• Business

    Άμεση ανάλυση-ΔΕΗ: Μέχρι τα… 1,86 δισ. ευρώ το θεωρητικό «ταβάνι» της αύξησης κεφαλαίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άμεση ανάλυση-ΔΕΗ: Μέχρι τα…1,86 δις ευρώ το θεωρητικό ‘’ταβάνι’’ της αύξησης κεφαλαίου.

    Γιώργος Στάσσης – ΔΕΗ


    Το γιγαντιαίο ποσό των… 1,86 δισ. ευρώ είναι θεωρητικά το «ταβάνι» για τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη ΑΜΚ της ΔΕΗ.

    Αυτό προκύπτει με βάση την περαιτέρω  ανάλυση της συμφωνίας που κοινοποιήθηκε νωρίτερα, σήμερα το πρωί.

    Συμφωνία, με την οποία το αμερικανικό fund της CVC αναλαμβάνει, μέσω του επενδυτικού βραχίονα, να έχει ρόλο βασικού επενδυτή (cornerstone investor) στην αύξηση κεφαλαίου που θα υλοποιήσει η ΔΕΗ.

    Έχοντας ώς προϋποθέσεις: Πρώτον, τη συμμετοχή με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 395 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να μην είναι πάνω από τα 9 ευρώ. Και τρίτον να έχει εγγύηση στην κατανομή, που θα του διασφαλίζει ποσοστό τουλάχιστον 10% μετά από την ΑΜΚ.

    Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, τα 395 εκατ. ευρώ με τιμή στα 9 ευρώ ανά μετοχή, οδηγούν στη διαπίστωση ότι η CVC μπορεί να λάβει κατ’ ανώτατο 43.888.889 νέες μετοχές. Από τη στιγμή βεβαίως που μέχρι τώρα δεν έχει την παραμικρή μετοχική παρουσία στη ΔΕΗ.

    Αν ο αριθμός αυτός συνιστά το 10% της εταιρείας, τότε το γενικό σύνολο των μετοχών ( παλαιών και νέων) θα είναι 438.888.890. Καθώς οι παλαιές μετοχές είναι 232 εκατ. ‘’κομμάτια’’, απομένει να εκδοθούν και 206.888.890 νέες.

    Και αν η κάθε μία από αυτές τιμολογηθεί στα 9 ευρώ, το σύνολο της έκδοσης ανεβαίνει στα δυσθεώρητα επίπεδα των 1,86 δις ευρώ. Το ποσό αυτό είναι και το μεγαλύτερο που μπορεί να αντληθεί από την ΑΜΚ, ακολουθώντας την ‘’αρχιτεκτονική’’ της υπό προϋποθέσεις δεσμευτική συμφωνία με την CVC.

    Eξυπακούεται ότι τα μεγέθη αυτά έχουν θεωρητική αξία, καθώς στην πραγματικότητα η ΑΜΚ δεν αναμένεται να φτάσει τέτοια ύψη. Διότι σε θεωρητική πάντα βάση, μια ΑΜΚ στα 1,86 δις θα είχε ώς συνέπεια το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51,1% που είναι σήμερα, θα έπεφτε στο 27%. Επειδή όμως έχει εξαγγελθεί ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό 34%, θα πρέπει να συμμετάσχει κι εκείνο στην κεφαλαιακή αύξηση με ένα ποσό της τάξεως των 276 εκατ. ευρώ…

    Τα επικρατέστερα σενάρια για την κεφαλαιακή αύξηση

    Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία για βασικό επενδυτή μπορεί να δείχνει το ‘’ταβάνι’’ της ΑΜΚ, αλλά από και πέρα υπάρχει πλήθος σεναρίων για το ποιο εν τέλει θα είναι το ακριβές επίπεδο της αύξησης κεφαλαίου. Για την οποία μπορεί να προκύψουν και διαφορετικοί συσχετισμοί δυνάμεων αν η διάθεση μετοχών γίνει κάτω από το ‘’όριο’’ των 9 ευρώ.

    Ενδεικτικά και μόνον αν η ΔΕΗ αποφασίσει να ‘’σηκώσει’’ 1,35 δις ευρώ, τότε με τιμή έκδοσης στα 9 ευρώ, τότε οι νέες μετοχές θα είναι 150 εκατ.

    Και προκειμένου το fund της CVC να έχει το 10% στην εταιρεία θα πρέπει να αποκτήσει 38,2 εκατ. μετοχές εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο για να διατηρήσει το 34% θα πρέπει στην ΑΜΚ με 102 εκατ. ευρώ

    Με κεφαλαιακή αύξηση στα 1,2 δις και τιμή διάθεσης στα 9 ευρώ ( σενάριο που αυτήν τη στιγμή δείχνει να είναι το επικρατέστερο) θα εκδοθούν 133,33 εκατ. νέες μετοχές. Και η CVC θα κληθεί να καταβάλει 328,8 εκατ. ευρώ για να έχει το 10% μετά από την ΑΜΚ.

    Όσο για το Δημόσιο για να έχει το 34% θα πρέπει να εισφέρει περί τα 51 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου.

    Η επιτυχία της οποίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι έχει ήδη καταγραφεί ένα δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά, στις 3.30’ το μεσημέρι, η μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,26% 11,39  έκανε πράξεις στα 9,13 ευρώ, ενισχυμένη κατά 0,66%

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Με €395 εκατ. μπαίνει στην ΑΜΚ η CVC



    ΣΧΟΛΙΑ