον Chief Investment Officer Federico Riggio και τους Michele Fiumara, David Grazzini και Vittorio Villa.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, το Helikon έχει κλείσει για νέες επενδύσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ